NA CESTÁCH Kríza ruských prostitútok

2009-10-04 16:00:00 |   |    | 

RUSKO - Mnoho bohatých Rusov dnes chodí za prostitútkami hlavne preto, aby sa len porozprávali. Mnoho ruských prevádzkovateliek najstaršej živnosti znížilo ceny svojich služieb, aby odolali konkurencii, len tie najluxusnejšie z nich tvrdia, že kšefty idú výborne, že žiadnu krízu nepociťujú.



Medzi najväčšími ruskými boháčmi sa údajne rozpráva takýto vtip. Jeden oligarcha hovorí druhému: „Mám zlú správu, prerobil som 5 miliónov dolárov.“ Ja zas sedem, odpovedá druhý, „mám ale zase jednu dobrú správu – kurvy už znova stoja len 100 dolárov.“

 

Vyzerá to na typickú ruskú reakciu na ekonomickú krízu. Populárny nočný život v Moskve dosť zdražel a niektoré prostitútky si sťažujú, že museli ísť s cenami dole, aby obstáli v konkurencii. Tvrdia tiež, že sa objavil nový druh klientov, čo nutne nevyhľadávajú sex, ale emocionálnu podporu.

 

Adriana už má tridsiatku dávno za sebou, pracuje vo svojom byte, ktorý zdieľa so svojim osemnásťročným synom. Spomína na klienta, ktorého mzda sa kvôli kríze znížila o tretinu. Vraj sex nechcel, stačilo mu porozprávať sa. Stále viac zákazníkov sa vraj k Adriane chodí vyplakať a obrazne i doslova sa „oprieť o rameno“.

 

Sexuálna výkonnosť a chuť sú s hospodárskou prosperitou nerozlučne spojené, tvrdí britská expertka a spisovateľka Tracey Cox. „Veľa mužov samých seba vidí prostredníctvom práce a peňazí, ktoré zarábajú. Libido je určite v dobách finančných problémov dosť postihnuté. Stres potom dosť prispieva k tomu, čo pociťujú ako stratu. Prostitútky sú v zásade platené za to, že ich nesúdia, nech už vyžadujú čokoľvek. Preto sa logicky stávajú osobami, s ktorými mnohí muži často chcú o svojich problémoch hovoriť.“

 

Aj keď je to nezákonné, platený sex nerobí väčšine Rusov žiadne problémy. Viac než desaťmiliónová Moskva sa prostitútkami len hemží. Moskovská polícia odmieta špekulovať, koľko ich v hlavnom meste pracuje, ale média a skupiny na ochranu ľudských práv tvrdí, že ich je viac ako sto tisíc. To by bolo asi desaťkrát viac, než na koľko je odhadovaný ich počet v Londýne či v New Yorku.

 

Policajti pred prostitúciou často zavierajú oči, alebo dokonca od nich chcú úplatky. Bežná taxa, ktorá vraj zaručí, že sa strážca poriadku tvári akoby nič nevidel, je 6000 rubľov (138 euro). Alebo postačí orálny sex, samozrejme zadarmo. Moskovská polícia odmieta správy o takýchto úplatkoch komentovať, naopak tvrdí, že pokuta pre ženy, čo ponúkajú sex je 2000 rubľov (46 euro). Pre ich pasákov a šéfov pochopiteľne omnoho vyššia.

 

Kvôli kríze sa za posledný rok znížil počet ruských miliardárov na 49. Finančná kríza zničila celé majetky mnohých z nich. Miera nezamestnanosti je dnes v Rusku na osemročnom maxime a nezamestnanosť sa prehlbuje všade.

 

Prostitútky musia tiež upravovať svoje cenníky. V Moskve sa navyše dosť odlišujú. V každom prípade si ale môžu zarobiť na veľmi slušné živobytie. Keď za noc obslúžia niekoľko klientov, môžu zarobiť najmenej 2000 dolárov mesačne (1450 euro). Elita však berie tisíc dolárov za jedného klienta.

 

Mimo Moskvy je to však iné. Vodiči kamiónov tvrdia, že v malých mestách sa dá obstarať orálny sex za tristo rubľov (7 euro), čo je len o málo viac ako stojí sendvič s kokakolou. Tiež Adriana hovorí, že pociťuje krízu okolo seba. "Chlapi čo kedysi chodili dvakrát až trikrát týždenne, dnes prídu horko ťažko len raz.“ Podľa nej ide o najväčší pokles počet zákazníkov za desať rokov, čo sa v brandži pohybuje.

 

Elitné prostitútky v Moskve podľa všetkého krízu nepociťujú. V tých najlepších nočných kluboch v blízkosti Kremľa, je ich hodinová taxa stále rovnaká – 300 až 500 eur za hodinu a o zákazníkov nemajú núdzu. „Obsluhujem tu celý svet a absolútne nič sa nezmenilo,“ hovorí tridsaťštyriročná Natália a objíma okolo krku podnikateľa odniekiaľ z Blízkeho východu. „Muži čo sem chodia, sú naozaj veľmi bohatí, veľmi úspešní a vedia, čo chcú. Obchody idú veľmi dobre,“ prízvukuje Natálii asi tridsaťročná Lena.

 

 

 

 

Zdroj/autor: reuters,čtk,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: flickr

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa