Route 66 - matka amerických ciest

2013-03-20 17:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Len máloktorá cesta na svete je taká slávna a populárna, že jej bolo dopriate zvečnenie v piesňach a románoch. Rolling Stones, Depeche Mode alebo aj slávny spisovateľ John Steinbeck ani zďaleka nie sú jedinými umelcami, ktorých Route 66 navždy očarila.



Večná legenda

Route 66 vznikla ako súčasť amerického diaľničného systému. Oficiálne bola otvorená 11. novembra 1926. Pôvodne merala 3 940 kilometrov a tiahla sa od Chicaga v Illinois cez Missouri, Kansas, Oklahomu, Texas, Nové Mexiko, Arizonu a nakoniec skončila v Kalifornii. Posledným bodom na tejto diaľnici bolo druhé najväčšie americké mesto Los Angeles.

V tridsiatych rokoch dvadsiateho storočia, v čase ťažkej ekonomickej krízy, ktorá vznikla po burzovom krachu na Wall Street, Route 66 slúžila pre všetkých tých, ktorí chceli nájsť svoje šťastie na západe Spojených štátov amerických. Z toho však najviac prosperovali miestni aktívni podnikatelia, ktorí pochopili, že ak chcú niečo zarobiť, tak musia svoj „biznis“ otvoriť práve na tejto mimoriadne frekventovanej diaľnici. Napríklad po druhej svetovej vojne sa na Route 66 otvorila aj prvá prevádzka McDonalds a to konkrétne v San Bernardine v Kalifornii.

 

Na západe lepšie?

Význam U.S. Route 66, ako znel jej oficiálny názov, spočíval najmä v tom, že prepojila „veterné mesto“ Chicago so západným pobrežím Spojených štátov. Mala však aj význam hospodársky, pretože ako sme už spomenuli, obrovské množstvo nezamestnaných Američanov po nej prúdilo na západ, ktorý im mal poskytnúť splnenie ich amerického sna alebo aspoň normálne platenú prácu.

Takýto trend však netrval len počas Veľkej hospodárskej krízy, ale aj cez druhú svetovú vojnu. V Kalifornii totiž bolo pomerne veľa podnikov zameraných na výrobu zbraní a tak sa v nich našlo aj veľa práce. Route 66 však mala aj strategický význam pre armádu USA, ktorá sa po nej neraz a veľmi rýchlo presúvala.

Koniec druhej svetovej vojny a roky po nej priniesli do Spojených štátov amerických hospodársku prosperitu a spolu s ňou aj rozmach turistického odvetvia. Na Route 66 začali ako huby po daždi vyrastať hotely, motely, obchody, občerstvenia, reštaurácie... Každý si jednoducho prišiel na svoje: podnikatelia, ktorí na diaľnici pekne zarobili a aj cestujúci či turisti, ktorí sa nemuseli strachovať, že sa po ceste nenajedia alebo že nebudú mať kde spať.

V druhej polovici päťdesiatych rokov však takýto diaľničný systém začal byť nepopulárny a zastaraný. To sa v roku 1956 potvrdilo aj oficiálne, keď prezident Dwight Eisenhower podpísal nový zákon o diaľniciach. A nastali zmeny: Route 66 sa odklonila od veľkých miest, na niektorých úsekoch získala štyri pruhy a tak sa z nej stala úplne „obyčajná“ diaľnica.

 

Sláva však trvá...

V roku 1984 bol diaľnici uštedrený posledný „kopanec“, keď bola definitívne vyčlenená zo zoznamu amerických diaľnic. Niet sa však čomu čudovať, pretože všetky jej úseky boli postupne nahradené modernými autostrádami. V povedomí mnohých Američanov ale natrvalo zostáva ako „Matka ciest“ alebo „Hlavná ulica Ameriky“, a preto je jej sláva prakticky večne živá a to nielen ako nostalgická súčasť amerických piesní či románov.

Nadšenci z rôznych motoklubov až na osemdesiatpäť percent niekdajšiu Route 66 sprístupnili a tak sa môžete aj dnes, pokiaľ vás táto myšlienka bezstarostnej jazdy láka, po nej prejsť autom alebo motocyklom a vychutnať si tak pocit, aký mali ľudia prechádzajúci po Route 66 za prácou a lepším životom bezmála pred sto rokmi.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.7/5 (43 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa