Zóna ticha, Koralový hrad, Cesta smrti: Mýtické miesta planéty

2014-04-07 09:50:00 |   |    | 

Chystáte sa tento rok na netradičnú dovolenku? V tom prípade vás možno inšpirujú naše tipy na návštevu niektorých dychberúcich miest. Tieto mýtické a magické miesta, občas aj s nádychom strašidelnosti, stále prekvapujú svet a oplatí sa ich vidieť.



 

  • Veľkonočný ostrov

Čílsky ostrov je slávny hlavne pre jeho Moai - monolitické sochy ľudských postáv vytesaných zo skaly - pamiatka etnika Rapanui. Ostrov, izolovaný od susedných kultúr a tradícií, disponuje jedinečnou mytológiou s kultovými jaskyňami, tajomným písmom Rongorongo či kultom Vtáčieho muža. Táto mýtická krajina je tak ideálnou destináciou pre milovníkov dobrodružstiev a záhad.

 

  • Zóna ticha

Ak sa dostanete na toto miesto, je lepšie vypnúť rádio, pretože sa tu nedá naladiť žiadna stanica. Nefungujú tu ani mobily, vysielačka a ruší sa tu aj hovorené slovo. Vraví sa, že na tomto úseku medzi mexickými štátmi Chihuaha, Coahuila a Durango sa dejú aj ďalšie paranormálne javy, takže ak chcete napríklad skúsiť zažiť stretnutie tretieho druhu, návšteva tohto miesta by vo vašich cestovateľských plánoch nemala chýbať.

 

  • Cesta smrti

Táto približne 80 km dlhá cesta spájajúca hlavné mesto Bolívie La Paz s regiónom Los Yugas, má prívlastok Cesta smrti vďaka štatistikám hovoriacich o asi 100 mŕtvych ročne. Vybudovaná bola v 30. rokoch minulého storočia paraguajskými zajatcami z vojny o Chaco. A hoci do Los Yugas vedú aj iné cesty, Cesta smrti je stále slávna a priťahuje množstvo turistov.

 

  • Centralia

Opustené miesto v Pensylvánii, známe aj ako mesto duchov, v roku 1962 postihol požiar, ktorý doteraz neskončil. Vznikol pri likvidácii skládky odpadu a rozšíril sa v podzemných chodbách, vybudovaných kvôli ťažbe uhlia. A hoci sa na povrchu nič prevratné nedialo, pod zemou to skutočne vrelo. Až po 20 rokoch, keď sa začali prepadávať cesty a unikať dym z podzemia, obyvateľstvo bolo vysťahované. Mesto sa neskôr stalo predlohou pre hru a film Silent Hill.

 

  • Ruiny Baalbeku

Kto postavil toto miesto? Ani vedci, ani archeológovia nemajú jednoznačnú odpoveď na túto otázku. Východne od Bejrútu sa nachádza terasa tvorená obrovskými doskami vysokými až 20 metrov a vážiacimi takmer 2 tisíc ton. Iba najdokonalejší stroj by nimi mohol dnes pohnúť, tak kto ich tam teda dal?

 

  • Stonehenge

Sadu kameňov umiestnených v štyroch sústredných kruhoch v anglickom grófstve Wiltshire navštevujú ročne stovky turistov. Doteraz nie je známe, za akým účelom tam boli umiestnené, ale je možné, že boli len súčasťou dôležitejšej stavby. Predpoveď ročných období, chrám či pamätník mŕtvych - to sú len niektoré teórie hovoriace o jeho účele. Nech je to však ako chce, Stonehenge ukazuje svoje čaro počas letného slnovratu, keď slnko prechádza jeho osou a návštevníci majú jedinečnú možnosť dotknúť sa ho.

 

  • Göbekli Tepe

Göbekli Tepe, v preklade pupočný vrch, je najstarší chrám na svete. Nachádza sa v juhovýchodnom Turecku a predpokladá sa, že bol postavený prvými kočovníkmi v tejto oblasti 8 tisíc rokov pred naším letopočtom. Jeho objavenie vyvolalo senzáciu, pretože sa dovtedy nepredpokladalo, že by boli ľudia schopní postaviť takú veľkú stavbu.

 

  • Koralový hrad

Plný mágie a okultizmu - tak niektorí opisujú túto stavbu na Floride, na ktorú vraj bolo použitých vyše 1 milión kg koralov. Jeho staviteľom bol jeden človek - Edward Leedskalnin, prisťahovalec z Lotyšska, ktorý pracoval sám a len v noci. Legenda hovorí, že ho postavil za použitia čiernej mágie, pretože doteraz nie je vysvetlené, ako to mohol zvládnuť sám a bez toho, aby ho niekto videl.

 

Zdroj/autor: planetacurioso.com, Alena, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa