EXTRA Ako si kúpiť ostrov

2010-08-09 11:00:00 |   |    | 

NEMECKO - V Hamburgu na severe Nemecka sídli jedna z najväčších agentúr, ktoré sa špecializujú na obchod so súkromnými ostrovmi.



Jej majiteľ Farhad Vladi za štyridsať rokov vyjednal predaj alebo prenájom dvoch tisícok ostrovov vo všetkých kútoch sveta.

Medzi jeho zákazníkmi sú bohatí podnikatelia a filmové či popové hviezdy. Túto módu zahájil americký herec Marlon Brando a grécky miliardár Aristoteles Onassis. Postupne sa pridali Diana Ross, Nicolas Cage, Tony Curtis a nedávno aj Johny Depp, ktorý si kúpil 14 hektárov v Karibiku. Väčšina z nich však chce zostať v anonymite..

V katalógu má Vladi celú škálu ostrovov, od romantických zákutí s tyrkysovým morom, bielym pieskom a kokosovými palmami po fliačiky zeme porastené borovicami v Škandinávii alebo Škótsku.

V súčasnosti má v ponuke 120 ostrovov a ročne sa mu podarí predať približne tridsať. Cena sa pohybuje od 110 miliónov dolárov (83,48 milióna eur) za 90-hektárový raj na Bahamách po "iba" 29 tisíc dolárov za kúsok zeme pri brehoch kanadskej provincie Nové Škótsko.

Ale ani tí najväčší boháči na svete si takýto luxus vždy nemôžu dovoliť. Nie, že by naň nemali peniaze, problémom je bezpečnosť. Na izolovanom ostrove by totiž boli ľahkým terčom pre únoscov.

Problematické sú napríklad ostrovy pri pobreží Hondurasu alebo Belize. Je tam obrovská vlhkosť, milióny komárov, ktoré prenášajú choroby, ako je horúčka dengue a tiež hady. Z tohto pohľadu sú ostrovy s chladnejším podnebím pri brehoch Severnej Ameriky či Európy oveľa bezpečnejšou investíciou ako tropické destinácie.

„Ľudia prichádzajú do našich kancelárií s úmyslom kúpiť si ostrov s bielym pieskom a palmami, ale odchádzajú s ostrovom porasteným borovicami v Škandinávii alebo Škótsku. Na ostrovoch totiž bývajú veci, ktoré pohľadnice neukazujú. A tie môžu z raja na kriedovom papieri spraviť peklo na zemi.“, tvrdí s úsmevom Vladi.

Jednou z krajín, ktorá má najviac súkromných ostrovov na svete je Kanada. Má ich okolo stovky. Vo Francúzsku leží väčšina takýchto ostrovou pri pobreží Bretónska.

Paradoxné tiež je, že svetová finančná kríza a pád cien nehnuteľností sa biznisu okolo predaja ostrovov takmer nedotkli. Práve naopak, neistota na realitnom trhu mala za následok, že majitelia ostrovov sa svojho majetku pevne držali - a to vyhnalo jeho cenu nahor.


 

Zdroj/autor: afp,čtk,sita,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa