Ružomberok

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Ružomberok



 

Mesto Ružomberok sa nachádza na strednom Slovensku, v historickom regióne Liptova na sútoku riek Váh a Revúca. Obklopujú ho pohoria Veľká Fatra, Chočské vrchy a Nízke Tatry. Prvá písomná zmienka o osídlení je z roku 1233, mestské výsady Ružomberku udelil z poverenia Magistra rytiera Donča v roku 1318. Sľubný rozvoj kráľovského mesta zastavil v roku 1390 kráľ Žigmund, ktorý dal Ružomberok do majetku Likavskému panstvu. I napriek tomu sa mesto hlavne vďaka významnej križovatke, na ktorej leží, vyvíjalo v prirodzené centrum.

V priebehu 14. a 15. storočia mesto získalo od uhorských kráľov ďalšie dôležité výsady - právo na tzv. slobodný trh, oslobodenie obyvateľov mesta od platenia mýta aj právo meča. V roku 1578 v meste vznikol prvý cech. V 17. storočí však Ružomberok spustošilo mor, rabovanie aj viacero veľkých povodní a požiarov. Koncom 19. storočia bola vybudovaná košicko – bohumínska železnica a tá prechádzala aj cez Ružomberok. Následne sa tu začal rozvíjať priemysel, najmä textilný a papierenský, ale vznikla aj tehelňa, zápalkáreň a bryndziareň. Rybárpoľská textilka bola najväčšou v celom Uhorsku.

Začiatkom 20. storočia bol Ružomberok jedným z najväčších miest na Slovensku. Počas komunistického režimu ale mesto prišlo o sídlo okresu a jeho rozvoj v porovnaní s viacerými okolitými mestami stagnoval. V roku 1997 sa Ružomberok opäť stal sídlom okresu a dnes je príjemným turistickým cieľom.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Ružomberku


UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Ružomberku online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Námestie Andreja Hlinku - patrí medzi najkrajšie časti mesta a nachádzajú sa tu hlavné pamiatky. Jeho súčasťou je Alej, zvaná Rýnok, s desiatkami stromov, ktoré sú vyše sto rokov staré.

Ružomberské schody - spájajú ústredné Námestie A. Hlinku so zvyšnými časťami centra mesta. Schodísk je celkovo až šesť: Školské schody, Tmavé schody, Ružové schody, schody na Mostovej ulici, Severná ulička a Kláštorné schody, pretože námestie stojí na vyvýšenine.

Kostol sv. Ondreja - pôvodne ranogotická stavba, ktorá vznikla ešte na prelome 13. a 14. storočia a na konci 16. storočia prešla renesančno-barokovou prestavbou. V interiéri nájdete krstiteľnicu zo 16. storočia, pravdepodobne najstarší zvon na Liptove z roku 1506 aj diela Ľudovíta Fullu, ktorý vytvoril okenné vitráže.

Železničná stanica - bola postavená podľa vzoru kúpeľných domov v roku 1871, kedy tadiaľto prešiel po novej trati prvý vlak.

Mestská radnica - bola postavená na konci 19. storočia. Hneď na začiatku výstavby objavili rozsiahle pohrebisko, odkiaľ bolo následne na to odvezených 12 vozov plných ľudských kostí. V južnej časti budovy bola rímskokatolícka fara, v ktorej pôsobil aj významný slovenský národovec, politik a kňaz Andrej Hlinka. Dnes je budova sídlom Mestského úradu.

Mauzóleum Andreja Hlinku - alebo Pamätník Andreja Hlinku z roku 1939 sa nachádza priamo pod Kostolom sv. Ondreja. Telo Andreja Hlinku sa v ňom nenachádza. Ako hrobka slúžilo mauzóleum len v rokoch 1939 až 1945. Osud Hlinkových pozostatkov je dosiaľ neznámy.

Budova bývalej Ľudovej banky - vznikla v roku 1914 pre potreby Ľudovej banky prestavbou staršej budovy. Neskôr tu sídlila Slovenská Tatra banka či obchodný dom.

Evanjelický kostol - trojloďová stavba z roku 1926. V interiéri sa nachádza oltár s obrazom P. M. Bohúňa Kristus žehnajúci kalich, ktorý pochádza zo staršej modlitebne z roku 1873.

Synagóga - trojloďová neorománska budova postavená v roku 1880 v maurskom štýle podľa vzoru synagógy v Miškolci. Od roku 1945 bola využívaná ako sklad bavlnárskych závodov, dnes je v nej kultúrne centrum.

Vlkolínec -  osada, ktorá sa po prvý raz spomína v roku 1376, ako jediná obec na Slovensku nie je narušená novou výstavbou a predstavuje unikátny urbanistický celok pôvodných ľudových stavieb. Autom sa tam dostanete asfaltovou cestou cez ružomberskú mestskú časť Biely Potok.

Brankovský vodopád - nachádza sa približne 10 kilometrov od centra mesta, v mestskej časti Biely Potok. S výškou 55 metrov je najvyšším vodopádom Nízkych Tatier a zároveň tretím najvyšším na Slovensku. V roku 1980 bol vyhlásený za národnú prírodnú pamiatku.

Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej v Hrboltovej - je zaujímavý tým, že sa v ňom našiel 750 rokov starý podpis majstra, ktorý sa podpísal odtlačkom svojej vlastnej dlane. Pôvodný gotický kostolík bol postavený v 13. storočí, po jeho prestavbe v 19. storočí zostala z neho zachovaná len časť ako bočná kaplnka. V blízkosti kostola sa nachádza studnička, tzv. Prameň sv. Kataríny.

Liptovské múzeum - obsahuje prevažne stále expozície, ktoré približujú históriu Liptova a prírody v jej okolí. Zvyčajne je k dispozícii aj niekoľko ďalších tematických výstav.

Galéria Ľudovíta Fullu – ponúka najmú umenie jedného z najdôležitejších osobností slovenského výtvarného umenia v 20. storočí, Ľudovíta Fullu. Hrobku maliara môžete navštíviť na mestskom cintoríne.

 

VOĽNÝ ČAS

Turistika - Ružomberok je obklopený horstvami Veľkej Fatry, Nízkych Tatier a Chočských vrchov. Všetky spomínané pohoria sú na dosah ruky priamo z centra mesta a Veľká Fatra svojou časťou dokonca zasahuje do historickej časti mesta Ružomberok.

Cyklistika - Ružomberok s okolím ponúka viac než 20 značených cyklotrás. Takmer všetky sú určené pre horské bicykle. Pre tých najnáročnejších je tu downhillový Bike park spájajúci Malinô Brdo a Hrabovo s trasami rôznych náročností. Pre menej zdatných a rekreačných cyklistov je určená trasa po bývalej trati korytnickej železnice z Ružomberka do bývalých kúpeľov v Korytnici popri rieke Revúca. Alebo novinka, jednosmerná trasa Singletrail okolo Sidorova určený pre skúsenejších cyklistov.

Plávanie - krytá plaváreň v 25-metrovom plaveckom bazéne ponúka 4 plavecké dráhy.

Lyžovanie - priamo nad mestom sa nachádzajú zjazdovky Malina Brda, jedného z najväčších lyžiarskych stredísk na Slovensku. Len pár kilometrov južne od centra je možnosť lyžovať v horskom prostredí na Smrekovici.

Aktuálny program diania v Ružomberku nájdete tu.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Hrad Likava - najväčší hrad na Liptove. Postavil ho v 14. storočí zvolenský župan magister Donč. V roku 1707 ho prikázal zbúrať knieža František II. Rákoczi. Dnes je v Hunyadyho veži umiestnená expozícia, z ktorej sa môžeme dozvedieť veľa zaujímavého o dejinách hradu.

Kostol sv. Šimona a Júdu v Liptovských Sliačoch - bol postavený už v 14. storočí. V 17. storočí k nemu pristavili vežu a opevnený múr. Kostol je preslávený najmä obrazom Panny Márie Ochrankyne, ktorá bola zobrazená na slovenskej tisíckorunovej bankovke. Vnútri si treba všimnúť aj veľký obraz Panny Márie s apoštolmi sv. Petrom a Pavlom z roku 1517, ktorý je najväčším zachovaným stredovekým obrazom na celom Slovensku. V kostole sa nachádza aj viacero nástenných malieb zo 14. a 15. storočia.

Kostol sv. Martina v Martinčeku - jedna z najstarších stavebných pamiatok na Liptove. Kostol bol postavený v roku 1260 a sú v ňom zachované nástenné maľby z 13. storočia. Našej pozornosti by nemali uniknúť ani zachované pôvodné okná veže a vonku 35 drevených striešok (tzv. dášky), ktoré si obyvatelia postavili na uskladňovanie zemiakov a zeleniny a využívajú sa dodnes.

Kostol Všetkých svätých v Ludrovej - Kúte - bol postavený v 13. storočí a je považovaný za najstarší kostol na Liptove. Zvonku je opevnený ohradným múrom zo 17. storočia a pôsobí dojmom pevnosti. Tento dojem podporuje aj zastrešená vstupná brána. Najvzácnejšie sú v kostolíku stredoveké nástenné maľby z 15. storočia, najstaršími prvkami výzdoby sú konsekračné kríže z prelomu 13. a 14. storočia. Na južnej stene si môžeme všimnúť slnečné hodiny.

Kostol Panny Márie Ružencovej v Černovej - pri jeho vysviacke v roku 1907 došlo k udalostiam známym ako “černovská tragédia”. Obyvatelia chceli, aby kostol posvätil ich rodák Andrej Hlinka, to im však nebolo umožnené. Ľudia sa snažili zabrániť príchodu kňazov, ktorí boli určení posvätiť kostol. Do davu ľudí začali strieľať žandári, pričom zastrelili 15 ľudí a mnohých ďalších zranili.

Liptovský hrad - dal postaviť kráľ Belo IV. v 13. storočí v nadmorskej výške 1000 m n. m. ako najvyššie položený hrad na Slovensku. Cesta nahor trvá približne 1 a pol hodiny. Pri záverečnom výstupe na hradné bralo návštevníkov čaká aj jeden menší rebrík a po ňom sa im naskytne pohľad na ruiny aj do okolia, napríklad Veľký Choč a do Liptovskej kotliny okolo vodnej nádrže Liptovská Mara.

 

Šútovské jazero - zatopený kameňolom v miestnej časti obce Kraľovany - Rieke, ktoré vďaka tyrkysovej vode prezývajú Slovenské Plitvické jazerá.

Dolný Kubín - vstupná brána na Oravu. Narodili sa tu alebo pôsobili viaceré osobnosti, ktoré zasiahli do rozvoja slovenskej kultúry a vzdelanosti a mali významný podiel na slovenskom národnom hnutí.

Čutkovská a Hrabovská dolina - sú ideálnym miestom na výlety. Uvidíte nádrže, vodopády aj rôzne atrakcie pre deti.

Sedliacka Dubová – už trikrát vyhrala v kategórií obce v "Súťaži o najkrajšie mesto a obec Slovenska". Navštíviť môžete romantickú zrúcaninu barokového kostola sv. Kozmu a Damiána z roku 1736. Súčasťou kostola je staršia renesančná veža pôvodného kostola z roku 1642. Ďalšou pamiatkou je rímskokatolícky kostol sv. Michala archanjela, neogotická stavba z konca 19. storočia.

Drevený artikulárny kostol v Leštinách - bol postavený v rokoch 1688 -1689 zrubovou technikou bez jediného klinca. Je zaradený medzi pamiatky UNESCO.

Oravský hrad - stojí na strmom vápencovom brale nad obcou Oravský Podzámok. Prvá písomná zmienka o hrade pochádza z 13. storočia. Postupným budovaním a prestavbami sa stal dokladom rôznych stavebných štýlov, od románskeho slohu, cez gotiku, renesanciu, baroko až po romantizmus. Návštevníci môžu v jeho priestoroch vidieť obnovenú prírodovednú a etnografickú expozíciu, výstavu zbraní a mnoho iných zaujímavostí.

Múzeum šľachtických kočiarov a saní - najrozsiahlejšia zbierka kočiarov a saní na Slovensku je situovaná priamo pod Oravským zámkom. V múzeu sa nachádza 21 exkluzívnych exponátov v pôvodnom, ale hlavne renovovanom stave.

Pamätný dom Martina Kukučína - postavil spisovateľov otec Ján Bencúr roku 1856 v Jasenovej. Dom spolu s hospodárskymi budovami tvorí uzavretý celok; svojím vnútorným i vonkajším vzhľadom sprítomňuje prostredie, v ktorom sa narodil a vyrástol známy slovenský prozaik.

Drevený artikulárny kostolík v Istebnom - na miestach súčasného dreveného artikulárneho kostola sv. Michala stála pôvodne malá kaplnka z roku 1686, v roku 1730 bola rozšírená a kostol dostal pôdorys gréckeho kríža. V jeho interiéri sa nachádzajú vzácne maľby, kazateľnica, barokový oltár s obrazom sv. Trojice a ďalšie zaujímavosti.

Kúpele Korytnica - patrili za čias Rakúsko-Uhorska k tým najvychýrenejším a najobľúbenejším, od roku 2003 sú však uzavreté a na slávnu minulosť už len spomínajú.

Partizánska Ľupča - ponúka skvelú prehliadku typickej nemeckej meštianskej architektúry. Pôvodné domčeky v centre sú odkazom na časy, keď bola ešte nemeckou kolóniou. V centre sa nachádza tiež drevený mostík ponad rieku a historický kostolík.

Kúpele Lúčky - špecializujú sa na liečbu ženských a onkologických ochorení i problémov pohybového ústrojenstva a chorobám z povolania. Pacienti sa v Lúčkach liečia i na osteoporózu, choroby tráviaceho ústrojenstva a látkovej výmeny či netuberkulózne ochorenia dýchacích ciest.

Lúčanský vodopád - nájdeme v strede obce tesne pod kostolom Povýšenia sv. Kríža. Prírodná atrakcia dosahuje výšku 13 metrov a má kaskádovitý charakter. Vodný tok Teplianky (Lúčanky) tu padá do jazierka z okraja travertínovej terasy.

Kalameny - ležia približne 2 kilometre od obce Lúčky. Nájdete tam termálny prameň, v ktorom sa môžete celoročne okúpať. Vznikol vrtom v roku 2000 a voda v priľahlom jazierku má teplotu okolo 33 stupňov.

Vodný raj Bešeňová - ponúka 20 bazénov a 15 toboganov a šmýkačiek. Je vybudovaný na báze horúcich prameňov termálnych vôd, ktoré vyvierajú z hĺbky 1987 metrov s teplotou 60,5°C. Blahodarne pôsobia na pohybové a dýchacie ústrojenstvo, majú priaznivé kozmetické účinky a vďaka prvku lítium pozitívne vplývajú aj na psychiku človeka.

Bešeňovské travertíny - sa nachádzajú severozápadne nad obcou Bešeňová. Unikátne sladkovodné vápence na ploche 3,18 ha vznikli zrážaním vody, ktorá vyteká z neďalekých minerálnych prameňov.

Liptovská Mara - naša najväčšia vodná nádrž bola vybudovaná v rokoch 1969 až 1975. Počas leta sa môžete vyšantiť pri kúpaní, člnkovaní, surfovaní či jazde na vodných skútroch. Oddych vám ponúkne i plážové kúpalisko. Miestny polostrov Ratkovie je chráneným územím, obývajú ho rôzne druhy vtákov. Takisto tu rastú rozličné dreviny, zastrešené miestnym arborétom.

Archeologická lokalita Hrádok - leží nad múrom priehrady Liptovská Mara, približne 2 kilometre od obce Bobrovník. V areáli sa nachádzajú rekonštrukcie obytných, obranných a kultových objektov z mladšej doby železnej a staršej doby rímskej.

Kostol v Svätom Kríži - najväčšia drevená stavba strednej Európy. Kostol vysvätili v roku 1774 v dnes už zaniknutej obci Paludza, ktorú pohltili vody Liptovskej Mary. Ešte predtým vzácnu stavbu premiestnili v roku 1982 na súčasné miesto.

Tatralandia - najväčší areál vodnej zábavy s ubytovaním v Strednej Európe. Počas letnej sezóny si na svoje prídu malí aj veľkí v 14 bazénoch s morskou, termálnou aj čírou vodou. Nudiť sa určite nebudete vďaka 26 toboganom a šmýkačkám a atrakciám.

ZOO Kontakt - je skelým tipom pre rodiny s deťmi. Môžete tu vidieť rôzne zvieratká - zajačiky, bieleho leva, pelikána, kengury, papagáje, polárne líšky, prasiatko...

Múzeum liptovskej dediny v Pribyline - dokumentuje ľudovú architektúru Liptova. K najväčším klenotom patrí goticko-renesančný kaštieľ z Parížoviec a ranogotický Kostol Panny Márie z Liptovskej Mary. Zaujímavým objektom je aj jednotriedna škola s bytom učiteľa z Valaskej Dubovej a expozícia dobových úľov v ovocnom sade pri škole.

Kostolík v Ludrovej - mimoriadne vzácny ranogotický kostolík z druhej polovice 13. storočia na návrší neďaleko dolnoliptovskej obce Ludrová je opradený množstvom legiend a záhad. Podľa tej najstaršej ukrýva starobylý kostol pod oltárom templársky poklad.

Liptovský Mikuláš - centrum Liptova s viacerými atrakciami

Likavský hrad - čiastočne zrekonštruovaný hrad v neďalekej obci Likavka. V minulosti slúžil ako strážny bod, no napokon bol zničený a zostali po ňom iba ruiny, aj keď niektoré jeho časti sa obnovili. Najlepší spôsob, ako navštíviť hrad, je vydať sa po ulici Pod Hradom v Likavke a ísť pešo do kopca. Cesta je pomerne krátka a priamo pod hradom sa odohrávajú rôzn podujatia, ako napríklad historické bojové rekonštrukcie.

 

INTERNET

https://www.ruzomberok.sk/

https://www.visitliptov.sk/en/zaujimavosti/mesto-ruzomberok/

 

APLIKÁCIE

Liptov Nízke Tatry – takzvaný “sprievodca na dlani” po Liptove. Aplikácia vám okrem iného ponúka mapy, zoznam atrakcií a reštaurácií v okolí či napríklad prehľad aktuálnych zliav

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa