Miskolc-Tapolca: Termálne kúpele, ktoré musíte zažiť

2014-02-13 10:30:00 |   |    | 

MAĎARSKO - Termálne pramene Miskolc-Tapolca sa nachádzajú pri juhovýchodnom úpätí pohoria Bükk, dvesto kilometrov od Budapešti a len šesť kilometrov od tretieho najväčšieho maďarského mesta Miskolca.



Jedinečná príťažlivosť týchto kúpeľov je daná tým, že na jednom mieste sú termálne kúpele, jazero a kúpele v jaskyni.

Podzemné jazero Várhegy je zásobované mierne teplými prameňmi, ktoré sú nasýtené plynom. Podľa lekárskeho výskumu má vzduch v jaskymi mimoriadne priaznivý vplyv na dýchacie ťažkosti.

Ako kúpeľová kúra sa odporúča pri chorobách nervového systému, pri neurotických ťažkostiach spojených s funkciou srdca, pri vysokom krvnom tlaku a pri neurotických žalúdočných problémoch a pri vyčerpaní. Voda je vápenito-hydrogenuhličitanového typu (zemito-vápenitá zmes obsahujúca jód, bróm a vápnik).

Kúpeľné stredisko, chránené pred vetrom a s príjemnou, vyváženou klímou, je vynikajúce na odpočinok. Miskolc-Tapolca je obklopený 1 150 hektárovým dubovým, brezovým a borovicovým lesom a okolité lesy boli prebudované na 5,7 hektárové plážové kúpalisko.

Medzi pozoruhodnosti oblasti stojí za návštevu zámok Diósgyőr, ikonostas gréckokatolíckeho chrámu v Miskolci, obdivuhodná jaskyňa v Lillafüredu, malebné jazero Hámori a stará zlieváreň v Ómassa.

 

 

 

Zdroj/autor: madarsko.cz, jr, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.5/5 (56 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa