Inari: tretie najväčšie jazero krajiny tisícich jazier

2013-01-01 10:00:00 |   |    | 

FÍNSKO - Inari, po fínsky Inarijärvi alebo Inarinjärvi, sámsky Aanaarjävri, je tretie najväčšie jazero vo Fínsku. Leží v Laponsku, ďaleko za polárnym kruhom, v nadmorskej výške 117 až 119 metrov nad morom. Je regulované vodnou elektrárňou v Rusku a počas zimy je od novembra do skorého júna zamrznuté.



Najznámejší z ostrovov na Inari je Hautuumaasaari, tzv. Cintorínsky ostrov, so starým sámskym cintorínom, a ostrov Ukonkivi, Kamenný ostrov, historické a mystické centrum starých osadníkov tohto územia. Celkovo sa tu nachádza vyše 3 tisíc ostrovov.

 

Bohaté prázdniny

Pri návšteve tohto čarovného kúta Laponska sa zabaví každý. Turisti tu objavia široké spektrum turistických značených chodníkov, open-air múzeá a vyhliadkové lety nad jazerom. Skúsiť môžu aj rybolov, kajaky a kanoe a zabavia sa tu aj mladšie ročníky.

 

Sľubná rybačka

Tretie najväčšie jazero vo Fínsku sa môže hrdo pýšiť svojou popularitou vďaka rybárom z celej Európy, ktorí prichádzajú do Laponska práve na rybačku. Najznámejšie a najpopulárnejšie ryby pre rybárov sú pstruh, losos, síh, šťuka a ostriež. Množstvo pokojných zálivov a zákutí, ďaleko od civilizácie, kde nájdete len rybársku chatku s mólom a člnom, kde naokolo nie je živej ľudskej duše, sú lákadlom pre nejedného rybára. Chatky sa dajú prenajať priamo u vlastníkov, ale aj v meste.

 

Prírodné krásy naokolo

Očarujúca prírodná scenéria tu číha všade naokolo. Letná tundra ponúka skvelé zážitky v divočine. V okolí jazera sa nachádza hneď niekoľko prírodných rezervácií a národných parkov. Priaznivci pozorovania vtáctva, takzvaného birdwatchingu, si obľúbia nielen jazero, kde počas leta odchovávajú svoje mláďatá mnohé druhy vodných vtákov, ale aj rezerváciu Kevon. Severovýchodne od jazera sa nachádza rezervácia Kaldoaivi, na juhu zasa Hammastunturi a na východe rezervácia Muotkatunturi.

Ktokoľvek navštívi Inari, či už v lete alebo v zimnom období, odnáša si odtiaľto neopakovateľné zážitky spojené s myšlienkami na návrat späť, pretože počas jednej návštevy sa nedá stihnúť všetko, čo tento kraj ponúka, tobôž nie uloviť toľko rýb. Návštevníci sa priamo od sámskych rozprávačov dozvedia niečo z dávnej histórie sámskeho ľudu, ich tradícií či povestí. Kto sa tu čo i len zastaví, ihneď zmení názor na krajinu za polárnym kruhom, a nebude ju mať len za zamrznutú mŕtvu tundru.

 

Zdroj/autor: Peter Droba, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa