NA CESTÁCH Po stopách Anjelov a démonov

2010-10-26 14:30:00 |   |    | 

TALIANSKO/ video - Skupinka turistov stojí na kamenných schodoch rímskeho kostola Panny Márie na námestí Popolo okolo svojho sprievodcu v tesnom kruhu...



„Poďte ešte bližšie, vyzýva sprievodca poslucháčov a nabáda ich, aby vo vnútri kostola neboli hluční. „Kňaz to nemá rád.“ hovorí a ukazuje na výtlačok knihy Anjeli a démoni, ktorý vzápätí skrýva do svojho ruksaku.

 

Nabáda nás, aby sme skryli plániky Ríma zachytávajúce miesta, kde sa pohybovali Ilumináti, ako to vo svojej knihe popisuje Dan Brown. Naraz pociťujem záchvev niečoho zakázaného a ticho vstupujem do chrámu.... V laviciach čaká len pár veriacich a začína sa omša, kostol je plný turistov, ktorý sem tiež prilákali temné tajomstvá Brownovho bestselleru.

 

Autorka reportáže Tamara Lush zdôrazňuje, že nie je žiadnym veľkým fanúšikom Browna, ktorý si získal celosvetový ohlas románom Šifra majstra Leonarda. Román Anjeli a démoni sa k nej dostal náhodou pri lete z Miami do Ríma. A knihu dočítala, cítila, že tým intrigám úplne prepadla. Ako by aj nie, keď autor píše o tajomných vraždách katolíckych kardinálov a o konšpirácii tiahnucej sa niekoľko storočí späť. A príťažlivosť knihy ešte viac zvýšila reakcia Vatikánu, ktorý ju odmietol.

 

„Chcela som tie miesta, o ktorých Brown píše vidieť na vlastné oči. Tak som si na internete našla niečo ako oficiálnu prehliadku Ríma v stopách Anjelov a démonov,“ píše Lushová. Zhruba štvorhodinovú túru za Iluminátmi jej ponúkla cestovná kancelária s príznačným názvom Angels & Demons Tour za 56 euro - all inclusive.

 

Lushová rovnako ako dvadsiatka ďalších zvedavcov prišla podľa inštrukcií dopoludnia o pol desiatej na schody pred kostol Panny Márie na predmestí Popolo. Sprievodca v krátkosti zhrnul obsah Anjelov a Démonovrozdal turistom mapky o tom, kde všade v Ríme zanechali stopy príslušníci tajomnej spikleneckej organizácie Iluminátov, ktorá údajne tajne riadi svetové udalosti.

 

V kostole, kde podľa Brownovej knihy prišlo k prvej vražde, sa skupinka zhromaždila pri kaplnke rodu Chigi vyzdobenej v 17.storočí dielami sochára Gian Lorenza Berniniho, vrátane plastiky v tvare pyramídy, ktorej motív hrá v knihe veľkú úlohu rovnako ako Berniniho sochy.

 

Nič z toho, čo Brown popisuje, ale nebolo možné si v kostole pozrieť kvôli reštaurátorským prácam. Lushová  si myslí, že podobné to bude aj na ostatných miestach, o ktorých sa v Anjeloch a démonoch píše, pretože katolícka cirkev Brownovu interpretáciu zásadne odmieta. Pri filmovom prepise knihy sa režisér Ron Howard musel niekoľkokrát uchýliť  k ateliérovej rekonštrukcii, keď mu Vatikán odmietol povoliť nakrúcanie v reálnych interiéroch.

 

Autobus odviezol skupinku na námestie svätého Petra, kde sprievodca pohovoril o „mystických elementoch“, teda zemi, vzduchu,  ohni a vode, zachytených v Brownovej knihe. Potom dodal príbeh o rímskom cisárovi Neronovi a poprave svätého Petra, ktorá sa odohrala práve na miestach, kde teraz stojí svätopeterská bazilika. Vzhľadom na fakt, že stráž nedovolila skupinke vstup do katedrály, sprievodca prečítal turistom príslušné pasáže z knihy a podal trištvrte hodinový výklad o Berniniho sochárskom diele vonku.

 

Potom autobus pokračoval po ďalších stopách Iluminátov v Ríme: chrám Panny Márie Víťaznej (Santa Maria della Vittoria), Panteon, námestie  Navona Anjelský hrad. A skutočne ako z Browna...všade boli Berniniho sochy. „Asi v polovičke trasy sme dorazili do chrámu Panny Márie Víťaznej, kde sa nachádza Berniniho socha nazvaná Extáza svätej Terezy. Na to som bola najviac zvedavá zveruje sa Lushová.

 

Slnečné lúče osvetlili spiacu sväticu a usmievajúceho sa anjela, ktorý sa chystá prebodnúť jej srdce neviditeľným šípom. Sen mladej ženy spojený s extázou patrí k najdráždivejším príbehom katolíckej tradície. Kostol Santa Maria della Vittoria sa v knihe stal dejiskom obzvlášť krutej vraždy. Lushovú ale očarilo, ako sa vnútrajšok chrámu zdal byť ponorený do zlata a ako nástenné maľby či bohatá plastická výzdoba žiarili.

 

A ako sa tak pozerala zistila, že kostol skrýva niečo strašidelnejšie než literárnu vraždu: vo vosku a v sklenenej rakve uložené telo svätej Márie Víťaznej umučenej pred stovkami rokov. Vosk sa za desaťročia na niektorých miestach rozpadol, a tak odhalil kostru mučeníčky. V jej pootvorených ústach, ktoré vyzerali, akoby svätica chrápala, boli dokonca vidieť jej skutočné zuby!

 

Tu jednoducho človek nepotrebuje žiadne Brownove fikcie, pretože skutočnosť je napínavá sama o sebe až dosť, uzaviera svoje rímske putovanie po stopách Anjelov a démonov...

 

 

Zdroj/autor: angelsademons,ap,čtk,drom

 

VIDEO Angels and Demons Tour



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
1.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa