Na výlete do rozprávky: 5 menej známych, no o to krajších hradov v Španielsku

2022-05-30 07:30:00 |   |    | 

Do Španielska cestujeme na dovolenku nielen kvôli moru a dobrému jedlu, ale tiež kvôli pútavej histórii. Nájdete tam niekoľko zaujímavých hradov, ktoré patria k jeho top atrakciám. Zabúdať by sme však nemali ani na tie menej známe s rovnako pútavými dejinami a ukážkami architektúry.



 

Hrad Peniscola, Peniscola

Pôvodne sa na tomto mieste nachádzala stará maurská citadela. Neskôr na prelome 13. a 14. storočia tam postavili hrad templárski rytieri, preto je často predmetom rôznych tajomných legiend. Istý čas v ňom mal dokonca svoje sídlo pápež Benedikt XIII., ktorý neskôr palác premenil na pápežskú knižnicu. Areál hradu sa skladá z niekoľkých častí. Prvá je obranná a nachádza sa úplne v dolnom komplexe. Tam sú skryté tunely pre vojakov, plošiny pre delá a miestnosti pre veliteľov. Potom už prejdete do záhrady, ktorá bola rozšírená až v novodobých dejinách a dnes patrí k najobľúbenejším častiam prehliadky, pretože odtiaľ máte perfektný výhľad na celé okolie. Spodná časť hradu je staršia a musela čeliť aj útokom pirátov a tureckých vojakov. Vyššia je novšia a má viaceré prvky stredovekých hradov.

 

Zrúcanina hradu Torre Salvana, Santa Coloma de Cervelló

V Španielsku nájdete aj niekoľko zaujímavých zrúcanín. Jedna z nich sídli v dedinke Santa Coloma de Cervelló. Ľahko sa tam dostanete vlakom z Barcelony, keďže cesta trvá len 20 minút. Torre Salvana pochádza z 10. storočia. Podarilo sa uchovať veľkú časť vonkajších múrov vrátane hlavnej vežičky. I keď je opustená budova z časti oplotená, vďaka diere v plote môže prísť až k nej. Cestovatelia si vďaka tomu odtiaľ odnášajú krásne fotografie. Môžete sa prejsť a predstavovať si, ako tam kedysi žilo panstvo. Hrad je dlhé roky opustený kvôli tomu, že už bol veľmi poškodený a bývanie v ňom bolo nebezpečné, preto museli obyvatelia odtiaľ odísť. Odvtedy sa nenašiel nik, kto by ho zrekonštruoval a vdýchol mu nový život. Torre Salvana často vyhľadávajú aj fanúšikovia paranormálnych javov. Hovorí sa, že tam po nociach straší a môžete stretnúť hneď niekoľko duchov bývalých obyvateľov.

 

Hrad Butrón, Gatika

Cestovatelia milujú najmä hrady, ktoré vyzerajú ako vystrihnuté z romantickej rozprávky. Preto sa istotne stane vašim obľúbencom aj Butrón v Gatike. Postavený bol počas stredoveku a vďaka vežičkám pôsobí ako domov krásnej princeznej. Situovaný je uprostred storočného lesa, takže keď sa k nemu budete blížiť a zhliadnete ho pred sebou, bude to magický pocit. Napriek tomu, že pôsobí tak nežne, v skutočnosti bol až počas troch storočí centrom krvavých bojov medzi dvoma rodinami. Situáciu sa podarilo upokojiť až v 16. storočí, keď do jeho renovácie investovali viac peňazí. Najväčšiu rekonštrukciu podstúpil Butrón od roku 1878, keď ho po vzore iných európskych hradov prestavali v romantickom duchu.

 

Hrad Segovia, Segovia

Pohľad na hrad Segovia vám bude dôverne známy. Práve ten totiž inšpiroval Walta Disneyho pri vymýšľaní jeho rozprávkového zámku. Pôvodne sa na tomto mieste nachádzala arabská pevnosť, neskôr sa po viacerých rekonštrukciách stal sídlom kráľovskej rodiny. Isté obdobie slúžil španielskej vláde, fungovala tam dokonca aj väznica a škola. V 19. storočí zachvátil časť areálu požiar. Našťastie sa po ňom podarilo všetko zrekonštruovať. Z hradu je nádherná vyhliadka na okolie. Veľká časť interiéru je sprístupnená verejnosti. Nachádza sa tam dokonca aj tajná chodba, ktorá vedie k rieke a panstvo ju využívalo, keď sa chcelo potajomky vytratiť preč.

 

Hrad Bellver, Malorka

Na Malorke je podľa mnohých top atrakciou hrad Bellver. Najdôležitejší je jeho exteriér. Budova má totiž okrúhly tvar, vďaka čomu získate úžasný 360-stupňový výhľad na celý ostrov. Aj táto stavba mala pôvodne obranný charakter a slúžila ako pevnosť pre vojakov. Inšpirovaná je španielskymi gotickými hradmi. Má štyri veže, pričom jedna z nich bola údajne väznicou, v ktorej držali aj členov šľachty. V interiéri sa nachádza mestské múzeum a často tam navyše organizujú rôzne podujatia.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa