Slovenský raj láka prírodou aj dielom človeka: Za svoj názov vďačí mníchom

2024-05-26 00:00:00 |   |    | 

Kláštorisko patrí k najznámejším lokalitám v Slovenskom raji. Okrem prírodných krás láka aj vďaka bohatej histórii a pamiatkam, ktoré tam zostali z dávnych dôb.



 

Najprv tam bolo opevnenie

Kláštorisko je súčasťou Spišsko-gemerského masívu a vyznačuje sa nádhernou prírodou. V minulosti na jednej z plošín postavili kláštor, ktorý dal celej oblasti pomenovanie. Jeho lokalitu nevybrali náhodne. Pôvodne totiž na tomto mieste stálo opevnenie, ktoré vybudovali kvôli ochrane územia. Oblasť však bola obývaná už v neskorej dobe bronzovej, čo dokázali viaceré archeologické nálezy.

 

Pracovali tu na prepisoch kníh

Na prelome 12. a 13. storočia prešlo pôvodné hradisko rozsiahlou rekonštrukciou a na jej konci pristavali do areálu aj kartuziánsky kláštor. Jeho zakladacia listina sa datuje k 12. septembru 1299. Tunajší mnísi boli v regióne známi ako vzdelanci, ktorí sa snažili pomáhať aj bežným obyvateľom. Jednou z ich úloh bolo zhotovovanie kníh. Najprv ich ručne prepisovali, následne dávali do ozdobnej väzby.

Rozvoj kláštora sa však na isté obdobie zastavil. V 15. storočí ho postihol veľký požiar a navyše ho napadli husiti. Z toho dôvodu sa museli mnísi na isté obdobie presťahovať a svoj nový domov našli v Levoči. Nádherná príroda okolo Kláštoriska im však veľmi chýbala, preto sa rozhodli pustiť do veľkej obnovy.

Tú začali v roku 1478 a počas nej čiastočne zmenili architektúru kláštora. Obnova vyvrcholila v roku 1517, keď sa jeho súčasťou stal hospic, kde sa mnísi starali o chorých. Už v 16. storočí ale kláštor prepadol lúpežný rytier Matej Bašo, úplne ho vyplienil a mnísi sa odtiaľ opätovne presťahovali.

 

Záchrana ruín bývalého kláštora

Mnísi kedysi volali oblasť okolo svojho kláštora „rajom“. Nazývali ju tak kvôli tomu, že tunajšia príroda podľa nich bola tým najkrajším miestom na svete. Podľa ich vzoru potom vzniklo pomenovanie Slovenský raj. Napriek tomu, že kláštor nechali po svojom odchode zbúrať, neskôr sa podarilo nájsť aspoň časť základov a v súčasnosti prebieha jeho obnova. Pri tej dokonca pomáhajú dobrovoľníci z celého sveta, ktorí sa snažia pomôcť pri odhalení krásy pôvodného kláštora.

 

Kartuziánsky most

Predstaviteľom kartuziánskeho rádu sa pripisujú aj ďalšie zásluhy. Podľa historikov to mohli byť oni, kto v 15. storočí postavili most ponad rieku Hornád. Jedinú stavbu tohto druhu v celom Slovenskom raji však počas 2. svetovej vojny poškodili, a tak tam museli postaviť nový most. Dnes už ale uvidíte aj podobu toho pôvodného. Zástupcovia obce Letanovce sa totiž v roku 1995 rozhodli, že urobia jeho presnú repliku, aby tak nadviazali na slávnu históriu.

 

Po rebríkoch alebo bicyklom

V súčasnosti je Kláštorisko považované za turistický uzol Slovenského raja. Z tohto miesta sa totiž napojíte na viacero chodníkov, ktoré vám odhalia krásy tohto regiónu. Dostanete sa tam z viacerých smerov. Jedna trasa začína v Podlesku a druhá na Čingove, pričom sa v oboch prípadoch jedná o stredne náročné túry.

Z Podlesku trvá výstup niečo vyše dvoch hodín, z Čingova v závislosti od vybranej alternatívy tri a viac hodín. Budete prechádzať aj po úsekoch s rebríkmi a čaká vás tam skutočne nádherná príroda. Na Kláštorisku sa nachádza aj občerstvenie v bufete a môžete si tam posedieť. Cestu späť si môžete skrátiť, ak si v tunajšej požičovni požičiate bicykel. Počítajte však s tým, že cyklotrasa je náročná a vyžaduje si dobré zručnosti.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 17. jún. 2024. Meniny má Adolf.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa