Tematínsky hrad – klenot Stredného Považia

2016-06-03 12:00:00 |   |    | 

Možno si to mnohokrát ani neuvedomujeme, ale patríme medzi štáty s veľkým historickým bohatstvom. Presvedčiť nás o tom môže aj množstvo hradov, ktoré na Slovensku môžeme obdivovať. Jedným z tých menej známych je hrad Tematín, hrdá dominanta Stredného Považia.



 

Nachádza sa v juhozápadnej časti Považského Inovca na vápencovo-dolomitovom podloží medzi Lúčanskou a Hrádockou dolinou v nadmorskej výške asi 600 metrov nad morom. Dostať sa sem môžete z viacerých lokalít, medzi tie najznámejšie patria: obec Lúky (modrá turistická značka), Hrádok (modrá značka) a Bezovec (červená značka). Cestou vás čakajú nádherné výhľady na okolité lesy.

Svoju históriu začal Tematínsky hrad písať už v 13. storočí, kedy slúžil ako strážna pevnosť. Počas svojej existencie mal niekoľko majiteľov, medzi tých najznámejších patril Matúš Čák Trenčiansky, či slávne šľachtické rody ako boli Kontovci, Ujlakovcovci a najmä Thurzovci.

Hrad bol súčasťou rovnomenného panstva, ku ktorému patrilo aj 11 dedín. Jeho najzaujímavejšími časťami bola štvorboká veža a palác, zvonku ho ochraňoval hradný múr a na nádvorí bol gotický portál. Pre turistov je lákavá i vstupná brána dolného opevnenia, zabezpečená dvoma baštami a neohrozenou skalnou priekopou. V roku 1710 počas posledného protihabsburského povstania cisárske vojská pamiatku dobyli a spustošili. Práve preto z hradu zostali len ruiny, tie sú však našťastie pomerne zachovalé. Poďakovať za to môžeme OZ Hrad Tematín, ktoré urobilo na pamiatke veľa záslužnej práce. V júli tohto roku sa do záchrany hradu môžu zapojiť aj ostatní – koná sa tu archeologický tábor. Ak teda patríte medzi milovníkov histórie a prírody zároveň, je toto podujatie pre vás ideálne.

Tí, ktorí majú radi zaujímavé historické povesti, si tu tiež určite prídu na svoje. O hrade koluje niekoľko zaujímavých príbehov. Jeden z nich hovorí o tom, že kedysi miestnych obyvateľov ohrozoval veľký drak. Rozhodli sa, že mu nedovolia spustošiť svoju zem a nachystali naňho pascu. Do nej sa šarkan chytil a zahynul tu. Dodnes je na Tematíne pamiatka po drakovi – prepadlisko. To neskôr pomohlo utiecť viacerým väznom z hradného žalára cez tajnú šarkaniu chodbu až na slobodu.

Ďalšia legenda hovorí o grófke Anne – Rosine Listiusovej, manželke samotného Stanislava Thurza. Keďže nepochádzala z významného šľachtického rodu, bola manželovej rodine „tŕňom v oku.“ Možno práve pre pocit neprijatia sa grófka stala zlou ženou. Podľa archívnych záznamov ju podozrievali z bosoráctva a sadizmu. V mužovej neprítomnosti mučila a týrala svoj poddaný ľud, ako ženy tak aj mužov. Len vďaka kráľovej milosti ušla prísnemu trestu a keď Stanislav Thurzo zomrel, vydala sa opäť za Juraja Pogrányiho.

Posledný príbeh hovorí o Mikulášovi Bercsényiovi, blízkom spolubojovníkovi rebelujúceho grófa Rákocziho. Keď pán Tematínskeho hradu dostal varovanie, že na jeho panstvo tiahne cisárske vojsko, rozhodol sa ujsť. Aby prenasledovateľov zadržal, svojho verného sluhu preobliekol do svojich šiat a sám rýchlo utiekol do exilu v Poľsku. Jeho dvojníka zajali a uväznili v Prešporku, ale po zistení, že nie je Mikuláš Bercsényi, bol prepustený. Nakoniec sa vrátil k svojmu pánovi a verne ho nasledoval do exilu.

Ak hľadáte miesto na strávenie príjemného víkendového výletu, Tematínsky hrad je pre vás ako stvorený. Obklopený krásnou prírodou a so svojou zaujímavou históriou patrí medzi málo poznané klenoty Slovenska.

 

Text a foto: Mária Janková

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: dromedar.sk
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa