V Bordeaux majú namiesto vianočného stromčeka sklenenú sochu, starosta chváli úspory

2023-12-05 08:00:00 |   |    | 

Mesto Bordeaux na západe Francúzska od roku 2020 vedie starosta za stranu zelených Pierre Hurmic. Ten sa kvôli ohľadom na životné prostredie rozhodol nahradiť klasický živý vianočný strom umelecky spracovanou sklenenou sochou stromu, ktorú na námestí pred radnicou tento rok vztýči už tretíkrát. Výhrady znejúce po predstavení sochy utíchli, miestni si na neobvyklú verziu vianočného stromu zvykli a pre mesto je to od tohto roku aj ekonomicky výhodnejšie, píše Le Figaro.



 

Smrek, ktorý stával na námestí v Bordeaux, vyšiel mesto každý rok na 60.000 eur. K nákladom na obstaranie ihličnanu bolo potrebné pripočítať náklady na jeho dopravu kamiónom, vztýčenie a stráženie. Starosta pripomína tiež ekologické dopady celej operácie. V roku 2019 navyše 17-metrový strom porazil vietor, ktorý sprevádzal búrku Fabien. So zmenami klímy by navyše podobné nehody, ktoré by mohli mať aj smrteľné následky, mohli byť častejšie, píše Le Figaro.

Sklenený strom so zrkadlami, ktorý vytvoril Arnaud Lapierre a vyrobili miestni remeselníci a priemyselné firmy, stál mesto 130-tisíc eur, a náklady naň sú tak pri treťom použití nižšie, než by boli pri stromoch z lesa. Návratnosť celej investície francúzsky denník rozpočítava na šesťročné obdobie, pretože práve na tak dlho sú vo Francúzsku starostovia volení. V horizonte jedného volebného obdobia tak umelecký strom vyjde zhruba na tretinu ceny, ktorú by stáli smreky.

Konštrukciu z ocele a skla je ťažké prehliadnuť, meria 11 metrov na výšku a pri zemi má priemer päť metrov. Strom je zložený zo 400 dielov, vrátane 100 metrov štvorcových skla a 176 zrkadiel 22 rôznych tvarov. Strom sa rozsvieti na hodinu a pol ráno a večer od 17:00 do polnoci. Cez deň sa v ňom zrkadlia veže katedrály. Po Vianociach strom pracovníci mesta zase rozložia a do budúcej zimy ho uskladnia.

"Uhlíková stopa je malá vďaka použitiu trvanlivých materiálov, na čo bol braný ohľad už počas navrhovania. Sklenený smrek je koncipovaný tak, aby vydržal," uvádza radnica. "Na začiatku o našom nápade panovali pochybnosti, ale teraz s rovnakou cestou vydali aj ďalšie mestá," upozorňuje mestský zástupca pre kultúru Dimitri Boutleux. Ako príklad uvádza mesto La Rochelle, ktoré tento rok stromček tiež nahradí sochou.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 16. máj. 2024. Meniny má Svetozár.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa