NA CESTÁCH Ostrov drsnej krásy

2009-06-04 16:00:00 |   |    | 

KORZIKA / video - Turistické výstupy do hôr, náročné cyklistické terény i dlhé kilometre pláží. To je ostrov Korzika, ideálne miesto pre tých, ktorí na dovolenke chcú ,,z každého rožku trošku.“



Na ostrov je najlepšie prichádzať trajektom z talianskeho Livorna. Cesta po mori trvá štyri hodiny. Vzhľadom na to, že teplota vzduchu sa v letných mesiacoch šplhá nad tridsať stupňov, javí sa ako ideálny ranný spoj.

Zažijete svitanie na mori a na ostrov pýšiaci sa ako Napoleonovo rodisko dorazíte predpoludním, keď sú reštaurácie a obchody ešte otvorené. L´ille de Beauté – Ostrov krásy je však vyhľadávaný aj v zime. Malebná príroda prekrásnych hôr láka turistov z celého sveta.

Pokiaľ teda idete z Livorna pristanete v Bastii. Druhé najväčšie mesto ostrova s veľkým prístavom býva východiskovým bodom výprav turistov prichádzajúcim z Talianska. Napriek tomu, že v minulosti nebola dynastia Bonaparte na Korzika zvlášť obľúbená, hlási sa dnes toto mesto k odkazu slávneho vojvodcu veľkolepo. Na Námestí Siant Nicolas, ktoré je jedinou väčšou rovnou plochou mesta, postavili obyvatelia mohutnú sochu cisára Napoleona.

 

Maison Bonaparte

K Napoleonovi sa napokon hrdo hlási celý ostrov. Dokazujú to už názvy ulíc, a to zďaleka nielen v Bastii a rodnom Ajacciu. Nech už budete na Korzike kdekoľvek, nikto to nebude mať ďaleko k nejakému domu, kde Napoleon nocoval. V týchto ,,Maison Bonaparte“ si dnes môžete veľmi často kúpiť suveníry a niekde, rovnako ako pred rokmi slávny vojvodca, prespať.

Vyjde vás to však podstatne drahšie ako kedysi jeho. Tí, čo si potrpia na luxusné ubytovanie by, to nebudú mať na Korzike jednoduché. Luxusné hotely totiž na Korzike nie sú a štvorhviezdičkových je len zopár. Troj- a dvojhviezdičkové hotely však majú dobrú úroveň, podobne ako penzióny a apartmány. Vyhľadávané sú areály, ktoré turistom ponúkajú pohodlie i romantiku.

 
Malé stredisko Angjola je malebné staré mestečko s historickou citadelou, kde nájdete terasu s výhľadom na Angajolský záliv, reštauráciu, bary. Algajola sa nachádza priamo pri ceste spájajúcej Ille Russe a Calvi. Piesčitá pláž pri podnoží malebných kopcov má výhodnú polohu, je na turisticky vyhľadávanom severozápadnom pobreží ostrova, ktoré má viacero predností.

Krásne piesčité pláže ozdobené skalnatými útesmi a štýlové mestá a mestečká. K najväčším mestám okolia Algajoly patrí Calvi, ktoré vyniká prekrásnou citadelou a peknou morskou pláže a ružovými skalnatými útesmi. Pláže medzi jednotlivými mestami na pobreží spája lokálka jazdiaca niekoľkokrát za deň, vláčik zastaví aj na stop. Vláčikom s dvoma vagónmi sa dostanete kdekoľvek na ostrove. Ale ak ste sa rozhodli vyraziť z Calvi pozrieť si Napoleonov rodný dom v Ajacciu rátajte s tým, že cesta  /180 km/ trvá  sedem a pol hodiny a má 54 zastávok.

Stojí to však za to. Dvojvagónka sa dokáže totiž vyšplhať do vyše dvetisíc metrovej výšky v prekrásnych horách národných parkov. Vráťme sa však späť k moru, ktorého pobrežie na Korzike má aj mnoho obľúbených kempov, ktoré sú zväčša porastené eukalyptami. Neďaleko Calvi je vyhľadávaný kemp Pinede, ktorý je dobre vybavený rovnako ako väčšina kempov na ostrove. Nechýbajú diskotéky s pevnou šou a potápačské kluby. Navyše môžete každý deň spať takmer pri mori, a to sa vám doma nepošťastí.

 

Kaskády

Čo by ste na Korzike mali vyskúšať, je vodná turistika. V horách môžete preplávať alebo obchádzať malé chladné jazierka a zdolávať vodopády lezeckými partiami. Za odmenu môžete cestou dole skákať do spomínaných jazierok a užívať si dosýta, po dňoch strávených pri mori, sladkovodné kúpanie.
 
Cesty k vodopádom sú označené. Usmerňujú vás kamenní mužíčkovia. Proviant a cenné veci si vezmite do nepremokavého obalu a okrem nich už len plavky a topánky. Na kaskády by ste mali vyraziť len za suchého počasia, keď prší, môžu byť rozbúrené potoky nebezpečné. Najznámejšie sú Kaskády du Polischellu a Anglické kaskády na potoku Agnone neďaleko Vizzavony.

 

Ostrov farieb a vôní

Ille de Beauté. Ostrov krásy, presne taká je Korzika. Striedajú sa gaštanové, eukalyptové, korkovníkové a borovicové lesy. Práve tie sú najkrajšie a siahajú až do výšky 1800 metrov nad morom. Na jar a na jeseň ostrov omamne vonia. Môže za to machcia, tŕnité krovie z kríkových ruží, levanduľa či rozmarín.
 
Menej pestrý je tam svet zvierat. Okrem podmorských tvorov môže turista občas vidieť orla skalného alebo malé stádo muflónov. Na krajniciach kľukatých cestičiek v horách budete často stretávať prasce a niekde aj ovce. Pokiaľ nespanikárite a prejdete okolo nich pomaly, ostanú v pokoji.
 
Točité serpentíny a veľmi úzke cestičky dajú zabrať nie jednému vodičovi. Čo by nikto rozhodne nemal podceňovať, je kontrola bŕzd na aute i na bicykloch ešte pred odchodom. Niektorí vodiči si v skalných serpentínach pomáhajú tým, že pred každou zákrutou trúbia, aby bolo dostatočne známe, že sú za rohom. Väčšina z nich však nakoniec príde na to, že trúbenie znásobené ozvenou okolitých skál nemá dobrý efekt a radšej zvoľnia tempo a držia sa svojej strany vozovky.
 
Korzické prímorské letoviská majú svoje osobité čaro. Všade nájdete úzke prístavné uličky s obchodmi a tržnicami. Najkrajší prístav a určite i najkrajšie lode budete určite obdivovať v Bonifaciu. Základom najjužnejšieho mesta tohto ostrov v Stredozemnom mori bola pevnosť, ktorú v roku 830 založil toskánsky gróf Bonifacio. Domy na pobreží stoja tesne vedľa seba na okraji vápencového útesu, biela farba je typická pre celé mesto.

Najlepšie si všetko možno vychutnať na vyhliadkovej plavbe loďou. Obdivuhodné je čisté more vo všetkých odtieňoch modrej a tyrkysovej farby. Majiteľ výletnej lode Bruno a jeho mladší brat vošli do Dračej jaskyne. Jej otvor je bez zásahu ľudskej ruky v tvare Korziky. Ešte bravúrnejšie z nej, za potlesku turistov, vymanévrovali. Odmenou im bol priateľský úsmev a pozvanie pre všetkých turistov na ich krásny ostrov.
 
Na púti po ostrove  nemožno vynechať ani hlavné mesto Ajaccio. Až do roku 1811 nevýznamný prístav začal po ustanovení za hlavné mesto rozkvitať a rozmáhať sa do krásy. A pretože Ajaccio je rodiskom slávneho Napoleona, udržiava mesto kult najznámejšieho rodáka Korziky dodnes. Stovky Napoleonových obdivovateľov sa tam schádzajú v polovici júna na Napoleonových dňoch a mestom kráča dobový sprievod. Veľkú oslavu v meste pripravujú aj 15. augusta – v deň jeho narodenia.


 

Zdroj/autor: J.Martiš, drom

VIDEO Korzika

 

 

 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa