Najväčšia piesková duna v Európe - Duna du Pyla

2014-08-20 13:00:00 |   |    | 

Viete, že za púštnymi dunami nemusíte cestovať do Afriky, na Saharu? Veľkú púštnu dunu nájdete aj v Európe, konkrétne vo Francúzsku. Nachádza sa približne 60 kilometrov od oblasti Bordeaux, na pobreží Biskajského zálivu v srdci lesa Landes de Gascogne.



 

Piesočná duna odkrája z lesa

 

Duna patrí medzi obľúbené turistické atrakcie tohto regiónu. Rekreačne sa využíva na paragliding. Tesne pod dunou nájdete piesočnú pláž, ktorá sa však neradí medzi tie najbezpečnejšie. Spôsobené je to vysokým prílivom v týchto miestach. Dnes Duna du Pyla dosahuje výšku 107 metrov a je vyhlásená za chránenú oblasť. Napriek ohrozeniu z vnútrozemia (ľudská činnosť) sa rozširuje každý rok o 5 metrov.  V súčasnosti sa rozprestiera na 15 000 metrov štvorcových lesa, ale pohltila už aj niekoľko ciest a budov.

Pri Dune du Pyla (Pilat) sa nachádza dedina Prota, v ktorej sa v roku 1982 začali archeologické vykopávky, kde archeológovia objavili aj prvé nálezy. Nájdená tu bola pohrebná urna z doby železnej, datovaná približne do 8. storočia p. n. l., aj pozostatky keramiky pochádzajúcej z rovnakého obdobia.

Názov piesočnej duny v preklade znamená „kopec“. A o tom, že to nie je obyčajná „halda piesku,“ svedčí aj skutočnosť, že v roku 1978 bola Duna du Pyla zapísaná do zoznamu svetového prírodného dedičstva UNESCO. Ročne ju navštívi okolo milióna obdivovateľov.

Miestne piesočné duny sú z geologického hľadiska rozdelené na viacero typov, napríklad parabolické a okrúhle. Sú kremičitého pôvodu a práve preto sa tu zachovali už spomínané archeologické nálezy, pretože piesok tohto pôvodu ich nemohol poškodiť.

 

Pohodlné cestovanie autom

 

Ak uvažujete o návšteve tejto svetovej prírodnej pamiatky, najvhodnejším dopravným prostriedkom je auto. K dune sa totiž pohodlne dostanete aj vlastným dopravným prostriedkom. A ak sa vyberiete z Bordeaux, najlepšou voľbou pre vás bude diaľnica  A63, následne budete pokračovať na cestu A660 Bassin d“ Arcachon Biscarosse, tu použijete východ (exit) číslo D259 a pokračujete smerom na Biscarrosse/Dune du Pyla. Prípadne môžete využiť vlakovú dopravu z Bordeaux a vystúpite na vlakovej stanici Arcachon. Na úpätí duny, tam kde sú lesné stráne (borovicové) sa nachádza aj platené parkovisko. Milovníkom adrenalínových športov odporúčame, aby si nezabudli so sebou vziať aj klzákové padáky, či vetrone.

Zdroj/autor: dune-pyla.com, Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.8/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa