John Lennon má park na Kube i na Slovensku

2011-10-24 13:15:00 |   |    | 

Skupina The Beatles a najmä jej gitarista John Lennon stále patria do sŕdc mnohých rock'n'rollových fanúšikov. O tom, že meno tohto slávneho hudobníka nesú pamätné miesta po celej Británii a Spojených štátoch, netreba nikoho presviedčať. Vedeli ste však, že fanúšikovia mu zriadili park aj na Slovensku či dokonca na socialistickej Kube?



John Lennon Park v Havane je verejným mestským parkom, v ktorom je umiestnená bronzová socha slávneho umelca. Vytvoril ju kubánsky umelec José Villa Soberón, ktorý zakladateľa The Beatles vyobrazil v životnej veľkosti sediac na jednej z parkových lavičiek.

Ak natrafíte na moment, kedy okolo sochy nepostáva dav nadšených turistov a fanúšikov, môžete si k bronzovému Lennonovi prisadnúť a v tichosti (alebo s melódiou skladby Imagine v myšlienkach) pozorovať okolie.

Práve slová z tejto piesne sú uvedené na mramorovom dláždení pri umelcových nohách. V španielčine tu stojí nápis „Dirás que soy un soñador pero no soy el único“. V anglickom znení skladby „You may say I'm a dreamer, but I'm not the only one“, po slovensky „Môžete povedať, že som snílek, no nie som jediný“.

Park dostal svoj názov v decembri 2000, kedy kubánsky prezident Fidel Castro slávnostne odhalil bronzovú sochu. V súčasnosti jej chýbajú charakteristické okrúhle okuliare lenonky, pretože v minulosti z pamätníka opakovane mizli. Príležitostne však pri soche sedí zriadenec parku, ktorý na požiadanie môže Lennonovi okuliare nasadiť.

Legenda rock'n'rollu však nemá svoj park iba na exotickej Kube, podobný nájdete aj na Slovensku. Stačí zájsť do Bardejova, kde v jednej z malebných uličiek v historickom centre mesta objavíte verejné priestranstvo, ktorému začiatkom uplynulého leta priklepli bardejovskí poslanci názov Parčík Johna Lennona.

Na plote jedného z miestnych domov je vyobrazená podobizeň slávneho hudobníka a spomienka na jeho najznámejšiu pieseň Imagine. Na maličkej parcele z druhej strany rodinného domu na Miškovského ulici zase nájdete balvany, ktoré symbolizujú pamätník nielen celej skupine The Beatles, ale i každému jej členovi zvlášť. Medzi nimi sa najviac vyníma práve pamätník Johna Lennona, ktorého meno si bardejovský parčík vyslúžil.

Maličká parcela s rozlohou iba 75 m² síce nepriťahuje pozornosť megalomanskými atrakciami, no o to intímnejší je zážitok z chvíľkového postátia v malom parčíku a pospomínania na najslávnejšiu hudobnú skupinu všetkých čias.

 

Zdroj/autor: Dominika Babulicová, drom

Foto: autor, wikipedia

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.9/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa