NA CESTÁCH Kultúrna púšť Belehradu

2009-05-18 14:00:00 |   |    | 

SRBSKO - Tých niekoľko zahraničných turistov, ktorí zablúdia do srbskej metropole Belehradu, nalákal slogan úradov „ Belehrad - mesto kultúry“.



Návštevníci ale miesto kvitnúceho kultúrneho prostredia, objavia skôr kultúrnu púšť.  Národné múzeum je už šesť rokov zavreté, rovnako ako Múzeum súčasného umenia, Historické múzeum Srbska či Múzeum mesta Belehrad.

Celé kultúrne bohatstvo, po stáročia zhromažďované a zbierané, lrží v krabiciach a depozitároch, ďaleko od verejnosti,“ kritizoval v európskych pomeroch ojedinelú situáciu, belehradský denník Novosti.

„Uzavretím týchto múzeí kvôli biednym výstavným priestorom, nie je ešte popísaná celá kultúrna mizéria. Národná knižnica bola postavená pred 35 rokmi sa dnes kvôli havarijnému stavu dva roky renovuje a je teda zatvorená. „Do ďalšieho rozhodnutia žiadne peniaze od štátu nebudú, takže stavebné príce stoja,“ popísal  situáciu riaditeľ Sreten Ugričić.

Pred šiestimi týždňami riaditeľ Srbskej filharmónie Ivan Tasovac na protest proti nedostatočnej štátnejpodpore odstúpil. Obáva sa konca medzinárodne uznávaného orchestra, pretože poprední hudobníci musia vyjsť s priemerným mesačným platom 38 tisíc dinárov (407 euro)

Na konci februára tiež odstúpil šéf Národného divadla Predrag Ejdus. Aj tu bol dôvodom spor s úradmi, ktoré majú na starosti kultúru.

Pre asi storočnú budovu Akadémie vied, ktorej pod tiahou niekoľko sto tisíc zväzkov v odbornej knižnici hrozí zrútenie, nie je, podľa správ v tlači, v dohľadne žiadne riešenie.

A veža k výročiu milénia Gardos z roku 1896 na predmestí Zemun s fantastickým výhľadom na Belehrad, ku ktorej návšteve pozývajú po celom meste reklamy, sa rovnako nachádza v žalostnom stave.

Turistickým zväzom prezentované výstavy sa nekonajú. Miesto nich nájde návštevník ruinu obklopenú odpadkami.


 

Zdroj/autor: novosti,dpa,čtk,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa