Najväčšia púť na svete - Mekka

2014-10-01 13:00:00 |   |    | 

Putovanie patrí odpradávna k náboženstvám. Veriaci sa presúvajú na významné miesta a cestou sa viac zaoberajú svojim vnútrom. Oblažujúci účinok veľkej púte v nasledujúcich dňoch pocítia moslimovia. Začína sa totiž púť do Mekky. Milióny ľudí sem prichádzajú, aby sa poklonili a pomodlili v centre viery a na mieste, kde žil prorok.



 

Centrum Islamu

 

Cieľom púte, hadž, je historické mesto Mekka, v ktorom kedysi žil zakladateľ Islamu, prorok Mohamed. Leží približne 72 km od Červeného mora v kľukatom údolí. Už v dávnych obdobiach bolo oázou, kde sa stretali obchodníci z celého sveta. Križovali sa tu cesty medzi Orientom a Stredomorím, vďaka čomu sa darilo obchodu.

Trvale v Mekke býva asi 1,5 milióna ľudí. No toto množstvo sa až strojnásobí, keď nastane čas púte. Vtedy sem prichádzajú milióny pútnikov. Samozrejme tak vzniká obrovský zmätok, ktorý má pravidelne za následok niekoľko úmrtí, prevažne udupaním.  

 

Veľké putovanie

 

Medzi piatimi piliermi islamu je aj táto púť. Každý moslim schopný (finančne aj fyzicky) prísť do Mekky je povinný raz za život púť absolvovať. Medzi ľuďmi je púť známa kvôli Mohamedovi, no pútnici sem prúdili aj behom jeho života.

V pred- islamských časoch sa sem putovalo kvôli Abrahamovi. Ten tu zanechal ženu a syna, ktorí vysmädli takmer na smrť. Našťastie ich zachránil boh a na mieste v púšti, kde ležal Abrahámov syn, vytryskla voda. Na znak vďaky tu potom postavili Kábu, ktorá dodnes stojí.

Prvý pútnik hadži bol sám Mohamed. Prišiel do Mekky, ku Kábe, kde sa uctievali rôzne božstvá, a zasvätil ju Alahovi. Odvtedy sa tu začali zhromažďovať moslimovia.

 

Kába

 

Najdôležitejšou súčasťou mešity je Kába (z islamského slova Ka´ba, čo znamená kocka), ktorá sa nachádza v mešite Al- Masjid al- Haram. Jej rozmery sú 15m x 10,5m x 12m. Je to budova uprostred nádvoria, ktorá predstavuje bod, ku ktorému sa modlia nielen islamskí veriaci.

Na vonkajšej stene, asi 1,5 metra nad zemou, sa nachádza Čierny kameň, relikvia, ktorá predstavuje základný bod Káby a je kameňom, ktorý vybral Abrahám so svojím synom. Kába je prikrytá čiernym brokátom, ktorý je každoročne vymieňaný.

 

Čo robiť v Mekke?

 

Behom pobytu v Mekke moslimovia uskutočňujú viaceré rituály. Každý veriaci 7 krát obíde Kábu protismeru hodinových ručičiek, prebehne medzi vrchmi Al-Safa a Al-Marwach, napije sa zo studne Zamzam, zúčastní sa omše na hore Arafat, strávi noc na planine Muzdalifa a hodí kameň po symbolickom vyobrazení Diabla.

 

Václav Havel:

 

„Porozumieť neznamená prispôsobiť sa jeden druhému, ale pochopiť navzájom svoju identitu.“

 

Zdroj/autor: sacredsites.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa