Krátky sprievodca Aténami – prejdite sa mestom pomocou nášho plánu

2014-08-19 13:00:00 |   |    | 

Mesto s najslávnejšou históriou na svete, mesto uctievané bohmi a ľuďmi. Očarujúce hlavné mesto Grécka bolo vždy kolískou civilizácie. Je to mesto, kde sa narodila demokracia a väčšina múdrych ľudí staroveku. Najdôležitejšie civilizácie starovekého sveta rozkvitli v Aténach a znova ožívajú prostredníctvom svetovo najviac impozantných stavieb. Ak hlavné mesto Grécka navštívite raz, nebude vám to stačiť.



Atény sa nachádzajú na planine Attica v blízkosti Sarónskeho zálivu. S okolitými mestami ako je napríklad prístav Pireus vytvárajú aglomeráciu s vyše štyrmi miliónmi obyvateľov. Veľká časť historického centra mesta bola premenená na 3-kilometre pešej zóny, ktorá je najväčšia v Európe  a vedie k najdôležitejším archeologickým náleziskám.

Prehliadku Atén je najlepšie začať v chráme Dia Olympského v blízkosti Hadriánovho oblúka, ktoré spolu tvoria symbolický vstup do mesta. Odtiaľ pešo pozdĺž ulice Dionysou Areopaghito, miniete divadlo Dionýza, kde sa odohrala väčšina diel Sofoklesa, Euripidesa, Aischylosa a Aristofanesa. Pokračujte a dostanete sa  k ruinám Asklépion, Eumenes Stoa až k divadlu Heroda Attika, ktoré bolo postavené v 161 p.n.l. a aj dnes sa  tu odohrávajú rôzne predstavenia.

Odtiaľ sa vyšplhajte až k posvätnej skale Akropolis, ktorá je najvýznamnejším dielom architektúry a umenia na celom svete. Najznámejší je chrám Parthenon, no pôsobivé sú aj Propylaea, chrám Atény Niké a Erechteionu. Z vrchu je nádherný výhľad na mesto a nezabudnite aj na návštevu múzea, ktoré obsahuje vyše 4000 drahocenných nálezov. Pri zostupe z Akropoly prídete na Areios Pagos, čo je najstarší súd na svete. Oproti sa nachádza kopec Philopappou s krásnymi dlaždenými cestami a s rímskou pamiatkou na vrchole s rovnakým názvom. Kráčajte ďalej a dostanete sa do starovekej Agory, ktorá bola obchodným, politickým a náboženským centrum starovekých Atén. Návšteva archeologického náleziska vám dá možnosť zoznámiť sa s fungovaním klasickej aténskej demokracie.

Jadrom historického centra je Plaka vo východnej časti Akropoly, ktorá je od staroveku nepretržite osídlená. Pri prechádzke úzkymi uličkami lemovanými domami z tureckej okupácie či  neoklasistického obdobia budete mať pocit, že cestujete v čase. Luxusné obchody a reštaurácie, malé útulné obchodíky s typickými gréckymi výrobkami či taverny, to všetko tu má svoje miesto.

Nachádzajú sa tu aj rôzne múzeá, kostoly byzantskej architektúry, zvyšky budov z osmanského obdobia a Hadriánova knižnica. Anafiotica je oblasťou na východ od Akropoly tesne nad Plakou, ktorú nesmiete vynechať. Tradičné biele domy v malých kľukatých uličkách boli vystavané v rovnakej dobe ako sa staval kráľovský palác robotníkmi z ostrova Anafi.

Pokračujte ďalej a dostanete sa do Monastiraki– oblasť s úzkymi uličkami a drobnými stavbami, kde je aj tradičný mestský bazár. Blízko sa rozprestiera zóna Psyrri známa hlavne medzi milovníkmi nočného života s desiatkami barov, klubov a taviern. Avšak srdcom historického centra je tradičná obchodná štvrť s viac ako 2500 obchodmi všetkého druhu, ktorá sa rozkladá v okolitých uličkách obklopujúcich hlavnú ulicu Ermou. Západná hranica je tvorená ulicou Athinas, kde je koncentrácia obchodov s potravinami a tržnica pripomínajúca Blízky východ.

Tu na chvíľu nášho sprievodcu zastavíme, aby ste si aj vy oddýchli. Načerpajte sily, rozhliadnite sa po okolí a skúste sa vrátiť na miesto, ktoré sa vám najviac pozdávalo. Či ste už priaznivec hlučného mesta, alebo tichých antických pamiatok, pohľad na ne počas súmraku je vždy neopísateľný. Preto si vydýchnite a pustite sa do Atén zase neskôr. My vám k tomu pripravíme ďalšiu časť sprievodcu.

Zdroj/Autor: visitgreece.gr, Zuzana Fialová

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa