MAĎARSKO Hrad Eger

2010-05-22 16:00:00 |   |    | 

MAĎARSKO - Hrad Eger sa vypína na vŕšku nad mestom Eger, ktoré leží na rozhraní pohorí Bükk a Mátra a je vzdialené 30 kilometrov od Budapešti.



Hrad má pôdorys päťuholníka a historický význam pre krajinu.

S výstavbou strategicky dôležitého hradu sa začalo v druhej polovici 13. storočia po nájazde Tatárov. Na najstrmšej skale na severozápadnej strane bola zriadená stará veža, posilnená vežovými bránami. V priebehu nasledujúcich storočí bola bezpečnosť hradu posilnená len nepatrnými zmenami.

S ohľadom na husitské hnutie prebiehajúce v 15. storočí v Čechách a v hornom Maďarsku bol hrad ďalej opevňovaný. Novú významnú prestavbu hradu nechal spraviť hradný kapitán Tamás Varkoch v rokoch 1542 až 1549. Od neho pochádza rozdelenie hradu na vnútornú a vonkajšiu časť. Nechal postaviť bránu Setét, ktorá spájala obe časti hradu a steny spevniť výplňami.

Baštami opevnený hrad mohol ako posledná pevnosť horného Maďarska vzdorovať pod vedením Istvána Dobó dvadsaťnásobnej tureckej presile vedenej Pašom Alim. Hrdinský odpor obrancov hradu je od tej doby symbolom maďarského patriotizmu. Maďarský spisovateľ Géza Gárdonyi popísal tento hrdinský boj vo svojom románe Hviezdy Egeru (hrob spisovateľa nachádzajúci sa na pozemku hradu sa stal pútnickým miestom).

Hradné múzeum Istvána Dobó nájdete dnes v priestoroch obnoveného hradu, v Biskupskom paláci zo 14. až 15. storočia, ktorý je zreštaurovaný so zachovanými stredovekými detailami. V priestoroch múzea sa môžete zoznámiť s históriou hradu. V Sále hrdinov sa nachádza náhrobný kameň Istvána Dobó, menný zoznam obrancov hradu a reminiscencia útokov. Na prvom poschodí paláca môžete v klimatizovanej galérii obdivovať obrazy talianskych a holandských majstrov zo 16. a 17. storočia a taktiež diela maďarských a rakúskych maliarov 18. a 19. storočia.

Dobrodružnú prechádzku je možné podniknúť v pôvodných, podzemných, pevnostných systémoch, kde sa okrem obranných prostriedkov nachádza tiež románske a gotické lapidárium. Na zvláštnej výstave o žalároch sú ukázané zariadenia určené na popravy, mučenie a hanobenie starého Maďarska.

V hradnej mincovni si môžete sami zhotoviť mince. V pivnici Ispotály môžete víno nielen ochutnať, ale tiež si tento vzácny mok aj vlastnoručne stočiť do fľaše. Vyskúšať sa tu dá aj lukostreľba.

Na hrade nájdete tiež zrúcaniny románskej a neskoro gotickej katedrály egerského biskupstva, ktoré bolo založené kráľom Štefanom (975-1038). Posledný júlový predĺžený víkend (od štvrtka do nedele) sa každoročne usporadúvajú hradné slávnosti tzv. Hradné radovánky. Ich súčasťou sú rytierske hry, hudobné a tanečné programy, trhové veselice, lukostreľba, trh tradičných remeselníkov a ľudových umelcov.

Po prehliadke hradu odporúčame návštevu historickej časti mesta, kde na vás čaká rada pamiatok a kultúrnych programov.

 

Otváracie hodiny: Marec: Utorok až Nedeľa od 8.00 do 18.00, Apríl – August: Utorok až Nedeľa od 8.00 do 18.00

 

 

Dobó István Vármúzeum

Vár 1.
3300 Eger
Tel.: 0036 36/312-744
Fax: 0036 36/312-450
E-mail: varmuzeum@div.iif.hu

 

Zdroj/autor: madarsko, vendegvaro, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa