Vyhladzovací tábor Sobibor bol prípravou na Osvienčim, nacisti v ňom zabili štvrť milióna ľudí

2023-10-17 12:00:00 |   |    | 

Nacistický vyhladzovací tábor Sobibor na východe dnešného Poľska fungoval necelý rok a pol, do jeho likvidácie 17. októbra 1943 v ňom nacisti zavraždili štvrť milióna ľudí, prevažne Židov. Sobibor patril s Belzecom alebo Treblinkou medzi vyhladzovacie tábory, ktoré vznikali od jari roku 1942 v rámci Operácie Reinhard pomenovanej podľa Reinharda Heydricha zabitého krátko predtým českými parašutistami. Tá skončila so záverom roku 1943, potom sa hlavným vyhladzovacím centrom stal tábor v Osvienčime.



 

Na výstavbe Sobiboru sa podieľali miestni obyvatelia spolu s niekoľkými desiatkami Židov z blízkych get. V apríli 1942 bol na miesto veliteľa povolaný obávaný Franz Stangl, ktorý mal za úlohu výstavbu dokončiť. Priestor bol rozdelený na tri oddelenia: administratívna časť, kde sa nachádzala železničná rampa a ubytovne pre Nemcov a Ukrajincov, časť, kde sa deportovaní museli vyzliecť, nechať si ostrihať vlasy a odovzdať cenné predmety, a vyhladzovaciu časť, kde sa nachádzali plynové komory, hromadné hroby a ubytovne pre židovských väzňov.

Do Sobiboru boli deportovaní Židia nielen z Generálneho gouvernementu (teda časti Poľska pod nemeckou správou), ale tiež zo Slovenska, Protektorátu Čechy a Morava, Nemecka, Holandska a Francúzska. Posledné transporty prišli do Sobiboru z niekoľkých likvidovaných get. V októbri 1943 vypuklo v tábore povstanie, väčšina väzňov ale bola zabitá na úteku alebo neprežila prechod cez mínové pole. Tábor bol potom zlikvidovaný. Vojnu prežilo asi 50 väzňov.

V rokoch 1933 až 1945 nacisti vybudovali - prevažne v Nemecku a Poľsku - podľa odhadov newyorského Múzea židovského dedičstva asi 15 000 vyhladzovacích, koncentračných, pracovných alebo zberných táborov a ich pobočiek, ktoré sa stali jednou z najhorších kapitol dejín. Presný počet všetkých obetí nacistických táborov nemožno zistiť, ale hrubý odhad sa šplhá až k 11 miliónom. Vyvražďovanie Židov a ďalších osôb začali jednotky Einsatzgruppen už v júni 1941, avšak neľudská likvidačná mašinéria začala fungovať až neskôr.

Od začiatku roku 1942 vznikali v rámci Operácie Reinhard vyhladzovacie tábory s plynovými komorami, v ktorých bol používaný na vraždenie oxid uhoľnatý z výfukových plynov alebo z tlakových fliaš. Popravy a úmrtia kvôli tvrdým podmienkam boli ale na dennom poriadku aj v koncentračných táboroch a v getách. Po konci Operácie Reinhard sa hlavným vyhladzovacím centrom stal Osvienčim, kde bol na vraždenie plne používaný jedovatý plyn cyklón B. Počas holokaustu zahynulo dokopy šesť miliónov Židov.

Stangl, ktorý velil tiež Treblinke a ktorý sa výrazne podieľal na programe "eutanázie" a prenasledovaní partizánov v Taliansku a Juhoslávii, bol zatknutý v roku 1967 v Brazílii. V decembri roku 1970 bol v nemeckom Düsseldorfe odsúdený na doživotie a nasledujúceho roku zomrel vo väzení na srdcové zlyhanie.

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 15. máj. 2024. Meniny má Žofia, Sofia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa