Chorvátsko inak: 8 miest pre aktívnu dovolenku pri najkrajšom mori

2015-05-24 07:00:00 |   |    | 

Naši dovolenkári už istotne poznajú Chorvátsko z mnohých pohľadov. Ak sa tam chcete vybrať i tento rok, vyberte si cieľovú destináciu trošku iným spôsobom. Zamerajte sa na aktívne strávenie dovolenky a miesta, ktoré vám v tomto smere poskytnú najzaujímavejšie alternatívy na plánovanie voľného času.



 

Istria

 

Ak ste fanúšikom dejín a umenia, tak sa vyberte na Istriu. Nachádza sa tam totiž stret dvoch kultúr, ktoré vytvorili magickú a úchvatnú lokalitu v Chorvátsku. Vo svojich dejinách patrila isté obdobie i pod správu Talianska. Pre blízkosť slovinských hraníc tam nájdete aj mnoho obyvateľov tejto národnosti. Vďaka tomu vzniká na Istrii pestrá zmes, ktorá ponechala pečať aj na tunajšej architektúre. Pri prechádzke pomedzi niektoré stavby s antickými prvkami budete mať občas pocit, ako keby ste sa nachádzali v Taliansku. Dokonca i aréna v Pule vám bude pripomínať rímske koloseum. Pohodlne si nimi vyplníte celodenný program a môžete neustále objavovať nové zaujímavosti.

 

Split

 

V tomto regióne je vytvorených mnoho športovísk. Nech už máte radi vodné radovánky alebo si radšej zahráte tenis, futbal či basketbal, nájdete si tam svoje uplatnenie. Split je určený pre aktívnejších ľudí, ktorí chcú v tomto čase dohnať resty z domáceho prostredia. Navyše v jeho okolí sa nachádza aj množstvo turistických trás, takže môžete plánovať i výlety do hôr.

 

Luxus v Chorvátsku? Luxusná dovolenka v Chorvátsku: Nazrite do 5 najlepších víl slovenského mora

 

Dubrovnik

 

Ten napovie čosi viac aj milovníkom adrenalínových športov. Veľmi obľúbenou atrakciou je lezenie po starých mestských hradbách. Počas zlaňovania môžete vidieť mesto z inej perspektívy a vyskúšať si tak i svoje zručnosti. V prístave si môžete prenajať menší čln, ale i kanoe, s ktorým si môžete zároveň aj trochu zatrénovať. Stačí sa vybrať na krátky výlet popri pobreží a máte postarané o veľmi príjemný program. V okolí sa nachádza aj niekoľko cyklistických trás, takže nadšenci aktívnej dovolenky si v Dubrovniku prídu na svoje.

 

Cetina

 

Rieka, ktorá preteká juhom Chorvátska a nakoniec ústí v Jadranskom mori. Známa je najmä medzi milovníkmi raftingu. Na člnoch sa dá splavovať takmer celý jej úsek. Stačí sa informovať u lokálnych firiem, ktoré ponúkajú i takúto aktívnu dovolenku. Pokiaľ však prídete na dovolenku spolu s ďalšími parťákmi a budete mať vlastný čln, môžete sa smelo pustiť do splavovania. Navyše v okolí sa pri brehu nachádza veľa dobrých miest pre kempovanie. Ak sa rozhodnete rozdeliť ju na niekoľko úsekov a urobiť si aj oddychové dni v horách, určite nevynechajte možnosť turistiky v nádhernom okolí.

 

Mohlo by vás zaujímať: Chorvátsko alebo 10 foto dôkazov, že za krásnym morom netreba ísť priďaleko

 

Dalmácia

 

Podľa domácich je ideálnym miestom pre milovníkov plávania. Najmä pre tých, ktorí si radi vyskúšajú svoje sily aj v dlhších pobytoch vo vode. Ak máte chuť, môžete si prenajať čln a zájsť tak i ďalej od pobrežia. Pri plážach sa však nájde dostatok priestoru i pre menej zdatných plavcov. Tunajšia voda je veľmi príjemná a pokiaľ nepanuje veterné počasie, môžete sa vykúpať v mori aj počas jesene.

 

Krk

 

Ak máte radi vodné športy, vyberte sa na Krk. Tam sa vďaka dobrým poveternostným podmienkam darí windsurfistom. V miestnych požičovniach si môžete požičať všetko potrebné počnúc oblečením a potom sa už môžete s chuťou vybrať do chorvátskych vĺn. Okrem windsurfingu je Krk ideálnym miestom aj pre vodné skútre a iné morské zábavky.

 

Národný park Paklenica

 

Chorvátsko vám neponúkne iba skvelý oddych na pláži. Krásne turistické chodníky vo vnútrozemí ponúkajú skvelé využitie voľného času. Pre horskú turistiku je ideálnym miestom Národný park Paklenica. Opäť je možné vybrať si z niekoľkých úrovní a vyskúšať si tak svoju kondičku. Časť turistických trás prechádza aj cez vyschnuté rameno tunajšej rieky. Vďaka tomu zažijete krásnu scenériu kaňonov, ktorá vám miestami môže aspoň z časti pripomenúť americké národné parky alebo kamenné mesto Petra.

 

Národný park Plitvické jazerá

 

V tomto prípade ide o jednoduchšiu alternatívu turistiky. Plitvické jazerá však istotne patria medzi povinnú jazdu v Chorvátsku. Ide o súbor menších a väčších krasových jazier, ktoré sú vzájomne prepojené. Tie sa nachádzajú v obklopení úžasnej prírody a v niektorých miestach vytvárajú aj úžasné vodopády. Príjemná prechádzka aj do vašej mladosti, keďže práve tam sa natáčal slávny Poklad na striebornom jazere, ktorý sme ako deti všetci tak milovali.

Zdroj/autor: uniline.hr, chorvatsko.cz, outdoorcroatia.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.7/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 20. máj. 2024. Meniny má Bernard.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa