Švédsko a Fínsko uvoľnia zákony obmedzujúce predaj alkoholu

2024-06-06 20:00:00 |   |    | 

Švédsko a Fínsko sa rozhodli uvoľniť svoje prísne zákony obmedzujúce predaj alkoholu. Vo Fínsku bude po novom možné kúpiť si v bežných obchodoch pivo, víno, cider a ďalšie kvasené nápoje s obsahom alkoholu až osem percent. Doteraz bol tento limit na predaj mimo obchodov štátneho monopolu 5,5 percenta. Švédsko chce zase povoliť výrobcom alkoholických nápojov, ako sú pivovary, liehovary či vinárstvo, predávať menšie množstvo alkoholických nápojov zákazníkom, ktorí navštívia ich prevádzky.



Vo Fínsku a vo Švédsku sa silnejšie alkoholické nápoje dajú kúpiť len v sieti štátnych obchodov či v baroch a reštauráciách, ktoré majú na predaj alkoholu licenciu. Podľa BBC sa jedná o jediné dve krajiny EÚ, kde má monopol na maloobchodný predaj alkoholu štát. Cieľom je znižovať konzumáciu alkoholu v záujme verejného zdravia.

Fínsky parlament ale v stredu schválil pomerom 102 hlasov na 80 zákon, ktorý povoľuje predaj kvasených nápojov s obsahom alkoholu až osem percent v bežných obchodoch. Silnejšie pivá, víno, cider a ďalšie nápoje by mali byť v obchodoch k dispozícii už od budúceho týždňa. Napríklad miešaných alkoholických nápojov sa ale zmena netýka.

Vláda fínskeho premiéra Petteriho Orpa vo svojom programe schválenom pred necelým rokom uvádza, že chce "zodpovedným spôsobom reformovať fínsku politiku týkajúcu sa alkoholických nápojov tak, aby bola viac v súlade s politikou ostatných európskych krajín".

Z vládnej koalície hlasovali v stredu proti návrhu všetci členovia kresťanskodemokratickej strany. Odporcovia novely svoj postoj zdôvodnili dopadmi na zdravie občanov.

Vo Švédsku je možné mimo obchodov štátneho monopolu s názvom Systembolaget kúpiť len nápoje s obsahom alkoholu maximálne 3,5 percenta. Švédska stredopravá vláda premiéra Ulfa Kristerssona chce teraz pomôcť podnikateľom tým, že umožní predaj menšieho množstva alkoholu zákazníkom, ktorí si zaplatia prehliadku závodu so sprievodcom. Opatrenie by v prípade schválenia malo nadobudnúť účinnosť v roku 2025.

Podľa Kristerssona je reforma zameraná predovšetkým na malé remeselné prevádzky. Predaj bude obmedzený na 0,7 litra tvrdého alkoholu alebo tri litre vína či piva.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK / BBC News

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 20. jún. 2024. Meniny má Valéria.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa