Znepokojenie vedcov: Orly kvôli bojom na Ukrajine menia migračné trasy

2024-05-24 20:00:00 |   |    | 

Orly zmenili svoje migračné trasy vedúce cez Ukrajinu tak, aby sa vyhli oblastiam bojov. Niektoré miesta ich výskytu boli pravdepodobne vojnou zničené, uviedla stanica BBC s odvolaním sa na štúdiu britských a estónskych vedcov.



 

Orly hrubozubé cez Ukrajinu prelietajú každú jar na svojej ceste z Grécka či mokraďových oblastí v Južnom Sudáne do hniezdisk v Bielorusku. Vedci sa domnievajú, že sa vyhýbajú nebezpečenstvám vyplývajúcim z vojny, okrem iného delostreleckej paľbe, pohybu stíhačiek a tankov i koncentrácii pozemných vojsk. Podľa nich to vyplýva z analýzy GPS údajov o orlej migrácii, ktoré zhromaždili od začiatku rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

Výskumníci z Estónskej univerzity prírodných vied v Tarte a britskej organizácie British Trust for Ornithology o svojich zisteniach informovali v časopise Current Biology. "Vojna na Ukrajine má ničivý dopad na ľudí aj životné prostredie. Naše zistenia poskytujú vzácny pohľad na to, ako konflikty ovplyvňujú zvieratá vo voľnej prírode," uviedol Charlie Russell, hlavný autor štúdie a postgraduálny výskumný pracovník na Východoanglickej univerzite.

Orol hrzbozubý (tmavý) je veľký, hnedo sfarbený dravý vták, ktorý je klasifikovaný ako zraniteľný, teda druh čeliaci veľkému nebezpečenstvu vyhynutia. Výskumníci ich začali sledovať pomocou zariadenia GPS v roku 2017, nečakali však, že jeho migračné trasy o päť rokov neskôr povedú cez oblasť aktívnych bojov.

Zistenia odhalili, že sledované orly sa vo veľkej miere odchýlili od svojich predchádzajúcich trás. Na Ukrajine tiež trávili menej času zastávkami na svojich obvyklých miestach na nabratie síl alebo sa im úplne vyhýbali. V dôsledku toho tiež pri svojich ťahoch prešli väčšiu vzdialenosť, v priemere o 85 kilometrov. Pre sťahovavé vtáky sú zastávky dôležité z hľadiska získania potravy, vody a úkrytu. Zmeny trasy oneskorili prílet orlov na hniezdiská a pravdepodobne ich donútili spotrebovať viac energie, čo pre nich malo neblahý účinok.

"O tom niet pochýb. Myslím, že z toho vyplýva, že konflikt na Ukrajine zásadne narúša migračnú ekológiu tohto druhu," povedal Jim Reynolds, docent ornitológie a ochrany zvierat na Birminghamskej univerzite. "Pre zraniteľný druh, ako je tento, je čokoľvek, čo narúša hniezdenie, veľkým problémom. Ako biológovi zaoberajúcemu sa ochranou druhov mi to robí obrovské starosti," dodal. Napriek tomu, že žiadny zo sledovaných vtákov kvôli vojne neuhynul, vedci sa domnievajú, že ich zážitky mohli ovplyvniť ich schopnosť rozmnožovať sa.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK / BBC

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 17. jún. 2024. Meniny má Adolf.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa