Slavo vytýčil našu najdlhšiu turistickú trasu: Via Slovakia je jedno veľké dobrodružstvo (ROZHOVOR)

2024-06-16 12:30:00 |   |    | 

Slovensko má novú najdlhšiu turistickú trasu. Via Slovakia meria 1800 kilometrov a vytýčiť ju trvalo takmer tri mesiace. Prečo vlastne vznikla a čo všetko na nej môžete zažiť, o tom sme sa porozprávali s jej zakladateľom Slavomírom Duchovičom.



 

Turistická trasa Via Slovakia prechádza všetkými hlavnými geografickými bodmi Slovenska. Je medzi nimi päť trojmedzí, štyri národné parky, množstvo dedín a miest. Hranicu kopíruje takmer verne, jej hlavným cieľom je ale ukázať historické, kultúrne či prírodné pozoruhodnosti Slovenska, ktoré sa nachádzajú v pohraničí.

 

Ako vám napadla myšlienka obísť Slovensko po jeho hranici?

Musím sa trošku vrátiť do minulosti. Moje prvé "pričuchnutie" k diaľkovému treku bola Cesta hrdinov SNP, ktorú som prešiel s mojím priateľom Marekom. Túto cestu sme si užili naplno - aj s negatívami, ktoré sprevádzajú každý takýto trek, nepohodou, nepriazňou počasia, zdravotnými problémami, ale najmä s pozitívami, ktoré všetko to nepríjemné zakryjú, znegujú.

Bol som nadšený krásou prírody, spolupatričnosťou a priateľstvom medzi hikermi a ľuďmi, ktorí žijú na trase. Tá atmosféra mi učarovala. Po SNP-čke som teda rozmýšľal, kam by som mohol ísť na ďalší trek. Vedel som, že to musí byť na dlhšiu dobu a najmä na viac kilometrov ako po Ceste hrdinov. Úplne náhodne som sa dostal k článku o mladíkovi, ktorý prešiel pešo na jedenkrát okolo Slovenska po hraniciach.

Povedal som si, že to je perfektná výzva, idem do toho. Ale nechcel som trasu len prejsť, chcel som dať svojej ceste hlbší význam a väčší rozmer. Preto som sa rozhodol podrobnejšie ju zaznačiť a zmapovať. Mal som sen a víziu vytvoriť niečo väčšie a zároveň tak pútavé, ikonické a čarovné, ako je Cesta hrdinov SNP. Nechcel som a ani nikdy nebudem chcieť potláčať význam a čaro SNP-čky. Chcem ľudom priblížiť aj iné, menej poznané regióny Slovenska, v tomto prípade pohraničie.

 

Ako ste plánovali trasu?

Na túto cestu som nahovoril dvoch kamarátov, Samiho a Gregora, ktorí boli ochotní dať v práci výpoveď a ísť sa túlať po hraniciach. Príprava bola intenzívna len mesiac, do poslednej chvíle sme nevedeli, či sa nám podarí spraviť si voľno. Hľadali sme cesty, zaujímavosti a hlavne pútavé miesta, ktoré sme chceli navštíviť. Nakúpili sme výbavu a vyrazili do veľkého neznáma za dobrodružstvom.

Cieľom bolo cestu zmapovať, ale hlavne užiť si všetko, čo nám naše putovanie prinesie. Začali sme v Bratislave a išli sme v protismere hodinových ručičiek, po maďarsko-slovenskej hranici. Späť na Bratislavský hrad, kde sme našu cestu odštartovali, sme dorazili po úžasných 82 dňoch.

 

Predpokladám, že pozdĺž hranice často žiadne chodníky nevedú, kadiaľ ste vlastne chodili?

Idea cesty Via Slovakia je spoznať pohraničie, krásy málo navštevovaných miest a oblastí. Snažili sme sa držať čo najbližšie k hranici, niektoré úseky sú ale po „čiare“ nepriechodné. Pre mňa osobne bola veľkou neznámou južná hranica, ktorá ma veľmi milo prekvapila. Tok Dunaja mi učaroval. Je to naozaj krásny kraj, tu sme ale museli cesty hľadať. Mali sme predstavu, kadiaľ pôjdeme, ale veľakrát sme to museli v teréne zmeniť a prispôsobiť sa situácii.

Párkrát sa nám stalo, že cesta na mape bola, len ju nejaký šikovný roľník rozoral. Na ostatných úsekoch už cesta vedie po značených chodníkoch KST (Klub slovenských turistov). Všetky sporné úseky sme ale zmapovalli a spolu s KST sa snažíme, aby boli vyznačené a niektoré aj vytvorené ako nový chodník. 

 

Museli ste sa niekedy od hranice aj výraznejšie vzdialiť ?

Ako som spomínal, cestu sme sa snažili obohatiť o zážitky návštevou zaujímavých miest a pamiatok. Neodbočiť na južnej hranici a nevidieť zrúcaninu hradu Hajnáčka, neprechádzať cez NP Slovenský kras, poprípade nezažiť Tokaj, to by bol hriech. Takých miest je na trase veľa, vždy však ide len o odklonenie o pár kilometrov.

 

Kde ste nocovali?

Na takýto trek je už nutnosťou zo sebou brať aj stan, poprípade tarp. Využili sme však všetko možné - útulne, opustené budovy, poľovnícke posedy, autobusové zastávky, altánky trebárs aj priamo v dedine... Hlavné je, aby bola strecha nad hlavou a čo najmenej prefukovalo. To naj spanie je ale na hradoch a pod hviezdnou oblohou. To je tá najkrajšia noc. Zaspávať a pritom sa pozerať na miliardu hviezd. 

 

Zahŕňa vytýčená trasa aj nejaké tipy, kde sa zastaviť? Kde ju vlastne môžeme nájsť?

Áno. Všetko bude do pár týždňov na našej webovej stránke, ktorá sa práve dokončuje. Či už mapy, popis celej trasy a jej jednotlivých etáp, tipy na zaujímavé zastávky, možností prespania, doplnenie proviantu... Samozrejme aj s odporúčanými miestami, kde môžete zažiť niečo nezvyčajné, napríklad splav, zipline, zoskok z lietadla. Keď dobrodružstvo, tak na maximum, a Via Slovakia veľké dobrodružstvo je. Sledovať nás môžete samozrejme aj sociálnych sieťach Facebook a Instagram.

 

Vy ste cestu absolvovali hneď dvakrát...

Áno, prvá cesta bola o spoznávaní a zmapovaní celej trasy, druhá primárne o nakrúcaní dokumentárneho filmu o tomto treku, takže bola, aj nebola to tá istá cesta. Prešiel som ju v inom ročnom období, s inými ľuďmi, s novými výzvami a dobrodružstvami...

Bolo to úžasných 82 dní, mali však aj svoje úskalia, najmä kvôli logistike. Prvýkrát som šiel taký dlhý trek sólo, filmári chodili za mnou len na vybrané miesta. Keď som bol sám, nakrúcal som ja. Naplánovať cestu chalanov z Bratislavy za mnou na východ, stretnúť sa v presný deň a čas na jednom mieste, to chcelo naozaj dobré plánovanie.

Každý z nás ale do toho dal všetko. Viťo Chrappa rozvahu, precíznosť a talent režiséra a dramaturga. Kameraman Tomáško Bartaloš zas úžasný cit zachytiť atmosféru momentu a nakrúcať v ten správny okamih. Ja som dal do príbehu seba, svoje vnútro, svoje JA, cestu Via Slovakia.

Nakrúcali sme všetko, čo nám cesta priniesla. Filmom chceme ľudom ukázať hlavne krásy Slovenska, ale popritom aj príbeh pútnika a všetko, čo na ceste vidí a zažije. Úžasnú prírodu, dobrodružstvá, smutné, ale aj veselé príhody, to všetko je vo filme, ktorý bude mať premiéru 26. júna na filmovom festivale Artfilm v Košiciach. Potom ho budete môcť vidieť na väčšine outdoorových festivalov spolu s prednáškou a od septembra aj v kinách.

 

Aký je váš najzabudnuteľnejší zážitok?

Celá cesta je zážitok. Počas nakrúcania filmu som mal to šťastie absolvovať niekoľko adrenalínových dobrodružstiev - všetky prvýkrát v živote! Vyskúšal som zipline v lome Beňatina, rafting na Dunajci, splav Dunajských ramien. Zajazdil som si na koni na prekrásnych lúkach nad Veľkou Frankovou, vyliezol na Gerlach najťažšou Martinovou cestou a pre mňa ako neplavca bol riadny adrenalín aj wakeboard na Oravskej priehrade.

Tým naj zážitkom ale pre mňa bol zoskok z lietadla na letisku Slávnica. Voľný pád a pohľad z výšky na to, čo som prešiel nohami, to bolo naozaj úžasné, úplne ma odrovnalo. Je to zážitok na celý život a rozhodne ho všetkým odporúčam.

 

Koľko presne trasa meria, na koľko etáp je rozdelená a aký čas si na ňu treba vyhradiť?

Celá Via Slovakia okolo hraníc má celkovú dĺžku 1870 kilometrov, s prevýšením asi 34 kilometrov. Dá sa prejsť približne za tri mesiace, aby ale bola prístupná všetkým turistom, rozdelili sme trasu na 18 etáp, kde každá meria od 120 do 160 kilometrov.

Okrem hlavnej trasy okolo Slovenska ale máme ešte dve ďalšie. Jedna spája najzápadnejší bod Slovenska v Záhorskej Vsi s najvýchodnejším bodom na Kremenci. Meria 850 kilometrov s prevýšením 18 kilometrov a je rozdelená na štyri etapy, ktoré prechádzajú napríklad cez Malé Karpaty, Považský Inovec, Strážovské vrchy, Muránsku planinu, Slovenský raj či Slanské vrchy.

Treťou v poradí je trasa, ktorá spája najsevernejší a najjužnejší bod Slovenska. Má dĺžku asi 450 kilometrov, no ešte na nej stále pracujeme. Snažíme sa tiež o to, aby boli všetky tri trasy vyznačené červenou značkou, ako sa na oficiálne magistrály patrí.

Slovensko je naozaj nádherná krajina, bohatá na históriu, kultúru a prírodu, ktorú nám všetci závidia. Dôkazom toho je aj Via Slovakia, takže by sme boli radi, keby ju spoznalo čo najviac našich, ale aj zahraničných turistov.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 21. jún. 2024. Meniny má Alojz.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa