Reykjavík

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Reykjavík, Island



 

Oficiálny názov:  Reykjavik

Mesto hrdiace sa všetkými nástrahami moderného európskeho mesta, navyše poprášené excentrickým islandským duchom. Úžasné kaviarne, živé puby, nočné kluby a pestrofarebné staré mesto s radmi skrčených, drevených domčekov učupených v kompaktnom centre mesta. Vyvreté lávové polia obklopujúce islandské medzinárodné letisko sú  úchvatným úvodom do tohto takmer arktického ostrova. Vyvrhnuté z úst niektorých dodnes aktívnych vulkánov, utopené v polnočnom slnku (od mája do augusta). Odrážajú sa v nich ľadovce, gejzíry, horúce pramene a vodopády. 

 

DOPRAVA

Po meste sa pohybuje ľahko. Centrum mesta leží medzi prístavom a jazerom. Cez deň je plné nakupujúcich, v noci hlučných mladých návštevníkov. K väčšine atrakcií sa dostanete pešo.

Strætó prevádzkuje oranžové autobusy po Reykjavíku a jeho predmestiach (Seltjarnarnes, Kópavogur, Garðabær, Hafnarfjörður a Mosfellsbær), a tiež diaľkové autobusy. Prehľad dopravnej siete nájdete v turistických mapách (Welcome to Reykjavík City Map), na internete, alebo pomocou mobilnej aplikácie.

Autobusy jazdia denne, od 7:00 do 23:00, niektoré až do polnoci (od 11:00 v nedeľu), v 15- až 30-minútových intervaloch. Šesť nočných spojov jazdí v piatok a sobotu, od 01:00 do 04:30, a zastavuje len na určených autobusových zastávkach označených žltým písmenom "S". Cena cestovného je 460 ISK. Lístky si môžete kúpiť na autobusovej stanici, u zmluvných predajcov, online na stránke prepravcu, pomocou aplikácie Strætó, alebo priamo u vodiča (ten ale nevydáva drobné). Jednodňový lístok dostanete za 1700 ISK a trojdňový stojí 4000 ISK. Tieto kúpite tiež na autobusovej stanici Mjódd, v turistickej kancelárii, v supermarketoch 10-11, v mnohých hoteloch a v nákupných centrách Kringlan a SmáralindSkiptimiði (prestupný lístok) sa kupuje u vodiča a oplatí sa, ak jazda mestom trvá okolo 75 minút.

Reykjavík neustále zlepšuje sieť svojich cyklistických pruhov, pre lepšiu prehľadnosť si vypýtajte v turistickej kancelárii cyklomapu. Lokálne pravidlá sú, že ak neohrozujete chodcov, môžete jazdiť aj po chodníkoch. Projekt zdieľaných bicyklov Wow City bike prevádzkuje osem stanovíšť, a cena za požičanie je 350 ISK za 30 minútovú jazdu.

V Reykjavíku je auto zbytočné, je pomerne ľahké ho preskúmať pešo a autobusom. Počet parkovacích miest na ulici v centre mesta je obmedzený, parkovanie stojí 320 ISK za hodinu v červenej zóne, a 170 ISK za hodinu v modrej, zelenej a žltej zóne.

 

UBYTOVANIE

Ubytovacie možnosti  v meste sú obmedzené, najmä pre zvýšený záujem turistov. Oplatí sa rezervovať ubytovanie vopred, čo platí hlavne pre júl a august. V období od mája do septembra ceny rastú asi o tretinu. Ubytovanie na predmestiach, alebo v blízkom meste  Hafnarfjörður sa oplatí.

Všetky hotely v meste sú bez výnimky drahé. Štandardy sú vysoké, v cene sú raňajky. Priemerná izba s kúpeľňou stojí okolo  15 000 ISK na noc, izba pre jedného okolo 10 000 ISK.

Väčšinou poskytujú aj kuchyňu, v cene niektorých sú raňajky. Izby sú zariadené jednoducho. Nezabudnite, najmä počas letných mesiacov (júl, august) je potrebné rezervovať si ubytovanie v niekoľkotýždňovom predstihu, alebo sa opýtať v turistickej informačnej kancelárii.

Niektorí obyvatelia prenajímajú v lete jednu, dve izby ako B&B (bed & breakfast). Je to výborná možnosť ako nazrieť do života islandskej rodiny. Ceny sú o niečo nižšie ako v penziónoch.
Najlacnejšou formou ubytovania je neustále plný kemping (od júna do septembra, 2400 ISK na osobu). Výborný je tiež vedľa ležiaci hostel (www.hostel.is); jeho 160 postelí sa naplní veľmi rýchlo, v lete si rezervujte ubytovanie vopred.

Ponuku ubytovania na Islande nájdete tu alebo si rezervujte ubytovanie v Reykjavíku online.

 

JEDLO

Jesť v Reykjaviku je drahé, ale existujú spôsoby, ako znížiť náklady. Najlacnejšie je kúpiť si jedlo v supermarketoch. Medzi najlepšie v meste patrí  10-11, obchodný reťazec (otvorený 24/7) s množstvom hotových jedál, ako sú sendviče, wrapy a prekvapivo tacos. Väčšina Islanďanov nakupuje potraviny v lacnejšom supermarkete Bónus (otvorené 10:00-18:00). Alkohol kúpite v obchodoch Vínbúðin. V supermarketoch sa oplatí kúpiť aj raňajky.

Islanďania si dobre uvedomujú, že ich pylsur (hot-dog) je na tejto planéte najlepší, a konzumujú ho v obrovských množstvách. Pýtajte si mej öllu alebo "jeden so všetkým". Mal by stáť okolo 380 ISK.
Trh Kolaportið tiež ponúka tradičné islandské jedlá.

Okrem bežných fast foodov, ako sú KFC a Subway, má Reykjavík aj niekoľko domácich reštaurácií rýchleho  občerstvenia, nájdete tu Nonnabiti a Hlöllabátar (sušienky a sendviče), Kebabhúsið a Ali Baba (kebaby), Serrano (burritos) a Deli. Deli je gurmánske bistro, kde ponúkajú regionálnu stredomorskú kuchyňu, pizzu a teplé jedlá. V centre mesta sú mnohé z nich otvorené 24 hodín denne, počas 7 dní v týždni.

Ceny jedál v reštauráciach sú rovnako vysoké ako všetky položky v tejto krajine. Predjedlá stoja okolo 3000 ISK, za dobré jedlo zaplatíte v priemere 4600 ISK, a za vynikajúce počítajte okolo 6250 ISK.

ysoká cena alkoholu, a v minulosti zakázané pivo, asi napomohli rozvoju kaviarenskej scény v tomto meste. Kaviarne sú skvelým miestom na stretávanie sa s miestnymi.

Ponuka na oficiálnych turistických stránkach mesta - https://visitreykjavik.is/wine-dine-reykjavik

 

ZÁBAVA

Reykjavík je známy svojím nočným životom, ktorý trvá do skorých ranných hodín, niekedy až do ďalšieho dňa. Zábava sa odohráva v kaviarňach a bistrách, ktoré sa cez víkendové noci menia na bary, a v kluboch.

Pitie je veľmi drahé, počítajte že za pivo zaplatíte medzi 1200 až 1600 ISK. Fľaškové pivá a miešané nápoje sú ešte drahšie. Nie je to však množstvo nápojov, ale radostná energia, ktorá vás vtiahne do víru.

Bary a kluby zostávajú poloprázdne pred 01:00. Vstupné sa zvyčajne neplatí, ak nie je na programe živý koncert alebo iná akcia. Väčšina podnikov je sústredená v blízkosti Laugavegur a Austurstræti, cez týždeň bývajú otvorené do 01:00, a cez víkendové noci do 04:00 až 5:00.
Neustále sa meniaca kultúrna scéna sa sústredí v baroch a kaviarňach, miestnych divadlách a v koncertnej hale Harpa. V meste bola silná rocková scéna (skupiny ako Björk and Sugarcubes, Sigur Rós), a aj v súčasnosti letný Reyjkjavik ponúka množstvo živých koncertov. Aktuálne informácie nájdete v magazíne Grapevine alebo What's on in Reykjavík.

Kultúrne podujatia na oficiálnych stránkach mesta - https://visitreykjavik.is/events

 

NÁKUPY

Hlavnou nákupnou ulicou je  Laugavegur. Nájdete tu množstvo funky butikov islandských a zahraničných dizajnérov. Skutočne islandskými suvenírmi sú islandská vlna, šperky a keramika; alebo predmety ako vyšívaný obal na cédečka, alebo peňaženka z rybích šupín.

Obchody so suvenírmi nájdete na  Skólavörðustígur. Medzinárodné siete ako Zara, alebo Debenhams nájdete v obchodných centrách ako Kringlan alebo Smáralind, alebo v blízkom meste Kópavogur.

Rátajte s tým, že na Islande sú ceny vyššie ako v iných krajinách (hlavne pre dane, 24% daň na produkty, 11% na knihy). Daň je zarátaná v cene tovarov, všetci cudzinci môžu požiadať o vrátenie dane, ak minú viac ako 6000 ISK v jednom obchode, v jeden deň. Island nie je členom EÚ.    

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Kresťanský pôst predchádzajúci Veľkú noc sa v meste oslavuje tradičným spôsobom. Sprengidagur sa uctieva hlasným sŕkaním hrachovej polievky a solenej baraniny. Jedlo tiež dominuje februárovej oslave Þorrablót, pôvodne normanského sviatku, dávajúcom Islanďanom príležitosť obliecť sa ako Vikingovia a jesť príšerné jedlá ako varené ovčie oči. Aj keď oficiálne leto začína až začiatkom júna, Islanďania svoj Sumardagurinn Fyrsti oslavujú už koncom apríla. Sjómannadagurinn (Deň námorníkov) sa oslavuje prvý júnový týždeň, všetci Islanďania majú voľno a pijú pálené víno (brennivín), tiež prezývané svarti dauði (čierna smrť).

17. jún je spomienkou na nezávislosť Islandu. Koná sa najväčší islandský hudobný festival, množstvo sprievodov v historických kostýmoch a koncertov. Ešte väčšie oslavy sa usporadúvajú na svätojánsku noc 24. júna, rovnako ako  začiatkom augusta, kedy sa po celom ostrove zakladajú ohne, pečie sa barbecue a spievajú opilecké verzie starých ľudových piesní pri príležitosti Verslunarmannahelgi. Inými udalosťami sú augustový sprievod gejov a lesbičiek Gay Pride, s druhou najväčšou účasťou zo všetkých osláv v meste, a Menningarnott, večer kultúrnych  a hudobných predstavení, s opilcami na každom rohu a obrovským ohňostrojom.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Alþingi – prvý islandský parlament, založený v roku 930. V budove sa parlament schádza od roku 1881, zasadnutia parlamentu sú verejné;

Árbæjarlaug Geothermal Pool – geotermálne kúpalisko, vhodné pre rodiny s deťmi;

Austurvöllur – zelený park priamo v strede mesta, obľúbené miesto na piknik a opaľovanie;

Fálkahús – jeden z najstarších domov v meste. Boli tu väznené slávne islandské sokoly, predtým ako ich poslali bohatým európskym majiteľom;

Family Fun Park & Zoo – atrakcia určená hlavne deťom. Ste na Islande, tigre alebo levy tu nečakajte;

Hallgrímskirkja – „hviezda“ pohľadníc, pozoruhodná betónová budova viditeľná z 20 kilometrovej vzdialenosti, nezabudnite sa vyviezť výťahom na vrchol 75 metrovej veže;

Laugar Geothermal Spa – päťhviezdičkové geotermálne kúpele, šesť tematických sáun a parných miestností;

Laugardalslaug Geothermal Pool – najväčší bazén na Islande;

Socha Leifura Eiríkssona -  socha prvého Európana, ktorý pristál v Amerike. Dar USA pri príležitosti 1000. výročia islandského parlamentu Alþing;

Islandská národná galéria - sureálne, ružovo-hnedé krajiny obývané trolmi, obrami a a kráčajúcimi mŕtvymi, to je pohľad na islandské výtvarné umenie ( autori ako Ásgrímur Jónsson, Jóhannes Kjarval a Nína Sæmundsson). Nechýba ani Pablo Picasso a Edvard Munch;

Národné múzeum - výstavy sú premysleným a excelentným prehľadom islandskej histórie a kultúry. Medzi najsilnejšie patrí obdobie osídlenia ostrova s mečmi, sekerami  a malou soškou boha Thóra. Najcennejším exponátom sú prekrásne kostolné dvere z 13. Storočia, s vyrezaným príbehom rytiera a jeho verného leva;

Nauthólsvík Geothermal Beach – pláž na pobreží Atlantiku, by mala byť navštevovaná len tuleňmi a čajkami. Vďaka piesku dovezenému až z Maroka a umelému prameňu udržiavajúcemu teplotu vody okolo 20°C tomu tak nie je;

Hvalur 6 , 7 , 8 a 9 - staré veľrybárske lode ukotvené oproti sídlam veľkých veľrybárskych spoločností. Vstúpiť na palubu sa oplatí;

Ráðhús – pobrežná postmoderná konštrukcia rozdeľujúca Islanďanov. Vo vnútri nájdete úžasnú trojdimenzionálnu mapu Islandu, so všetkými horami a vulkánmi;

Saga Museum -  krvavé múzeum sídliace v meste Perlan. História ostrova ožíva prostredníctvom silikónových modelov, bojových pokrikov a udierajúcich bojových sekier. Nebuďte prekvapení, ak niektoré z modelov uvidíte kráčať po meste, odliatky postáv pochádzajú od miestnych obyvateľov (majiteľ múzea a jeho dcéry sú írske princezné resp. otrok hryzúci rybu!).

Sun-Craft – po celom meste nájdete množstvo fascinujúcich sôch a abstraktných pamätníkov, ale lodi podobná socha Sun-Craft Jóna Gunnara Árnasona priťahuje najväčší počet turistov;

Sundhöllin Geothermal Pool – najstarší bazén v Reykjaviku, jediný nezastrešený bazén v meste;
Víkin Maritime Museum – malé múzeum venované menším pre Island dôležitým lodiam – trawlerom, vidieť sa oplatí najmä nemý film o posádke jednej z lodí;

 

PASY

Reykjavík Loves the City Card -  karta platná 24, 48 alebo 72 hodín, ponúka neobmedzené cestovanie autobusmi po meste a v blízkom okolí, bezplatný vstup do mestských múzeí, do ZOO, do termálnych kúpalísk a sáun, plavbu bez poplatku na Viðey, a zľavy na koncerty, atrakcie, na prehliadky mesta a v reštauráciach. Jednodňová karta stojí 3800 ISK. Viac informácií nájdete tu - https://visitreykjavik.is/city-card/front

 

LETISKO

Keflavík International Airport (KEF)

 

INTERNET

www.visitreykjavik.is/

www.rvk.is/

http://en.wikipedia.org/wiki/Reykjav%C3%ADk

 

APLIKÁCIE

Reykjavik: travel guide - aplikácia obsahuje všetky cestovateľské informácie, tisíce článkov o pamiatkach vrátane fotografií, offline navigáciu, mapu mesta s vyznačenými hotelmi, reštauráciami, nočnými klubmi, aj plánovač trás.

Appy Hour – aplikácia pre všetkých, ktorí chcú ušetriť peniaze a pritom zažiť nočnú energiu mesta. Aktualizuje informácie o výhodných cenách (happy hours) v lokálnych baroch.

112 Iceland – keďže sa na Islande vie veľmi rýchlo zmeniť počasie, táto aplikácia pošle na záchrannú linku GPS informáciu, ak sa ocitnete v núdzi.

My Aurora Forecast – aplikácia pre pozorovanie polárnej žiary. Obsahuje aktuálne informácie o lokalitách pre pozorovanie, mapy s vyznačením intenzity tohto úkazu, predpoveď na najbližšie hodiny až týždne, štatistiky slnečných a veterných podmienok.

ÍslendingaApp SES – aplikácia len pre Islanďanov, ktorá zaručuje, že nebudú randiť so svojou vzdialenou rodinou. Na ostrove, v krajine s počtom obyvateľov okolo 320 000, je veľká pravdepodobnosť, že narazíte na svojho pokrvného príbuzného a neviete o tom. Táto aplikácia pomocou načítania údajov zistí, či je všetko v poriadku.

 

BEZ ZÁRUKY

Sprievodca Frommers varuje: „Aj keď je Island technicky súčasťou Európy, Islanďania sú iní. Európania majú rodinné mená, Islanďania nie. Väčšina bazénov ležiacich vonku je chladných, islandské sú horúce. Vo väčšine krajín nájdete aj neatraktívnych ľudí, na Islande nie... Zvláštne, veľmi zvláštne miesto.“

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: trekearth

Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa