NA CESTÁCH Petare, iná časť Caracasu

2009-10-21 16:00:00 |   |    | 

VENEZUELA/ video - Každý, kto vystúpi na zástavke Petare vo venezuelskom Caracase, je okamžite vystavený množstvu prenikavých vôní, dopravného hluku a kriku stoviek pouličných predajcov.



Uprostred všetkého toho chaosu tu však existuje oáza kľudu, historické jadro Petare, ktoré akoby do dnešného Caracasu ani nepatrilo.

Petare, časť venezuelskej metropoly nemá dobrú povesť. Všeobecne sa považuje za jedno z najnebezpečnejších miest Latinskej Ameriky. V okolí Sucreho námestia (Plaza Sucre), v tieni mangovníkov a paliem, sa však človek ocitne v úplne inom svete. Upravené vydláždené ulice lemujú kostol z 18. storočia, pôvodnú faru a ďalšie historické stavby z obdobia kolonializmu.

„Toto je krásna časť Petare. Nemyslím si, žeby nové stavby neboli také pekné, keď sú spraveníé poriadne, ale historické centrum je dôležité, pretože nám pripomína naše korene,“ vysvetľuje Hilda, ktorá v Petare býva celý život.

Táto žena síce už prekročila šesťdesiatku, ale stále sa rada učí nové veci. Práve teraz sa v špeciálnom kurze dozvedá, ako namiešať cement a opraviť poškodené steny, aby si fasády jej domu uchovali pôvodný vzhľad. „Žila tu moja matka a pred ňou i babička. Keď sa starám o náš dom, myslím pri tom aj na nich.“

V Caracase nie je na rozdiel od miest ako Buenos Aires, Mexico City alebo Bogota, veľa stavieb z koloniálnej doby. Keď v šesťdesiatich a sedemdesiatich rokoch do Venezuely začali prichádzať peniaze z predaja ropy, nahradila pôvodnú architektúru moderná zástavba. Zostalo zachovaných len niekoľko častí, ktoré sa môžu pochváliť  budovami z 18. a 19. stotočia. Mnohí takéto miesta považujú za turisticky atraktívnejšie než okolité moderné časti.

„Je naozaj dôležité, aby sme túto oblasť ochránili. Je to jediné kompletne zachované jadro tohto mesta. V Caracase sú aj ďalšie historické časti, ale tam sa už nezachoval pôvodný spôsob života, akým tam ľudia žili pred dvesto rokmi.

Nechcem ich nazývať priamo napodobeninami, ale boli obnovené z iných pohnútok, väčšinou obchodných. Tiež by sme radi obnovili a zachovali staré tradície.“ hovorí Karin Zavarceovová z kulturnej nevládnej organizácie Bigott. To ale nie je vôbec jednoduché. „Zákony na ochranu historického centra síce existujú, ale ľahko sa dajú obchádzať. Potrebovali  by sme viac podpory zo strany úradov,“ vysvetľuje kultúrny koordinátor Alex, ktorý teraz pracuje v Petare.

„Ľudia, ktorí teraz robia stavebné úpravy svojich domov, by mali napríklad používať zodpovedajúci materiál a nenarušovať ďalšie stavby a celkový vzhľad štvrti. Pokiaľ to nesplnia, mali by ich úrady pokutovať.“

Vzťah k histórii mesta majú podporiť aj rôzne kultúrne udalosti, v ktorých sa prezentujú miestni umelci a hudobné skupiny. Historická časť Petare tvorí dnes len malú časť celého Petare. Niektorí obyvatelia preto kritizujú, že sa na tak malú oblasť vynakladá príliš veľa peňazí a námahy...

„Je to všetko veľmi pekné, ale v Petare je viac vecí, ktoré potrebujú opraviť,“ mieni jeden z miestnych predavačov.“ „Na cestách sú výmole, na uliciach sa povaľujú odpadky. A predovšetkým je potrebné znížiť kriminalitu. Pretože, keď tu vyjdete z bytu, neviete, či sa vrátite domov živý, alebo skončíte v márnici.“

Pôvodne poľnohospodárske Petare bolo ku Caracasu pripojené len pred päťdesiatimi rokmi. „Nie sme spojení s rozvojom tohto mesta, takže tu môžete vidieť výrazné kontrasty. Poznáte, že ste v úplne inom svete, ktorý sa vôbec Caracasu nepodobá.,“ dodala Zavarceová.


 

Zdroj/autor: bbc,čtk,drom

VIDEO Caracas



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 14. máj. 2024. Meniny má Bonifác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa