Potulky Dánskom: Zabudnite na Kodaň, týchto 7 mestečiek vás očarí

2020-02-08 12:00:01 |   |    | 

Dánsko má tak ako ostatné severské štáty nádhernú prírodu, ktorá patrí medzi najobľúbenejšie turistické ťaháky v tejto krajine. No okrem nej môžete navštíviť aj množstvo zaujímavých miest, ktoré vás upútajú pamiatkami, architektúrou, ale aj originálnou atmosférou. Okrem Kodane by vás mohli zaujať tieto dánske mestské perly.



 

Ribe

Najstarším mestom v Dánsku je Ribe. Jeho história sa začala písať v 13. storočí. Už z týchto čias sa v centre podarilo uchovať viacero historických budov, ktoré odkazujú na pôvodnú severskú architektúru. Jednou z dominánt je katedrála, ktorú tam začali stavať ako jednu z prvých budov. Ešte v pôvodnej osade to bol malý kostol z 12. storočia, ktorý postupne vylepšovali a pridávali k nemu nové časti. Ako prví začínali túto oblasť osídľovať Vikingovia, ktorým je venované jedno špeciálne múzeum v centre. V ňom sa nachádza aj interaktívna prehliadka, počas ktorej si deti môžu vyskúšať rôzne zručnosti, ktoré museli kedysi ovládať títo bojovníci. Ribe má tiež bohatú umeleckú históriu, takže tam nájdete niekoľko galérií a obchodov s umením.

 

Skagen

Na cípe severného výbežku Dánska sídli charizmatické mesto Skagen. Rozlohou patrí medzi menšie, ale to kompenzuje srdečným privítaním, ktoré dostanete od domácich obyvateľov. Už od počiatku sa stal známou rybárskou oblasťou a lovenie rýb je až dodnes hlavným zdrojom obživy tunajších rodákov. Skagen sa preslávil aj charakteristickou architektúrou. Podľa jej vzoru sú jednotlivé domy nižšie a vždy majú fasádu namaľovanú v odtieňoch žltej. V meste sa nachádzajú malé múzeá, ale tým hlavným lákadlom sú prechádzky v okolitej prírode. Navyše sa tam nachádza viacero vynikajúcich reštaurácií, ktoré sa špecializujú na rybie špeciality.

 

Aarhus

Druhé najväčšie dánske mesto je plné zaujímavých atrakcií. V Aarhuse sa nachádza množstvo vzácnych kostolov, pričom niektoré z nich majú viac ako tisíc rokov. Zo starších pamiatok najviac láka Den Gamle By, kde nájdete najstaršie pôvodné domy. Tento zaujímavý skanzen prechádza historickým centrom a zároveň sa odtiaľ dostanete aj do rozsiahlej botanickej záhrady s tropickými skleníkmi, kde pestujú rôzne exotické rastliny. Ak máte radšej modernú architektúru, tak sa vyberte ku koncertnej hale, ktorá je navrhnutá len zo skla a železa, čo nádherne vynikne najmä počas večerných hodín. Zaujímavosťou je jedinečné múzeum venované ženám, ich postaveniu v histórii, zrovnoprávneniu a kultúrnym rozdielom, ktoré sa robia medzi pohlaviami.

 

Faaborg

Názov mesta Faaborg znamená v preklade „Líščí hrad“. V minulosti patrilo medzi najdôležitejšie prístavné oblasti v celej krajine. Prvé zmienky o ňom pochádzajú z 13. storočia, keď kráľ Valdemar daroval malú rybársku osadu ako svadobný dar pre svoju nevestu. Už vtedy Faaborg postupne vzmáhal a patril nielen medzi významné prístavné mestá, ale bol aj obľúbenou dovolenkovou destináciou šľachticov. V súčasnosti je veľmi populárna najmä promenáda popri mori, kde sa nachádza tiež viacero štýlových podnikov. Odtiaľ sa dostanete do centra, kde sa od menšieho kostolíka odvíjajú ďalšie starobylé uličky s peknými domami.

 

Svaneke

K Dánsku patrí aj niekoľko obývaných ostrovov. Jedným z nich je Bornholm, ktorého hlavným mestom je Svaneke. To sa zapísalo najmä na gurmánskej mape tejto krajiny. Prvým dôvodom je malý miestny pivovar, ktorý sa špecializuje na výrobu svetlého piva. Druhá zastávka vedie do udiarne, kde pripravujú čerstvo ulovené slede. Tie údia na miestnom dreve, vďaka ktorému majú ryby znamenitú vôňu. Za všetkými týmito lahôdkami ešte prichádza sladká bodka, ktorú si kúpte v starom retro obchode so sladkosťami. Po takýchto hodoch sa potom môžete prejsť v prístave a zájsť do odľahlejších uličiek s pôvodnými domami.

 

Odense

Keď sa povie Dánsko, tak jedna z prvých myšlienok patrí slávnemu rozprávkarovi Hansovi Christianovi Andersenovi. Ten sa narodil v meste Odense, kde žil so svojimi rodičmi do veku dvoch rokov. V roku 1908 odkúpil jeho rodný dom štát a vytvoril v ňom múzeum venované tomuto spisovateľovi. V meste sa taktiež nachádza ZOO, nádherný park a historický kostol, od ktorého prejdete do širšieho centra s domami s farebnými fasádami a typickými kamennými ulicami.

 

Ebeltoft

Neďaleko Aarhusu leží mesto Ebeltoft, ktoré si zamilujú tí, ktorí majú radšej pokojnejšiu atmosféru a vidiecke oblasti. Taktiež sa tam môžete tešiť na pestré možnosti na pohybové aktivity. Hneď v ich blízkosti je národný park Mols Bjerge, kde sa nachádza niekoľko turistických chodníkov. V samotnom meste je zaujímavé historické centrum a radnica, ktorá pochádza z druhej polovice 18. storočia. Na okraji Ebeltoftu nájdete ďalšiu netradičnú atrakciu. Ide o ZOO v štýle safari, kde si môžete pozrieť aj niekoľko exotických zvierat.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa