Thajskí budhisti oslavovali: Fascinujúci obrad s miliónom svetiel

2022-02-18 12:00:00 |   |    | 

Makha Bucha alebo Mágha Púdžá je druhým najvýznamnejším budhistickým sviatkom, ktorý sa oslavuje v deň splnu tretieho lunárneho mesiaca. Tento rok pripadol na stredu 16. februára a sledujúcim poskytol fascinujúce divadlo.



Sviatkom Makha Bucha si veriaci po celom svete pripomínajú stretnutie Budhu a jeho stretnutie s prvými 1250 nasledovateľmi. Budhisti v tento deň prichádzajú do chrámov, prinášajú dary a venujú sa meditáciám. Hoci sa v niektorých východoázijských komunitách sviatok oslavoval už v dávnejšej minulosti, obrovskú popularitu získal najmä po tom, čo ho thajský kráľ Rama IV. zoficiálnil v polovici 19. storočia.

V súčasnosti už Makha Bucha oslavujú naprieč celou južnou a juhovýchodnou Áziou a vo viacerých krajinách je dokonca štátnym sviatkom. Vrátane Thajska, kde je od roku 2015 v tento deň prísne zakázaný predaj alkoholu. Všetci budhisti sa stretávajú pri rôznych spoločných aktivitách a večer sa v chrámoch konajú sviečkové procesie. Azda najpôsobivejšiu vytvorili členovia kontroverzného hnutia Dhammakaya, ktorí si v tento deň zároveň pripomenuli 52. výročie vzniku. Táto sekta je známa vďaka veľkému bohatstvu, neortodoxnej náuke a údajnými väzbami na bývalého premiéra Tchaksina Šinavatru.

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 20. máj. 2024. Meniny má Bernard.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa