NA CESTÁCH Zelené zlato Negevskej púšte

2009-10-12 15:00:00 |   |    | 

IZRAEL/ video - Tam je moje panstvo. Kibuc Revivim, hovorí Uri Judžaf a ukazuje na zelenú škvrnu s rozlohou tristo hektárov. Je to jediný olivový háj na svete zavlažovaný brakickou vodou, nachádzajúcou sa v Negevskej púšti.



Zovreté rady olivovníkov rôznych odrôd, Syrien, Barnéa alebo Rickual, zabiehajú do nedohľadna v krajine kamenistých pahorkov.

Začiatkom 90.rokov minulého storočia, po okružnej ceste po Latinskej Amerike, sa Judžaf vrátil do rodného kibucu, aby sa tam zaoberal sadovníctvom. To je však veľmi nevýnosná aktivita,  pretože sladká voda privádzaná z Tiberiadského jazera na severe Izraela je dosť drahá.  A k pestovaniu marhulí a sliviek je jej potrebné veľké množstvo, takže sú prídely obmedzené, zvlášť v období sucha.

Náhodou, pri prieskume ropným vrtom, bol ale objavený rozsiahly rezervoár brakickej vody v hĺbke 700 metrov pod povrchom Negevskej púšte. A napriek očakávaniu, hydrológovia označili zdroj za vhodný (málo slaný),  aj pre extenzívne pestovanie olivovníkov.

"Daháb! Daháb! To je zlato, zlato. Stal sa zázrak,“ hovorí arabsky Sulejmán a ponára ruky do debničky plnej nazbieraných olív. Riadi skupinu asi  päťdesiatich Palestínčanov, ktorí boli najatí na sezónny zber olív v Revivime.

„Ručne oberané olivy, predstavujú len 20 percent našej produkcie. Zvyšok sa zberá strojom,“ upresňuje Judžaf. Judžaf využíva dostupné možnosti techniky a rôznych postupov. Ako uznávaný expert, učí, ako využiť každú kvapku vody, keď sa mladé výhonky olivovníkov obalia plastickou páskou. Alebo, ako chrániť stromy pred muchami sáčkami s biologickým kompostom a malou dávkou pesticidu.

Kibuc Revivim, bol založený v rokui 1943, dnes má asi 350 dospelých a 200 detí. Ako sa zdá, privatizácia mu nehrozí. Olivový olej predstavuje v súčasnosti desať percent jeho príjmov a tento podiel sa bude, podľa očakávania zvyšovať výsadbou nových stromv.

Z každého hektára sa vyprodukujú ročne dve tony oleja. Jeho odbytom sa zaoberajú francúzsky obchodníci. Výberový olej je ponúkaný v luxusných lahôdkárstvach v Tel Avive, Netanji a Jeruzaleme.

Na svetových trhoch je olivový olej veľmi žiadaný. V Izraeli sa ročne spotrebuje približne 15 tisíc ton oleja, vyprodukuje sa ho len asi polovica. Zvyšok doteraz dodávali Palestínci zo západného brehu Jordánu.

 

Zdroj/autor: revivim,afp,čtk,drom

VIDEO Negevská púšť



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 14. máj. 2024. Meniny má Bonifác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa