Vojenské bitky, námorné lode a tradičné dožinky – TYPY na váš skvelý víkend

2014-08-22 13:00:29 |   |    | 

Ako inak, aj tento piatok sa s Dromedárom pozrieme po Slovensku. Na víkend sa ako vždy tešíme, ale keďže sa nechceme nudiť, ani sa oblievať kýbľom ľadovej vody, tak si musíme nájsť program. A o to sa opäť postará náš „jednohrbáč.“ Prebrázdi každý kút, len aby ste tento víkend „nezabili.“



 

Banská Štiavnica

 

V tomto meste to žije azda každý víkend. Tento prinesie 8. ročník jazzového festivalu Jazznica. Vystúpenia prebehnú v kaviarňach aj kostoloch. Sprievodnými akciami budú aj hudobné dielne, jazzové raňajky a autorské čítania beletrie.

 

Malacky

 

Poľovníci aj milovníci zveriny pozor. Do Malaciek totiž tento víkend zavíta 3. ročník Poľovníckeho dňa. V sobotu sa tu bude vyvárať „ostošesť.“ Návštevníci si pochutia na gurmánskych špecialitách ako pečenom diviakovi, srncovi, diviačom a srnčom guláši, či údených moravských klobásach. Okrem jedla sa nezabudne ani na kultúru. Prebiehať budú ľudové aj country vystúpenia, deti poteší výstava jazvečíkov a psov iných plemien, taktiež sa naučia strieľať z luku a vzduchovky. Pre väčších bude otvorená laserová strelnica. Staršie ročníky ocenia výstavu trofejí a Poľovníctvo kedysi a dnes.

 

Žilina

 

Námorná bitka o loď Bismarck sa odohrá tu u nás na Slovensku. Presnejšie v sobotu v Žiline, na Vodnom diele. Nadšenci pre modely z rôznych klubov opäť usporiadali tradičnú Bitku o Atlantik. Okrem konvoja lodí a ponoriek sa predstavia aj modely lietadiel a tankov, ktoré sa utkajú v krvavom boji. Pre deti si usporiadatelia pripravili ranný program, kde sa uskutočnia aj súťaže a deti si vyskúšajú riadenie tanku či lode.

 

Bratislava

 

V rámci programu Kultúrne leto a Hradné slávnosti sa tento týždeň predvedú spevácke zbory. Na festivale Bratislava Cantat sa predstavia domáce zbory, ale aj také, ktoré by ste asi nečakali. Do súťže sa totiž zapoja aj zbory z Brazílie Indonézie. Zaujímavé predstavenia plné tradičnej aj modernej hudby prebehnú v rozličných miestach mesta – u Klarisiek, v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca, ale aj na Hviezdoslavovom námestí.

V sobotu ráno o desiatej sa začnú aj dožinky vo Vajnoroch. Klasicky budú sprevádzané zaujímavým programom. Športovci si zmerajú sily na futbalovom ihrisku, Parkom pod lipami, kde sa všetko bude odohrávať, prejde alegorický sprievod a gazdinky sa pokúsia upiecť najdlhší dožinkový koláč. Predvedie sa aj dožinkový veniec a potom hudobné kapely rôznych žánrov, Moravanka aj Elvis Presley Revival. Slávnosť zakončí tanečná zábava.

Sade Janka Kráľa sa opäť raz vrátime do našich dávnych dôb. Historickí šermiari sem prídu, aby predviedli ako sa v stredoveku žilo a, hlavne, bojovalo. Popri bojoch a ukážkach budú prebiehať aj laické a vedecké prednášky na stredoveké témy, a podávať sa bude, ako inak, stredoveké jedlo. Všetko to začne o 10 doobeda.

 

Trebišov

 

Konečne aj sem prichádza čas DOŽINIEK. V Trebišove sa začne akcia Chlebom a vínom, a to už dnes večer grilovačkou v múzeu, počas ktorej do tanca zahrá hudobná skupina. K sobotnému programu bude patriť odovzdanie dožinkového venca, inscenácie príbehov viažucich sa s dožinkami, ukážky mlátenia obilia, aj samotné pečenie chleba. Ako inak, nebude chýbať ani ukážka zrodu tokajského vína a jeho ochutnávka. Celý areál sa presunie do starých dôb a zaplní sa remeselníkmi a poľnohospodármi.

 

Banská Bystrica

 

Podujatie Slovenský národný poklad privedie deti do rozprávkového sveta Dobšinského a aj ich poučí o slovenskom nehmotnom kultúrnom dedičstve. V Habakukoch sa predvedú gadoši, fujaristi a aj terchovská muzika. K programu sa pripoja divadelné predstavenia, ukážky remeselných činností a súťaže pre deti aj dospelých.

 

Uhrovec

 

Už tento víkend sa v Uhrovci začnú oslavy 70. výročia SNP. Odštartuje sa o 14:30 na Jankovom vŕšku a do programu sú zaradené ukážky historických bojov zo SNP, koncert vojenskej hudby a pietny akt. Kultúrny program zahŕňa vystúpenia cimbalovky, folklórneho súboru a ďalších kapiel. O 20:00 sa začne ohňostroj. Pomedzi to návštevníci budú môcť vidieť aj výstavy o SNP.

 

Trnava

 

Slávnosti piva sa túto sobotu odohrajú v Sade Antona Bernoláka v Trnave. Mesto má dlhú pivovarnícku tradíciu, ktorú teraz oživuje. Od 10:00 budú môcť návštevníci ochutnať až 90 druhov pív zo Slovenska, Čiech a Ukrajiny. K pivu patrí aj dobré jedlo, takže nebude chýbať guláš a pivné syry. Históriu ešte viac pripomenú kráľ Žigmund, mnísi a hlásnik. Zaujímavý je aj nový „pivný taxík,“ ktorý vás zavezie priamo do pivovaru Sessler. Ten má v sobotu deň otvorených dverí a rád vás privíta.

Zdroj: TASR, SITA, SACR, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa