Ďalší útok žraloka: Tatyane takmer odhryzol nohu!

2023-08-09 19:30:00 |   |    | 

Žralok pohrýzol a vážne zranil pri pobreží amerického New Yorku ženu, ktorá si bola zaplávať. Ide o mimoriadne zriedkavý útok, žralok na pobreží mesta nikoho vážne nezranil už celé desaťročia.



 

Päťdesiatšesťročnú plavkyňu pri pláži Rockaway Beach v New Yorku napadol žralok. Žena utrpela vážne tržné poranenia na ľavej nohe, ale je v stabilizovanom stave, píše list The New York Times (NYT) s odvolaním sa na vyhlásenie polície. Podľa úradov ide o prvý potvrdený útok žraloka na človeka v New Yorku za posledné desiatky rokov.

Tatyana Koltunyuková plávala sama, keď ju plavčíci počuli kričať o pomoc. Ženu vytiahli z vody, použili škrtidlo na jej nohu a poskytli ďalšiu prvú pomoc. Do nemocnice ženu previezli v kritickom stave.

Na fotografii poranenia ženy, ktorú zhotovili plavčíci, vidieť hlbokú ranu nad kolenom a chýbajúcu časť vonkajšieho stehna. Pohryznutie bolo oveľa vážnejšie než pri predchádzajúcich stretnutiach ľudí s týmto morským predátorom. Menšie žraloky totiž pri predchádzajúcich podobných incidentoch plavcov pohrýzli len zľahka, aby zistili, či ide o korisť, a potom odplávali.

"Dúfame, že sa plavkyňa úplne uzdraví. A aj keď ide o desivý incident, radi by sme Newyorčanom pripomenuli, že uhryznutia žralokom pri pláži Rockaway sú extrémne vzácne,“ uviedla hovorkyňa správy parkov Meghan Lalorová.

Plavčíci bezprostredne po incidente nariadili všetkým návštevníkom, aby vyliezli z vody, a pláž Rockaway Beach uzavreli. Na miesto onedlho priletela helikoptéra, ktorá po žralokovi pátrala. Žiadneho dravca však hliadka nezbadala. Viacerých však v utorok ráno videli o niekoľko kilometrov ďalej pri pobreží Long Islandu, čo viedlo k uzavretiu častí miestnej pláže.

"So žralokmi pracujem už 30 rokov a za dobu, čo som tu, si nevybavujem, že by som o takomto zranení v našich vodách počul. To zranenie samo o sebe je neobvyklé, "povedal NYT Hans Walters, biológ z newyorského vodného sveta a ochranárskej organizácie New York Aquarium. Nehoda by podľa Waltersa nemala ľudí odrádzať od kúpania na pláži, ale mala by byť pripomienkou, že mesto priamo susedí s domovom žralokov.

Od roku 1837 došlo v štáte New York k 20 nevyprovokovaným útokom človeka žralokom. Pondelkový útok bol prvým od 50. rokov minulého storočia, píše NYT. Gavin Naylor, ktorý sa zaoberá výskumom žralokov na americkej Floride, uviedol, že príčinou môže byť zlepšujúca sa kvalita vody v okolí ostrova Long Island, do ktorého sa vracajú drobné ryby, prirodzená potrava žralokov.

Ktorý typ žraloka Koltunyukovú konkrétne pohrýzol, bude podľa Naylora možné zistiť po bližšom hľadaní jej zranení a zistení hĺbky, v ktorej plávala. Predpokladá však, že by mohlo ísť o útok žraloka bieleho alebo belavého či piesočného.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR, ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 20. máj. 2024. Meniny má Bernard.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa