Najkrajšia pláž Filipín? Raj na malých ostrovčekoch

2014-10-09 17:30:00 |   |    | 

Ochrana prírody je každým dňom dôležitejšia. Zameriavajú sa na ňu aj rezorty, ktoré si uvedomili, že ak chcú prilákať zákazníkov musia mať čo najkrajšie pláže a more. A to sa nedá spojiť so znečisteným okolím. Na Filipínach sa to v provincii El Nido podarilo. CNN ju označila za jednu z najviac ekologický zmýšľajúcich oblastí na Filipínach.



 

El Nido

 

Hovoríme o oblasti El Nido, ktorá leží na filipínskom ostrove Palawan. Vďaka svojej pozícii je tu celý rok príjemná klíma. Najviac sa však oplatí prísť v aprílimáji, keď  nastane obdobie sucha. V týchto mesiacoch si vychutnáte všetky poklady, ktoré sa na ostrove ukrývajú.

Ostrov leží v západnej časti krajiny, pričom provincia El Nido sa nachádza na jeho severe. Je to približne 240 km od hlavného mesta Filipín, Manily. Odtiaľ sa sem dostanete pohodlne letecky, keďže provincia má svoje letisko. Kto sa vody nebojí, zvezie sa z Manily loďou.

Mesto El Nido patrí k menej vyspelým, skôr provinčným mestečkám. Vystavané bolo už dávnejšie a odráža sa to aj na jeho vzhľade. No v porovnaní s luxusnými rezortmi, ktoré vznikajú na ostrovoch, je pomerne lacné. Zaujímavosťou je, že tu elektrina funguje len niekoľko hodín denne. Ak sa tu ubytujete, zaplatíte si niečo ako „ekologický pas“, ktorý vám umožní zdržať sa v oblasti 10 dní.

 

Posledný raj

 

El Nido sa postupom času mení na jednu z posledný oáz. Je to aj vďaka zvýšenej ochrane prírody. Chránené je takmer všetko, čo tu postretnete. No aj napriek tomu sem môžete prísť a užiť si dovolenku. More je príjemné a neuveriteľne čisté, v provincii je až 50 krásne bielych piesočných pláží, more je plné zvierat a koralov a počas prechádzky uvidíte hneď niekoľko druhov lesov. Všetko v rámci tejto malej oblasti.

Príroda tu hrá prím. Návštevníci môžu navštíviť úchvatné skalnaté útvary, mangrovníkové lesy, ponoriť sa ku koralovým útesom (niektoré boli poškodené lovom rýb – za pomoci dynamitu), alebo sa len opaľovať na pláži. Vyhľadávaná je pláž priamo v zálive (nie je práve vhodná na plávanie, no výhľad stojí za to), pláž Sunset Lover Beach, ktorá sa nachádza blízko mesta, alebo Napsan beach, ktorá leží ďalej, no je okúzľujúca. Známy je záliv Bacuit, v ktorom žije množstvo zaujímavých zvierat, má skvelú pláž a priam neuveriteľné more.

Kto príde, zvyčajne si svoje dni zaplní výletmi po okolitých ostrovoch. Ostrov Pangulasian je povestný skvelými službami, ostrov Matinloc má pláž ukrytú v skalách, ale aj úchvatnú otvorenú pláž priamo medzi strmými skalami, na ostrove Pinasil si na kajaku obzriete ohromné skaliská... Na výber budete mať z ohromného množstva menších aj väčších ostrovčekov, ktoré sú vždy niečím zaujímavé.

Upozornili by sme len na dotieravý hmyz, ktorý v tejto oblasti vie znepríjemniť chvíle. Preto sa odporúča, aby ste si do prírody, hlavne ak chcete objavovať les, vzali účinný repelent.

Zdroj/autor: roughguides.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa