Hrady, zámky a kaštiele Slovenska

Archeológovia zoradili hrady podľa rozlohy: Spišský je až šiesty

Nitriansky hrad je najväčší
2016-09-08 00:00:01

Archeológovia na základe dlhoročných výskumov zostavili rebríček slovenských hradov podľa rozlohy - Spišský sa prekvapivo ocitol až na šiestom mieste. Vedci pritom brali do úvahy pôvodnú rozlohu hradísk v čase ich najväčšieho rozmachu, o ktorej vypovedajú archeologické nálezy. viac »

Budmerický kaštieľ

Budmerický kaštieľ konečne otvorený:
2016-08-11 08:00:00

Kaštieľ v Budmericiach na západe Slovenska bol donedávna pre verejnosť neprístupný. Mohli sme len tíško obdivovať nádherný exteriér pripomínajúci zámky vo francúzskom údolí Loire, ktoré mu slúžili ako inšpirácia. Po odchode posledných majiteľov prešla budova pod správu štátu a ten tam vybudoval Dom spisovateľov. K priestorom sa nesprávali z historického hľadiska šetrne, čo na nich zanechalo značné stopy. V roku 2016 však došlo k veľkej zmene a jeho interiér sa rozhodli sprístupniť návštevníkom. viac »

Tematínsky hrad – klenot Stredného Považia

Hrad Tematín
2016-06-03 12:00:00

Možno si to mnohokrát ani neuvedomujeme, ale patríme medzi štáty s veľkým historickým bohatstvom. Presvedčiť nás o tom môže aj množstvo hradov, ktoré na Slovensku môžeme obdivovať. Jedným z tých menej známych je hrad Tematín, hrdá dominanta Stredného Považia. viac »

Dovolenka na Slovensku: Toto je našich 10 najkrajších hradov

Slovensko sa môže pochváliť
2016-05-21 00:00:00

Slovensko sa môže pochváliť takmer stovkou hradov. Niektoré si svoju krásu zachovali dodnes, iné poznačil zub času natoľko, že sú z nich len ruiny. Aj tie vám však prezradia mnoho zo svojej slávnej minulosti. Ak teda plánujete víkendový výlet alebo dovolenku na Slovensku, vyberte sa na jeden z hradov a spoznajte kus našej histórie. viac »

Romantika po slovensky: Kaštieľ pri Prešove v TOP rebríčku Európy

KAŠTIEĽ PÉCHY HERMANOVCE PRI
2016-05-16 08:00:00

Historický Kaštieľ Péchy v Hermanovciach pri Prešove bol zaradený ako jediný zo Slovenska medzi 7 najromantickejších hotelových destinácií podľa výberu cestovateľského blogu neziskovej organizácie Historické hotely Európy (Historic Hotels of Europe). Kaštieľ Péchy Hermanovce tak spolu s ostatnými šiestimi hotelmi obstál v konkurencii viac ako 500 európskych hotelov z 18 krajín a zaradil sa do finálneho výberu najidylickejších miest, kde by si budúci novomanželia mali vymeniť svoje sľuby. viac »

Dobrá správa: Letohrádok Dardanely opäť sprístupnia verejnosti

Letohrádok Dardanely v Markušovciach
2016-05-13 10:00:00

Obľúbený kaštieľ v Markušovciach je oddnes pre návštevníkov ešte atraktívnejší. Po rekonštrukcii tu môže verejnosť znova obdivovať letohrádok Dardanely. viac »

Slovenské hrady otvorili letnú sezónu: Návštevníkov čaká niekoľko noviniek

Na Beckove otvorili cez
2016-05-04 08:00:00

Tento víkend patril na Slovensku na mnohých miestach otvoreniu letnej sezóny. Výnimkou neboli ani Beckovský a Kežmarský hrad, ktorí návštevníkom predstavili niekoľko noviniek. viac »

Spoločne po slovenských hradoch – Na Devíne by ste stretli Napoleona aj Štúra

hrad Devín
2016-04-15 08:00:00

Pravdepodobne každý pozná hrad spájaný s našou históriou. Hovoríme o Devíne, pamiatke ktorú pozná každý Slovák. Ale skutočne ju poznáme tak dobre? viac »

Letná sezóna na hradoch sa pomaly otvára: Hrad Beckov vás znova víta

Hrad Beckov
2016-03-29 08:05:55

Na strednom Považí nájdeme viacero zaujímavých historických pamiatok. Jednou z nich je aj hrad Beckov, opradený mnohými povesťami a bájami, do ktorých sa stačí iba započúvať. viac »

Ako si spríjemniť posledné voľné dni? My sme šli na Branč

Branč
2016-01-04 12:00:00

Množstvo voľného času pomedzi sviatky nám umožňuje, aby sme si splnili naše sny. Keď o niečom dlhšie snívate a stále nemáte čas sa k tomu dostať, postupne vás to začne prenasledovať. U nás to bola túžba spoznať ďalší kus Slovenska. Niekto by povedal, že zima nie je práve ročné obdobie na takéto výlety, ale jemný snehový poprašok, ticho ako v hrobe a skvelá partia vytvorili perfektný zážitok aj napriek zime a vetru. viac »


Piatok, 10. máj. 2024. Meniny má Viktória.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa