Kodanská starostka vyzvala turistov: Nekupujte drogy v Christianii, podporujete nebezpečné gangy

2023-09-09 11:00:00 |   |    | 

Kodanská starostka Sophie Hästorpová Andersenová vyzvala turistov, aby si nekupovali marihuanu či iné drogy v slobodomyseľnej štvrti Christiania, ktorá sa stala vyhľadávanou turistickou atrakciou. O predaj drog vo štvrti bojujú dva gangy, čo viedlo v uplynulých týždňoch k výraznému nárastu násilia. Samotní obyvatelia Christianie sa pokúsili vysporiadať s nelegálnym obchodom s narkotikami, ale bezvýsledne.



Predaj marihuany a ďalších drog, ktorý je v Dánsku nezákonný, bujnie predovšetkým v ulici zvanej Pusher Street. Polícia ho tam dlho tolerovala. Násilie vo štvrti však výrazne vzrástlo po tom, ako o kontrolu nad oblasťou začali bojovať dva gangy - Hells Angels a Loyal To Family. Pri ich stretoch bol v auguste jeden človek zabitý a najmenej ďalší štyria zranení.

Podľa kodanskej starostky Christianie zažíva hrozivý vzostup násilia. Vyzvala preto turistov, ktorí drogy v Pusher Street zvyčajne nakupujú, aby tak nerobili. "Nakúpiť si marihuanu pre zábavnú noc vonku sa môže zdať nevinné, ale myslite na to, že vaše peniaze končia v vreckách kriminálnych gangov, ktoré strieľajú v uliciach a ohrozujú život nevinných," povedala politička.

Žiadny konkrétnejší recept, ako situáciu zvládnuť, však zatiaľ kodanská radnica neponúkla. Ani polícii sa nepodarilo obchod s drogami zastaviť. Vyriešiť situáciu po svojom sa pokúsili sami obyvatelia, ktorí na konci augusta ulicu uzavreli zátarasmi. Zástupcovia štvrte však pripúšťajú, že je nutné postupovať v zhode s predstaviteľmi mesta. Podľa tlače tiež vyzvali politikov, aby predaj marihuany legalizovali, čím by "zobrali vietor z plachiet" gangom, píše server CPH post.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa