Islandský Reykjavík: Malé mesto s veľkou dušou

2016-12-20 12:00:00 |   |    | 

Island a jeho hlavné mesto Reykjavík sú vysneným cieľom mnohých z nás. Cestovné kancelárie turistov lákajú predovšetkým na prírodné krásy, no Reykjavík toho návštevníkom ponúka oveľa viac.



 

Na Island sa najjednoduchšie dostanete letecky. Medzinárodné letisko Keflavik je od hlavného mesta vzdialené asi 50 km, ktoré prekonáte prostredníctvom taxi služby alebo kyvadlovou dopravou s názvom Flybus. Ak by ste sa predsa len rozhodli ísť na Island autom, treba počítať s tým, že cesta trajektom (z Dánska cez Faerské ostrovy) vám bude trvať asi 48 hodín. Tie môžete využiť oveľa lepšie - Reykjavík totiž ponúka viacero prírodných aj kultúrnych atrakcií.

Dominantou mesta je kostol Hállgrímskirkja, ktorý vidno aj z diaľky približne 20 km. Jeho výstavba bola dokončená v roku 1986, po dlhých 38 rokoch. Kostol je pomenovaný po básnikovi a reverendovi Hallgrímurovi Péturssonovi, ktorý spísal najpopulárnejší islandský spevník Passíusálmar.

Obrovská biela betónová stavba ponúka nezabudnuteľný výhľad na celé mesto, ktorý si  môžete vychutnať z vrcholu 74,5-metrovej veže kostola. Aby bolo aj jeho okolie celkom jedinečné, umiestnili v ňom sochu Leifa Erikssona, zrejme prvého Európana, ktorý objavil Ameriku. Podľa historických predpokladov sa jednalo o Severnú Ameriku (pravdepodobne dnešný ostrov Newfoundland), ktorú pomenoval Vinland (Zem vína).

Druhou najpopulárnejšou atrakciou Reykjavíku je Harpa, jedinečná moderná stavba z oceľovej konštrukcie s množstvom sklenených panelov rôznych farieb. Jej autorom je dánsko-islandský umelec Olafur Eliasson. Ten navrhol budovu, ktorá je skutočným domovom islandskej hudby, Islandského symfonického orchestra a islandskej opery. Okrem koncertnej sály tu nájdete aj konferenčné centrum.

Nemôžeme zostať nič dlžní ani slávnej islandskej histórii, ktorú preslávili predovšetkým Vikingovia. V starej časti mesta môžete navštíviť múzeum Landnámssýningin. V ňom sú vystavené pozostatky najstaršej stavby na Islande a pomocou moderných technológií spoznáte život prvých obyvateľov ostrova. Medzi jedinečné artefakty patria napr. železná sekera, olejová lampa či vikingské lôžko.

Keď vás spoznávanie histórie a kultúry unaví, Reykjavík ponúka množstvo možností na oddych. K tým najzaujímavejším patrí Laugardalur, prírodný geotermálny prameň, pri ktorom vybudovali jedinečný relaxačný komplex s plaveckým bazénom, kúpeľmi, kaviarňami, klziskom či botanickou záhradou.

 

Autor: Mária Janková

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.1/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa