Cestovanie po korone: Tieto krajiny sa stanú novými hitmi

2020-10-12 08:01:00 |   |    | 

Každá pandémia určitým spôsobom mení svet. Momentálne sa s napätím očakáva, ako koronavírus Covid-19 poznačí cestovanie. Odborníci na turizmus ale predpokladajú, že po vynájdení vakcíny by sa mohli do popredia dostať úplne iné krajiny a miesta, aké boli hitom pred touto krízou.



 

Etiópia

Prvé kroky turistov budú zrejme smerovať do pokojnejších oblastí, ktoré nie sú natoľko preplnené dovolenkármi. Preto by sa mohla opäť dostať do popredia Afrika, ktorá nám stále má čo ponúknuť. Jednou z hlavných hviezd sa podľa odborníkov stane Etiópia. Dôvod je veľmi jednoduchý. Táto krajina si dokázala udržať svoju tvár, nie je poznačená kolonializmom a nájdete tam mnoho historicky cenných zaujímavostí, ktoré vám odhalia pôvod ich kultúry. Pre turistov je veľkým lákadlom aj rozmanitá etiópska príroda. V krajine sa rozprestiera pohorie, dažďový prales, môžete sa vybrať aj na výlet na púšť alebo si pozrieť safari. Etiópia je doteraz neobjavenou perlou, ktorá nám môže po tejto cestovateľsky neľahkej ére mnoho ponúknuť.

 

Irán

Podľa vášnivých cestovateľov neexistuje na svete nebezpečná krajina, len nesprávny prístup turistov k cestovaniu. Po príchode do každej novej destinácie by ste sa mali prispôsobiť tunajším podmienkam, aby ste priveľmi nevytŕčali z davu a mohli bez rizika spoznať ďalšie zaujímavé miesto. To platí aj pre Irán. I keď v našom ponímaní nepatrí medzi top cestovateľské krajiny, každý turista po dovolenke v týchto končinách si nevie vynachváliť srdečnosť domácich obyvateľov, ich pohostinnosť a úžasnú atmosféru. Po koronavíruse preto využite všetky príležitosti aj na spoznávanie takýchto menej preferovaných destinácií. Irán vám ponúka nádhernú prírodu, kde si môžete užívať slnkom zaliate pláže, ale aj lyžovačku na horách. Najviac ceneným zážitkom je však spoznávanie tunajšej kultúry. V krajine sa nachádza mnoho jedinečných perzských pamiatok, aké nenájdete inde vo svete.

 

Mjanmarsko

Ázia potrebuje nájsť novú top destináciu. Singapur, Japonsko, Thajsko alebo Čína sú už priveľmi opozerané a prepchaté turistami. Preto odborníci tipujú po koronakríze nárast popularity úplne inej krajiny. Hlavnou voľbou cestovateľov by sa malo stať Mjanmarsko, ktoré pútalo pozornosť dovolenkárov už aj počas minulého roka. Podľa mnohých je to taká lepšia verzia Thajska. Aj tam nájdete nádherné pláže a môžete si užiť aj túry do úžasnej prírody a spoznávanie tunajšej kultúry. Medzi top výlety patrí návšteva ryžových polí a plavba po rieke Irrawaddy. Tešiť sa môžete aj na množstvo nádherných chrámov a sôch Budhu, ktoré tam uvidíte na každom kroku. Veľkou výhodou sú stále priaznivé ceny, ktoré lákajú čoraz viac cestovateľov.

 

Gruzínsko

Krátko pred koronakrízou sa Gruzínsko javilo ako nový hit lowcostového cestovania. Krajina so zaujímavou históriou má nepochybne čo ponúknuť všetkým cestovateľom. Letenky do Tbilisi patria v akciách k tým najlacnejším a v hlavnom meste sa môžete tešiť na nádherné historické centrum, pozostatky bývalých kúpeľov a zaujímavé múzeum o histórii tejto krajiny. Počas dovolenky sa istotne vyberte aj na výlet na gruzínsky vidiek s divokou prírodou, vzácnymi pôvodnými obydliami a zachovanými kláštormi. Gruzínsko je známe aj ako vinárska krajina. Podľa nájdených predmetov sa odhaduje, že história vinárstva je tam staršia viac ako dvetisíc rokov.

 

Filipíny

Turizmus vo Filipínach by mal prekvitať najmä kvôli ich nádherným ostrovom (napríklad známy Palawan). Nech sa vyberiete na ktorýkoľvek z nich, budete mať pocit, že ste sa ocitli v malom raji na zemi. Nádherná divoká príroda, milí obyvatelia a exotická kuchyňa – to všetko si užijete do sýtosti. Tieto oblasti navyše nie sú husto obývané, takže sú ako stvorené aj na dovolenku v týchto časoch, pretože tam nestretnete veľa ľudí a môžete pokojne relaxovať na pláži alebo v obklopení prírody. Ak zatúžite po nejakom dobrodružstve a kultúre, vyberte sa do hlavného mesta Manila. I v tomto prípade sú veľkou výhodou výletu priaznivé ceny.

 

Slovinsko

Európa nájde svojho nového favorita v Slovinsku. Tam si totiž nájdu možnosti na trávenie voľného času všetci od milovníkov kultúry až po vášnivých turistov. Keď si chcete iba oddýchnuť pri mori, vyberiete sa napríklad do Izoly, odkiaľ to máte navyše blízko do Talianska i Chorvátska. Slovinské Alpy zas ponúkajú možnosti jednoduchých túr, ale aj náročnejšie úseky pre skúsených horolezcov. Na svoje si prídu tiež milovníci adrenalínu, ktorí majú k dispozícii viacero riek na raftovanie. Slovinsko je navyše plné historických a prírodných pokladov ako kostol na jazere Bled, unikátna jaskyňa Postojna jama či nádherná metropola Ľubľana. Zo Slovenska sa tam dostanete jednoducho autom, alebo pôjdete vlakom cez Rakúsko.

 

Tunisko

Z klasických dovolenkových destinácií s pobytmi pri mori by sa mala pozornosť opäť zamerať na Tunisko. Tomu mierne klesla popularita kvôli teroristickým útokom, no situácia sa upokojila a dovolenkári budú teraz navyše vyhľadávať čo najlacnejšie destinácie s vynikajúcimi službami. A presne to nájdu v Tunisku, ktoré im k tomu navyše ponúkne viacero zaujímavých fakultatívnych výletov a po večeroch sa môžete zabaviť na vynikajúcich tradičných posedeniach s ľudovou hudbou.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa