V zámku vo Versailles horelo, stovky návštevníkov museli evakuovať

2024-06-12 06:00:00 |   |    | 

Návštevníkov a personál kráľovského zámku vo Versailles v utorok popoludní evakuovali pre požiar. V areáli zasahovali hasiči, ktorým sa požiar podarilo rýchlo dostať pod kontrolu, informovala agentúra AFP. Z jej správy čerpala TASR.



Na videách, ktoré sa objavili na sociálnych sieťach, bolo vidno dym valiaci sa zo strechy jednej z palácových budov, dodala spravodajská televízia BFM. Ide o časť paláca, kde prebieha rekonštrukcia, doplnil na svojom webe denník Le Figaro.

Verejnosť, ktorá bola z areálu preventívne evakuovaná, sa mohla začať vracať do priestorov niečo vyše hodiny po tom, čo bol nahlásený dym. Komunikačné oddelenie Versailleského paláca informovalo, že k zraneniam ani škodám na zbierkach nedošlo.

Versailles je jedným z najväčších palácov Európy a je považovaný za vrchol zámockej architektúry v Európe. Každoročne tam  zavíta viac ako sedem miliónov ľudí. Počas blížiacich sa olympijských hier sa v tomto areáli budú konať jazdecké súťaže.

V roku 2019 požiar zachvátil strechu gotickej katedrály Notre-Dame v Paríži. Požiar zničil takmer celú strechu vrátane typického sanktusníka, časť vitrážových okien a nosných klenieb v chrámovej lodi. Spolu s následkami hasenia požiar čiastočne poškodil aj vnútorné vybavenie. Väčšina vzácnych artefaktov však bola skazy ušetrená.

 

Autor: © Zoznam

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 20. jún. 2024. Meniny má Valéria.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa