NA CESTÁCH Treba len prísť a spoznať

2010-04-18 12:00:00 |   |    | 

ISLAND - Aj keď väčšina turistov prichádza na Island pozrieť si príťažlivú prírodu, niektorí, a je ich stále viac, sa chcú učiť aj o islandskom dedičstve, jazyku a kultúre. Kultúrna turistika je rastúcou oblasťou turistického sektoru...



Z roka na rok Islandské múzea zaznamenávajú zvýšený počet návštevníkov a vysoká škola Háskóli Ísland, odbor humanitných vied - zase zvýšený počet záujemcov o islandský jazyk a kultúru.

Pre toho, kto vyhľadáva zážitky vo voľnej prírode, je táto krajina na severe Atlantického oceánu pripravená a rozmanitá v každom ročnom období ponúknuť mu všetky svoje poklady. 

Od veľrýb až po snežné skútre. Skúste si predstaviť, ako letíte cez ľadovce, nič nie je pred vami len biela tundra a výhľad na drsné pohoria.

Skúste, možno ten najpopulárnejší ľadovec na brázdenie snežnými skútrami, pomenovaný Snæfellsnesjökull, ktorý inšpiroval Julesa Verneho v knihe Cesta do stredu zeme, vás očarí podobne ako veľkého spisovateľa.

Zo svojho snežného skútra, ak to počasie dovolí, sa môžete na vrchole ľadovca kochať výhľadom na severný Atlantik, pretože ľadovec leží na konci západného polostrova Snæfellsnes.

Všade v oceáne okolo ostrovnej krajiny, je dovolené rybárčiť udicou. Ale najviac láka lovenie lososov tak, ako ich lovia medvede grizly na Aljaške - holými rukami v čírej vode.

Pre mnohých návštevníkov je Island hotovým rajom. Pešie prechádzky, cyklistické túry, jazdy autom okolo ostrova, auto-kempovanie na vyhradených a vybavených miestach, blízko lokalít, ktoré nesmiete minúť.

V strede júna sa Island mení na Mekku milovníkov golfu. Celodenné svetlo, ticho, pohoda a polnočný golf na prekrásnych trávnatých ihriskách. Kúpaliska sú na dosah všade kde sa len pohnete.

Prírodného kúpania sa v krajine ohňa a ľadu dá tiež nabažiť do sýta. Určite si poviete, že existuje aspoň jedna vec čo sa tu nedá uskutočniť. Lietať na prenajatom malom lietadle je možné, loďou spoznávať okolie fjordov a ostatných okolitých ostrovčekov je romantické.

Horolezectvo áno, cyklistika tiež, pešia turistika, jazda na koni, cez hory ku gejzírom a obrovským vodopádom, ktorých je neskutočný počet, nočný život v hlavnom meste, nákupy všetkého možného, múzea atď. Ale čo nikoho nenapadne je - potápať sa na Islande. A predsa ...

V národnom parku Thingvellir, ktorý je označený ako svetové dedičstvo medzinárodnou organizáciou Unesco. Potápať sa v jazere medzi tektonickými platničkami môže byť veľmi atraltívne. Voda je tak číra, že viditeľnosť dosahuje aj sto metrov. A to nie je jediné miesto pre tento druh zážitku... Treba len prísť a spoznať.

Aj môj dobrý kamarát spoznáva tento svet priamo tu a zachytáva ho cez svoj objektív a ja by som vám chcel predstaviť jeho fotografie. Je možné ich od neho získať aj na požiadanie. Dúfam, že jeho pohľad na túto krajinu sa vám zapáči a ak vás inšpiruje pozrieť si Island osobne, nikdy nebudete ľutovať...


 

Zdroj/autor: miloš,struk,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)

Súvisiace články



Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa