Česko má ďalší zápis na zozname UNESCO, dostala sa tam ručná výroba skla

2023-12-06 20:00:00 |   |    | 

Česko má ďalší zápis na zozname nehmotného kultúrneho dedičstva. Na zoznam UNESCO sa dostala tradícia ručnej výroby skla. V stredu o tom rozhodol medzivládny výbor, ktorý sa zišiel v africkej Botswane. Česi návrh podali spoločne s ďalšími piatimi európskymi krajinami. Na základe správy českého ministerstva kultúry o tom informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.



 

"Tradičná výroba skla je s Českou republikou spájaná odnepamäti a priniesla našej krajine ohlas," komentoval zápis do prestížneho zoznamu český minister kultúry Martin Baxa. České sklo bolo podľa neho známe vysokou kvalitou a dodnes je vnímané ako symbol zručnosti Čechov. "Mnoho dielní, hút a sklárskych ateliérov bohužiaľ v priebehu doby zaniklo, o to viac si môžeme vážiť tých, ktoré sú stále činné a dedičstvo predkov odovzdávajú ďalším generáciám, aby táto tradícia nezanikla," dodal.

Česko návrh podalo spolu s Nemeckom, Francúzskom, Španielskom, Fínskom a Maďarskom. Podľa českého rezortu kultúry sú v ČR stále zastúpené všetky techniky na rozdiel od ostatných krajín, v ktorých je vždy len niektorá z nich. Výbor na zoznam zapísal všetky remeslá ručnej výroby skla - od fúkania cez brúsenie, maľovanie, ale aj výrobu perál či vianočných ozdôb.

Tradícia ručnej výroby skla na území Česka funguje nepretržite od 13. storočia. Na konci 17. storočia tu vzniklo krištáľové sklo, ktoré sa stalo celosvetovým fenoménom. Aktuálne v stovkách českých sklární a rodinných sklárskych dielňach pracuje viac než 5000 ľudí. Hlavné centrum tohto remesla je v Libereckom a Zlínskom kraji a na Vysočine.

ČR má na zozname UNESCO aktuálne deväť položiek. Okrem ručnej výroby skla to je výroba ozdôb z fúkaných sklenených perál na vianočný stromček, Jazdy kráľov na Slovácku, fašiangové sprievody v okolí mesta Hlinsko, mužský ľudový tanec Slovácky verbunk a spolu s ďalšími štátmi modrotlač, bábkarstvo a sokolníctvo.

 

Pribudli aj ďalšie poklady

Na zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO tento týždeň pribudol aj taliansky operný spev, latinskoamerický hudobný žáner bolero, poľský tanec polonéza, turecký tradičný spôsob pestovania olív, litovská tvorba slamených ozdôb alebo arménske kováčstvo.

Z gastronomickej oblasti tento rok uspel napríklad Libanon so svojim tradičným chlebom, tri arabské krajiny s pšeničnou kašou harís alebo darčekové balenie sušeného dromedárskeho mäsa, ktoré dostávajú v Džibuti novopečeí zaťovia od svojich svokrov.

Medzi slávnosťami dosiahol na zápis karneval v holandskom Rotterdame či oslava jorubského nového roku v Nigérii. Turkménsko pribudlo na zoznam vďaka tradičným ozdobným konským postrojom, Angola uspela s kresbami v piesku a Litva vďaka umeniu zložitého splietania slamy do geometrických štruktúr zvaných sodai.

Sedem európskych krajín vrátane Rakúska, Nemecka a Talianska oslavuje s návrhom na zápis tradičného spôsobu zavlažovania polí v kopcovitých oblastiach vďaka pôsobeniu gravitácie, ktorá pomáha zvádzať vodu z tokov systémom kopaných strúh. Dokonca desať európskych krajín potom stojí za novým zápisom kočovného prevádzania stád hospodárskych zvierat na pastviny zvaného transhumance.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR, ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa