Tri poklady Ružomberka – Čutkovo, Hrabovo a Malinô Brdo

2018-08-07 12:00:00 |   |    | 

Liptov, prekrásny región Slovenska, ktorý je turistami hojne navštevovaný. Práve tu leží Ružomberok, centrum dolného Liptova. Svoju krásu odzrkadľuje najmä v dvoch dolinách, Čutkovskej a Hrabovskej, ale i v známom lyžiarskom stredisku Malinô Brdo.



 

Ružomberok nájdeme v Žilinskom kraji, je okresným mestom a vstupnou bránou Liptova. Od krajského mesta Žilina je vzdialené približne 63 km.

Čutkovská dolina leží v Národnom parku Veľká Fatra a preteká ňou potok Čutkovo. V úvode doliny vás privíta drevená brána a koliba s rôznymi ihriskami, na ktorých sa môžu vyhrať vaše ratolesti. Detský zábavný park Obrovo ponúka trampolínu, preliezačku, lukostreľbu a rôzne iné atrakcie. Pre dospelých je v blízkosti multifunkčné a prírodné ihrisko, na ktorom zaručene zaspomínate na svoje detstvo, napríklad pri futbale.

Jedinečnosťou tejto doliny je aj prítomnosť živých zvierat ako sú ovečky, diviaky či pstruhy. Približne 2 kilometre od začiatku doliny sa nachádza priehrada s rybami, v blízkosti sú štyri studničky s pitnou vodou, ale aj ohniská s lavičkami. Hlbšie v doline sa nachádza Chata pod Kozím, tá je východiskovým bodom pre výstup k Vyšnému Pálenickému vodopádu. V jej blízkosti sú kŕmidlá pre lesnú zver.

V Čutkove sa nachádza aj druhý, pre mnohých známejší Jelení vodopád. Má výšku 24 metrov a je druhým najvyšším útvarom svojho druhu v celom národnom parku. Z Čutkova sa dostanete červeno značeným turistickým chodníkom na Tlstú horu, prípadne modrou značkou do sedla pod Vtáčnikom. Zdatní cyklisti môžu prevetrať svojho „dvojkolesového tátoša“ na zeleno značenej trase smerujúcej do Ľubochnianskej doliny.

Bicyklom môžete prejsť aj do blízkej Hrabovskej doliny. Práve tá predstavuje ďalšie čarovné zákutie Ružomberka. Nájdete ju približne 2 kilometre od centra mesta a predstavuje miesto vhodné pre športové a rekreačné aktivity. Objavíte tu vodnú nádrž s trávnatou plážou na kúpanie, vhodnú aj na rybolov či vodné športy napr. auqazorbing. Kúsok romantickej atmosféry je možné zažiť počas člnkovania vo dvojici, prípadne ako rodina s deťmi. Lanový park Tarzánia, ktorý je situovaný v korunách stromov, ponúka možnosť adrenalínového zážitku vo vzduchu.

V blízkosti sa nachádza i kabínková lanovka na Malinô Brdo, v prevádzke je počas zimných i letných mesiacov. Ak milujete adrenalín na dvoch kolesách, určite navštívte Bike Park Malinô Brdo. Má pripravené profesionálne trate rôznej náročnosti. Ak nemáte bicykel, môžete si ho požičať a preskúmať aj iné miesta ako Vlkolínec, Bešeňová, Korytnica či Smrekovica.

Vyblázniť sa môžete i v priľahlom lese na dobrodružnom paintballe. Zbrane, masky, náboje či maskáče vám dajú vo výbave. Skutočnou raritou tohto miesta je muflónia obora, nájdete ju približne 50 metrov od Villy Helena. Môžete tu pozorovať život vzácneho živočícha, ktorý v minulosti bežne žil na Slovensku.

Novinkou je tzv. Medvedia cesta, určená najmä pre deti, kde sa však veľa naučia i dospelí. Cesta predstavuje život našej najväčšej šelmy, medveďa hnedého. Prostredníctvom informačných tabúľ získate základné informácie o zvierati, ale aj vedomosti o okolitej prírode. Dozviete sa, prečo Ružomberčanov nazývajú „medvediari.“ Cestu dotvárajú aj fototapety a objavíte i medvedí bunker či medvediu „kúpeľňu.“ Trasa začína v Hrabovskej doline pri priehrade a končí pod Sidorovom pri Mini Farme.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Mária Hikelová
Zdroj: Mária Hikelová

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa