Tajomné mayské stavby uprostred džungle - vitajte v Guatemale

2013-08-10 14:00:00 |   |    | 

O dávnej mayskej civilizácii toho príliš nevieme. O to viac nás však lákajú miesta, ktoré sú s ňou spojené. Najstaršie dochované mayské pamiatky sú v Guatemale. V národnom parku Tikal čnejú nad stále zelenými korunami stromov ohromné pyramídy. Mlčanliví svedkovia minulosti ale neprezradia, prečo odtiaľ Mayovia kedysi zmizli tak náhle.



Tikal - snáď najpôsobivejšie mayské archeologické nálezisko. V zelenom prítmí pod klenbou stromov sa na ploche asi dvadsať štvorcových kilometrov rozkladajú tri tisícky stavieb. Niektoré z nich ale majú ambície i potrebnú výšku a hradbu vetvami prerážajú.

Prvé stavby tu začali vznikať už v 6. storočí pred Kristom. Zatiaľ čo v Európe sa schyľovalo k bitkám medzi Spartou a Tébami, tu rástli prvé domy, chrámy a pyramídy. Vedci odhadujú, že v dobe najväčšieho rozmachu, zhruba v piatom až ôsmom storočí nášho letopočtu, mal Tikal až 100 tisíc obyvateľov. Ale…

 

A všetci náhle odišli

… tí všetci v 10. storočí mesto náhle opustili. Prečo? O tom sa historici dodnes dohadujú. Časť z nich sa prikláňa k verzii, že náhly odchod spôsobilo silné zemetrasenie. Podobný osud však stretol i ďalšie slávne mayské mestá, napríklad na mexickom polostrove Yucatán. Ich obyvatelia proste všetko náhle nechali a odišli.

O to viac dnes Tikal a jeho okolie lákajú turistov. Z troch tisíc stavieb ešte nie sú odkryté zďaleka všetky, vystúpiť však možno na šesticu príkrych pyramíd, vrátane tej najväčšej, ktorá sa vypína nad okolitým terénom do výšky 70 metrov.

 

Malá rozlohou, veľká zážitkami

Guatemala však nie je len Tikal. Táto stredoamerická krajina toho má v rukáve omnoho viac. Krásnu prírodu, nespútané pohoria, činné sopky… Veď už samotný preklad názvu Guatemala, ako miesta, ktoré obklopujú stromy, jasne hovorí, že si tu na svoje prídu i milovníci flóry a fauny.

Guatemala nie je žiadny obor. Je asi len dvakrát väčšia než Slovensko, ale i tak sa na toto územie vošlo vyše dvadsať národných parkov a desiatky miest a mestečiek, z ktorých dýcha atmosféra dávno skončených koloniálnych časov.

Obklopená kávovými plantážami a plná koloniálnej architektúry v barokovom štýle leží medzi troma vulkánmi Antigua. V 17. a 18. storočí nebolo v Strednej Amerike väčšieho mesta. Široké ulice, nikdy nekončiaci ruch a každý deň pestrofarebné trhy - to všetko sa z veľkej časti stratilo po zemetrasení v roku 1773. Po ňom sa hlavné mesto presťahovalo do Ciudad de Guatemala a Antigua sa dostala do úzadia.

 

  • Desiatky rokov občianskej vojny

Dnes už je v Guatemale a hlavne v jej turistických oblastiach málo toho, čo pripomína dlhoročný konflikt, ktorý tu prebiehal. V rokoch 1960 až 1996 bola Guatemala dejiskom krvavej občianskej vojny. Proti sebe stáli ľavicové guerilly a vládne vojská, obetí tvrdých bojov bolo minimálne 200 tisíc a mierová dohoda sa podpísala 29. decembra 1996 v nórskom Osle. Dnes už je v krajine pokoj a percento kriminality sa nijako nevymyká stredoamerickému priemeru.  

 

Najkrajšie jazero planéty - Atitlán

Rovnako ako Antigua je sopkami obklopené i jazero Atitlán, podľa mnohých vraj najkrajšie jazero planéty. Vzniklo po erupcii a voda tak zapĺňa obrovský kráter. Aký je hlboký však dodnes nevieme. Najväčšia nameraná hĺbka je 340 metrov, jazero sa ale zatiaľ nepodarilo preskúmať celé.

Jeho brehy lemujú mestečká, v ktorých žijú pôvodní obyvatelia tak, ako keby ani nebol začiatok 21. storočia. Ženy i muži nosia klasické kroje a najväčšou spoločenskou udalosťou sú pravidelné trhy. Tie sú mimochodom zážitkom i pre turistov. Zohnať sa tu dá všetko - od zeleniny po suveníry.

Denne za svitania na jazero vyrážajú výletné lode, najčastejšie z mestečka Panajachel, ktoré je turistickým stredobodom oblasti. Napoludnie ale väčšina zakotví pri brehu. Začína totiž fúkať „vietor, ktorý odnáša hriechy“. A toto vzdušné prúdenie, ktorému miestni hovoria Xocomil, dokáže byť pekelne silné. Dokáže prevrátiť i loď.

 

Reklamný odkaz

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov Guatemala a okolie:

 

  • Mexiko - Guatemala - Belize: Archeologické perly Strednej Ameriky - magické Palenque, mystický Tikal a romantická Antigua doplnené o pobyt na koralovom ostrovčeku Ambergris Caye.
  • To najlepšie z Yucatánu: Vhodný program pre milovníkov kombinovaných zájazdov. Po veľmi atraktívnom okruhu si budete užívať nádherné pláže Karibiku.
  • Veľký okruh po Mexiku: Zájazd vás upúta farebnosťou a pestrosťou folklóru. Spoznáte najzaujímavejšie architektonické skvosty mayskej a aztéckej kultúry aj svetoznáme letoviská.

 

 

Zdroj/autor: ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa