Švédsko sa mení: Na predmestí Malmö nosí väčšina žien šatku

2024-06-05 12:00:00 |   |    | 

Z volebnej miestnosti na predmestí švédskeho Malmö vychádza postaršia žena v islamskej šatke, ktorú podopiera európsky oblečené mladé dievča. Tá je široko ďaleko jediná, ktorá nemá zahalené vlasy. Podľa údajov švédskeho štatistického úradu je 89 percent z 23.000 obyvateľov štvrte Rosengård cudzieho pôvodu, pričom veľká časť pochádza z krajín Blízkeho východu a z bývalej Juhoslávie.



 

Migrácia a problém začleňovania migrantov do spoločnosti je vo Švédsku dôležitou témou volieb do Európskeho parlamentu. V nich môžu Švédi už od 22. mája hlasovať v predstihu a práve túto možnosť v Rosengårde využila ona žena v tradičnej šatke spolu s nezahaleným dievčaťom. Riadnym volebným dňom bude vo Švédsku 9. jún.

Podľa kritikov je Rosengård typickým príkladom nezvládnutia integrácie prisťahovalcov a zlyhania švédskeho sociálneho štátu. Dvadsaťsedem percent obyvateľov Švédska sú v súčasnej dobe ľudia, ktorí sa narodili v zahraničí alebo majú oboch rodičov narodených v zahraničí.

V minulosti bola štvrť Rosengård, tvorená prevažne vysokými panelovými domami, označovaná za jedno z najnebezpečnejších miest v Škandinávii, kde dochádzalo k nepokojom, podpaľačstvu, stretom s políciou i prestrelkám medzi členmi gangov. V posledných rokoch sa však bezpečnostná situácia v oblasti zlepšila.

Z pohľadu obyvateľov strednej Európy pôsobí Rosengård ako úhľadné sídlisko so všetkou modernou vybavenosťou. Pri prechádzke za bieleho dňa nemá návštevník pocit, že by mu hrozilo nejaké nebezpečenstvo. Odvšadiaľ sa ozývajú detské hlasy; na každom rohu stojí škôlka, škola či detské ihrisko plné detí a ich matiek, spravidla zahalených od hlavy po päty v tmavom oblečení. Panelové domy sú obklopené dokonale zastrihnutými trávnikmi, stromami a kvetinovými záhonmi, nechýbajú lavičky, chodníky pre cyklistov a športoviská.

Tým najznámejším je určite Zlatanovo ihrisko pomenované po švédskej futbalovej legende Zlatanovi Ibrahimovičovi. Futbalista bosniansko-chorvátskeho pôvodu v Rosengårde vyrastal a v roku 2007 na mieste, kde medzi panelákmi hrával futbal, ihrisko slávnostne otvoril. Na výstavbu športoviska tiež finančne prispel a v chodníku pred ním sú vo hviezde vytlačené jeho šľapaje.

"Rosengård sa stále pozitívne rozvíja. Spolupracuje na tom mnoho organizácií, na oblasť sa tiež zamerala polícia, takže môžeme vidieť pozitívne výsledky, aj keď stále sú tu problémy, ktoré treba riešiť," povedala ČTK Julia Ljungbergová, riaditeľka miestnej základnej školy Kryddgårdsskolan.

K problémom patrí okrem iného vysoká miera nezamestnanosti medzi obyvateľmi Rosengårdu. O tom svedčí aj ruch pred pracovným úradom nachádzajúcim sa v miestnom nákupnom centre, ktoré je strediskom všetkého diania. Vnútri Rosengård Centra sa v reštaurácii ponúkajúcej falafel stretávajú okolo poludnia skupinky mužov a hlasno sa zdravia arabským pozdravom. Z blízkeho obchodu vonia cudzokrajné korenie, ďalšie obchody ponúkajú palestínske vlajky a kefíje či dámske závoje a šatky. Nad obchodom s potravinami visí nápis Bazaar. Švédčinu je počuť minimálne.

Podľa Ljungbergovej si je škola vedomá toho, že rad žiakov nie je pri nástupe k výučbe vo švédčine dostatočne jazykovo vybavený. "Ak študenti prišli do Švédska len nedávno, je im poskytovaná zvláštna pomoc v ich materinskom jazyku, aby kvôli neznalosti švédčiny nezaostávali aj v ostatných predmetoch. Máme učiteľov a ďalších pracovníkov, ktorí hovoria všetkými možnými jazykmi," uvádza Ljungbergová.

"Žiaci si môžu tiež vybrať svoj materinský jazyk ako jeden zo školských predmetov, aby ho ďalej rozvíjali. Výučba nových jazykov je vždy jednoduchšia, keď študenti dobre ovládajú svoj materinský jazyk. Preto podporujeme vzdelávanie v ich materinskom jazyku a zároveň sa sústreďujeme na rozvoj švédčiny, " dodáva riaditeľka.

Škola tiež spolupracuje s miestnou políciou na prevencii kriminality mladistvých. Podľa vyjadrenia policajtky Malin Moränovej pre denník Sydsvenskan sa pouličné gangy pokúšajú deti verbovať už v 4. až 6. triede základnej školy. Využívajú ich napríklad na predaj či prechovávanie drog alebo na hliadkovanie pred policajtmi.

Polícia nedávno začala v Rosengårde novú kampaň zameranú na rodičov, v ktorej okrem iného vysvetľuje, čo môže rodičom napovedať, že sa ich dieťa stalo členom gangu. Podľa príručky, ktorú dostali rodičia v Kryddgårdsskolan, o tom môže svedčiť napríklad to, že ich potomok zrazu používa nový drahý mobilný telefón, prestane pýtať od rodičov peniaze, vracia sa domov neskoro večer alebo má nových starších kamarátov.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK / Lucie Mikolášková

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 20. jún. 2024. Meniny má Valéria.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa