AUTOM V Maďarsku majú prísnejšie pokuty

2009-07-31 13:00:00 |   |    | 

MAĎARSKO - Maďarskí policajti oddnes prísnejšie pokutujú používanie mobilných telefónov počas jazdy, nepoužívanie bezpečnostných pásov, detských sedadiel a prílb u motocyklistov.



Kým doposiaľ pokuty upravoval zákon o priestupkoch, odteraz budú sankcie uplatňované v zmysle zákona o premávke na cestách.

 

Policajt je povinný zadokumentovať priestupok. Pokuty, ktoré sú vyššie, ako boli doposiaľ, sú v rámci priestupkového konania taxatívne vymedzené.

     

V prípade, že vodič počas jazdy používa mobilný telefón bez hands free súpravy, hrozí mu pokuta 10 000-20 000 forintov (asi 37-75 eur) v závislosti od toho, či išiel v obci, mimo nej, alebo na diaľnici.

 

Nepoužívanie prilby, či bezpečnostného pásu vyjde na 10 000-30 000 forintov (do 111 eur), za prevoz dieťaťa bez detskej sedačky zaplatí vodič pokutu 15 000-45 000 forintov (56-168 eur).

     

 

Ako sa jazdí v Maďarsku

 

  • Od 1. januára 2008 maďarské diaľnice, cesty pre motorové vozidlá a určité časti štátnych hlavných ciest je možné používať len po zaplatení poplatku za používanie ciest, to jest po zakúpení e-známky.
  • Výraz „zaplatenie poplatku za používanie ciest” znamená oprávnenie k používaniu ciest zakúpené využitím elektronickej služby (elektronický predajný terminál, systém predajcov, mobilný telefón, alebo internet).
  • 4-dňová diaľničná e-známka v období od 1. mája do 30. septembra stojí 1.530 HUF. V ostatnom období roka 1.170 HUF.
    Za používanie ciest motocyklami sa v priebehu celého roka platí suma zodpovedajúca 50 percent sumy V Maďarsku existuje šesť diaľnic
  • Na diaľniciach M1, M3, M5 a M7 sa používa jednotná diaľničná známka. Na okruhu M0 okolo Budapešti sa neplatí. M0 môžete použiť, ak idete do južného Maďarska a nechcete prechádzať centrom Budapešti, tj. z M1 na M0, ktorá vás dovezie až na M5.
  • Ako kúpiť diaľničnú známku - M1, M3, M5 a M7: Doporučujeme zakúpit diaľničnú známku ihneď na hraničných prechodoch (predajné miesta sú vyznačené dopravnými značkami s nápisom "Vignetta"). Platiť je možné vo forintoch aj v cudzej mene (EUR, USD, atď.) či platobnými kartami. Vodič automobilu povie SPZ vozidla, ktorá je ihneď zadaná do počítača, čo vodič potvrdí svojim podpisom. Obdrží známku, ktorú vyplní predajca. Známka sa nalepí na čelné sklo. Po oddelení samotnej známky je nutné pre kontrolu uschovať aj samotný nosič známky a doklad o zaplatení. Existencia známok na diaľniciach sa kontroľuje kamerovým systémom a občas kontrolu vykoná aj polícia pri bežných kontrolách. Kontrolovať môže aj špeciálna skupina prevádzkovateľov diaľníc za asistenciu polície a to sa vykoná odklonením dopravy na parkovisko alebo sa kontroluje odchádzajúce vozidlo.
  • Doklady, potrebné k príchodu - vodičský a technický preukaz, označenie krajiny. Vodičský preukaz má v Maďarsku platnosť jeden rok od príchodu do krajiny. Po uplynutí povolenia k pobytu treba z krajiny vyviezť každé motorové vozidlo.
  • Poistenie - v Maďarsku je poistenie z prevádzky motorového vozidla povinné. Ako potvrdenie jeho uzavretia postačujú v prípade nasledujúcich krajin štátne poznávacie značky a výsostné znaky (SK); Majitelia vozidiel z ostaných krajin sa musia preukázať zelenou kartou. Ak ju nemajú, poistenie z prevádzky motorového vozidla musia uzavrieť na hraničnom priechode.
  • Nehoda: pri autonehode je v prípade zranenia osoby poistenie povinné, v ostatných pripadoch - vzhľadom na usporiadanie spôsobených škôd - odporúčané privolať políciu /telefon: 107 po celom území krajiny, z mobilu 112/. Miesto nehody možno opustiť iba s povolením polície. Cudzí štátní príslušníci majú právo byť vypočutí a svedčiť v materinskom jazyku: môžu požiadať o tlmočníka, advokáta a spojenie s konzulátom. V pripadoch menšej závažnosti sa polícia a súd zaoberajú s nehodou mimo poradia.
  • Usporiadanie škôd: ak autonehodu spôsobí vodič vozidla s maďarskou poznávacou značkou, spôsobené škody treba ohlásíť jeho vlastnej poisťovni alebo poisťovni Hungária Biztositó, a.s. V prípade, že nehodu zapríčiní vodič vozidla so zahraničnou poznávacou značkou, jej účastníci sa môžu obrátiť na Medzinárodné riaditeľstvo poistenia motorových vozidiel Poisťovne Hungária, a.s. /1113 Budapešť, Hamzsabégi út 60, tel.: 2090730/klapky 250, 251,/ pondelok-piatok: 8-16 h, resp. na jednotku Poisťovne Hungária, a.s., ktorá sa nachádza v blízkosti nehody. S poškodeným vozidlom možno opustiť krajinu iba na základe úradného potvrdenia.

 

Dopravné predpisy

 

  • v Maďarsku nesmie riadiť vozidlo vodič, organizmus ktorého obsahuje alkohol! Povolený obsah alkoholu v krvi: 0,00 promile /pred riadením nemožno vypiť ani pohár piva!/. Vodičovi, ktorý riadi pod vplyvom alkoholu,odoberie polícia vodičský preukaz.
  • počas jazdy možno používať iba zabudovaný mobilný telefón, na dvoj a trojkolesových vozidlách je jeho používanie prísne zakázané.
  • osobné vozidlá musia mať zapnuté tlmené svetlá mimo obývaného územia aj cez deň, motocykle a mopedy počas dňa i na obývanom území! Blikanie reflektormi je znakom, že vodič sa zrieka prednosti.
  • používanie bezpečnostných pásov je na predných sedadlách povinné vždy, na zadných sedadlách počas jazdy mimo obcí.
  • Na prednom sedadle nesmú cestovať deti do 12 rokov, pre dojčatá a menšie deti sa odporúča používanie bezpečnostných detských sedačiek.
  • použitie klaksónu na obývanom území je povolené iba v pripade nebezpečenstva.
  • motocyklisti a ich spolujazdci sú povinní používať počas jazdy ochranné prilby.
  • predbiehanie vozidiel v zákrutách, v blízkosti križovatiek, na železničných priecestiach, na prechodoch pre chodcov a v ich tesnej blízkosti je zakázané!
  • počas jazdy treba počítať s tým, že v osadách a ich okolí sa možno stretnúť s prípadne neosvetlenými konskými záprahmi, nákladnými vozidlami alebo bicyklistami.
  • na železničné priecestia upozorňujú výstražné tabule už 150 metrov pred ich výskytom. Na týchto miestach znížte povolenú rýchlosť na neobývanom území na 40 km/hod., na obývanom územi na 30 km/hod. Cez železničné priecestia treba prechádzať rýchlosťou min. 5 km/hod. Opatrnosť je potrebná aj v prípade, že svetelná signalizácia ukazuje voľnú cestu: odporúčame, spomaľte!
  • na premávku bicyklistov na križovatkách upozorňujú osobitné výstražné tabule.
  • reflektory možno na obývanom území používať iba nakrátko, a to na menej osvetlenom úseku cesty s cieľom získania prehľadu o prekážkach.
  • tabuľa s obmedzením rýchlosti, umiestnená na začiatku obývaného územia, sa vzťahuje na celé obývané územie.
  • vozidlá, ktoré parkujú na zakázanom mieste, odtiahnu /poukazujú na to osobitné výstražné značky pod tabul’ami zákazu zastavenia a státia/.


 

 

 

 

Zdroj/autor: tasr,balaton,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa