Polmesiac uprostred púšte: Čarovná oáza patrila k najdôležitejším zastávkam Hodvábnej cesty

2023-11-09 12:00:00 |   |    | 

Cestovanie nám prináša veľa prekvapení. Niekedy sa len tak túlame svetom a zrazu sa pred nami odkryje nečakaná nádhera. Jedno z takýchto miest nájdete v Číne. V regióne Gansu a v blízkosti mesta Tun-chuang sa nachádza oáza, ktorá sa preslávila vďaka svojmu jazeru. To má zaujímavý tvar polmesiaca a uprostred piesku vytvára zaujímavý efekt.



 

Zdroj vody má z podzemného prameňa

Každý cestovateľ by mal zažiť aspoň raz za život návštevu oázy. Ten pocit, keď uprostred púšte uvidíte pár domčekov so zeleňou a vodnú plochu, je skutočne výnimočný. Ešte väčší zážitok vás čaká pri Polmesiacovom jazere, ktoré sa nachádza na okraji púšte. Od mesta Tun-chuang je vzdialené len päť kilometrov, takže tam máte jednoduchý prístup. Už keď sa budete k nemu blížiť, prekvapí vás svojou intenzívnou tyrkysovo-modrou farbou.

Okolo neho sú veľké duny a pieskové hory, z ktorých najlepšie uvidíte tento výnimočný tvar. Jazero sa napĺňa vodou z tunajšieho podzemného prameňa. Je fascinujúce pozorovať, ako uprostred nehostinného prostredia zrazu uvidíte nový život. Polmesiacové jazero je priezračné, pod slnečnými lúčmi sa nádherne ligoce a na hladine uvidíte odrazy okolia. Kvôli romantickej atmosfére tam ľudia často chodia na romantické výlety a kvôli tomu patrí k top atrakciám v regióne.

 

Za jedinečný tvar vďačí vetru

V tejto oblasti je pomerne veterné počasie. Vietor však nie je veľmi silný, takže počas výletu vás bude len príjemne osviežovať. Práve vďaka nemu vznikli v tejto oblasti dve zaujímavé veci. Prvou je samotné jazero. Odborníci sa domnievajú, že za svoju jedinečnú podobu vďačí práve častému povievaniu, ktoré postupne tvarovalo brehy do podoby pripomínajúcej polmesiac. Druhou zaujímavosťou sú zvuky púšte, ktoré istotne zachytíte počas vášho výletu. Keď vietor rozfukuje piesok, znie to, akoby okolité duny spievali. Nájdite si tichú oblasť ďalej od oázy a započúvajte sa do týchto jedinečných zvukov.

 

Jedna z najdôležitejších zastávok Hodvábnej cesty

Polmesiacové jazero zohrávalo dôležitú úlohu aj v minulosti. Práve vtedy tadiaľ prechádzala hodvábna cesta a ono sa stalo jednou z jej najdôležitejších zastávok. Obchodníci totiž dlhý čas putovali púšťou a museli sa spoliehať len na vlastné tábory. Keď prišli do tejto oázy, bolo to pre nich vykúpenie. I preto sa tam stretávalo veľa pocestných a obchody dojednávali priamo na tomto mieste. Taktiež tam chodievali ľudia z okolitých miest, aby nakupovali tovar, s ktorým neskôr pracovali a vyrábali svoje vlastné výrobky.

 

V noci je to pastva pre oči

Zatiaľ čo väčšine ľudí pripomína jazero polmesiac, mnohí sa prikláňajú aj k alternatíve, že zobrazuje zvodné ženské pery alebo oči. V minulosti inšpirovalo aj mnoho čínskych umelcov. Poet Li Bai ho opísal ako najkrajšie miesto na Zemi, a to najmä počas noci. Vtedy je tam úplná tma a keď sa nočná obloha odráža na hladine, je to nezabudnuteľný pohľad. Ak sa teda dá, naplánujte si tam návštevu aj v tomto čase. Pozor však aj na jednotlivé obdobia. Keď sa totiž k jazeru vyberiete po niekoľkých horúcich dňoch, bude v ňom len málo vody.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa