Precestujte Vietnam aj susednú Kambodžu: Jednou cestou uvidíte hneď niekoľko divov sveta!

2024-06-03 20:30:00 |   |    | 

Ak ste dušou dobrodruh, juhovýchodná Ázia vás nadchne nielen neobyčajnými zážitkami, ale najmä svojou rozmanitosťou a krásou. Prírodné scenérie nádherného Vietnamu a takmer nedotknutej Kambodže priam volajú po objavovaní.



 

Cestovanie na vlastnú päsť môže byť celkom zložité a ak si chcete dovolenku vo Vietname skutočne užiť, spoľahnite sa na profesionálov. CK SATUR organizuje viacero druhov zájazdov do Vietnamu. Môžete si vybrať, či chcete skombinovať návštevu Vietnamu s Kambodžou, prejsť Vietnam zo severu na juh, prípadne sa dlhšie vyhrievať na pláži.

 

Pulzujúci Hanoj – kolíska civilizácie

Hanoj, hlavné mesto a zároveň druhé najväčšie mesto Vietnamu ja najdôležitejším politickým sídlom krajiny. Rozkladá sa v severnej časti na pravom brehu Červenej rieky. Široké bulváre z čias francúzskej okupácie, pôsobivá architektúra, no najmä pravá vietnamská atmosféra v obchodným štvrtiach, kde ide život rýchlym tempom, sú tým pravým obrazom pulzujúceho Hanoja.

Historické skvosty Vietnamu sú sústredené v okolí námestia Ba Dinh. Asi najlákavejšou pamiatkou pre  turistov je Hočiminovo mauzóleum s balzamovaným telom prvého prezidenta Severného Vietnamu a niekdajšieho vodcu za národné oslobodenie Ho Či Mina. Toto miesto bolo inšpirované Leninovým mauzóleom v Moskve, avšak zahŕňa aj vietnamské architektonické prvky.

Miestom vzdelania bola kedysi najstaršia univerzita, dnes už Chrám literatúry Van Mieu, ktorý taktiež stojí za návštevu v Hanoji. Vietnamské vzdelávanie zahŕňalo konfuciánsku náuku, ktorá verí v uctievanie predkov a cností. Dodnes sa učí a praktizuje vo Vietname, Číne či v Japonsku. Práve vo Van Mieu vznikali mnohé cenné historické a literárne diela.

 

Tradície a zachovaná kultúra na severe

Najväčší komplex budhistických chrámov Bai Dinh sa nachádza v severnej časti krajiny. Ku chrámom sa dá dostať výstupmi po schodoch. V tejto časti nájdete aj dedinky s tradičnými ryžovými poľami s nádhernými terasami. Prácu na ryžových poliach zažijete aj v Mai Chau. Zaujímavé etnické skupiny s pestro vyobliekanými obyvateľmi môžete vidieť v regióne okolo mesta Sapa. Práve tu zažijete pravé tradície a kultúru, ktorú táto krajina ponúka. Ak chcete zažiť skutočnú cestu v čase, navštíviť by ste mali odľahlú provinciu Ha Giang na severe krajiny. V Sa Phin nájdete odľahlé miesta a obyvateľov, ktorí tu dodnes žijú v krásnych pestrých odevoch.

 

Plavba nádhernými scenériami UNESCO

Mesto Ninh-Binh je vzdialené približne dve hodiny plavby loďou od Hanoja. Práve počas plavby sa prenesiete do typickej vietnamskej atmosféry s ryžovými políčkami a prírodnými divmi. Ninh-Binh je skutočná oáza pre milovníkov prírody chránená svetovým dedičstvvom UNESCO.

Cestou uvidíte aj staroveké mesto Hoa Lu, malé vietnamské kráľovstvo ohradené citadelou a vápencovými kopcami, ktoré mu kedysi poskytovali obranu proti Číňanom.

Tou najvýznamnejšou atrakciou Vietnamu je Ha Long Bay, na ktorom sa rozkladá asi 2000 hornatých vápencových ostrovčekov na ploche len niečo cez 1500 km2. Niektoré z týchto miest sú nedotknuté človekom, nakoľko sú strmé a vysoké aj 50 až 100 metrov nad hladinou. Malou loďkou či kajakom sa dá dostať aj dnu do jaskyne Luon Cave, jednej z vápencových hôr. Je dlhá asi 60 metrov a široká zhruba 4 metre. V centrálnej časti Ha Long Bay sa nachádza aj ďalšia jaskyňa Sung Sot, ktorú objavili Francúzi. Vo vnútri je 800 metrov dlhý kamenný chodník s farebnými lampami, ktoré ešte viac umocňujú tajomnú atmosféru. Bujnú zeleň a exotické prostredie v Ha Long Bay dotvára asi najkrajšie miesto – jeden zo siedmich prírodných divov sveta – ostrov Titop. Je to skutočný klenot v korune zálivu s krištáľovo čistou vodou a majestátnymi štítmi hôr. Na vrchol ostrova vedie strmý chodník, na ktorý sa aj napriek tomu, že je strmý, oplatí vyjsť. Čaká vás totižto prekrásny výhľad na záliv.

TIP: Dovolenku vo Vietname sa oplatí naplánovať. Spoľahnite sa na profesionálnych sprievodcov CK SATUR, ktorí pre vás zostavia dokonalý program a ukážu miestne lokality, špeciality a zvyklosti, ktoré nenájdete v žiadnych bedekroch. Okrem toho vám budú k dispozícii 24 hodín denne.

Navyše, ak sa rozhodnete pre dovolenku s CK SATUR, k dispozícii máte aj balík výhod „SATUR FLEXI POZNÁVANIE,“ ktorý na základe dohodnutých podmienok obsahuje:

  • Bezplatné storno autobusových zájazdov 40 až 45 dní pred odchodom na zájazd
  • Bezplatné storno poznávacích zájazdov na charterových letoch 40 až 45 dní pred odletom
  • Bezplatná zmena mena až do 31 dní pred odchodom
  • 100 % garancia vrátenia peňazí do 7 dní

 

Obrovská sieť vojnových tunelov

Tunely Ci Či tvorili až 200 km dlhú komunikačnú sieť počas vojnových operácií, dodnes sa zachovalo iba 120 km. Ide o mimoriadne pozoruhodný podzemný systém, ktorý Vietnamci vybudovali ručne. Tunely sa kopali dokonca v troch poschodiach a slúžili nielen na komunikáciu medzi vojakmi, ale aj ako bezpečnostný úkryt, v ktorom boli dokonca nemocnice, školy či kuchyne.

 

Ho Či Minovo mesto 

V minulosti známe aj pod menom Saigon je najväčšie a najnavštevovanejšie mesto Vietnamu. Žije v ňom až 9 miliónov obyvateľov. Na tomto mieste sa snúbi história krajiny s modernou architektúrou a pulzujúcim životom. Ak navštívite toto mesto, určite zavítajte na miestne trhy, starobylé uličky s predajňami hodvábu či košíkov. Najtypickejšou pamiatkou mesta je radnica, ktorú tvoria tri budovy s neprehliadnuteľnou fasádou vyobrazujúcou zvieratá aj ľudí. Známou pamiatkou je aj Palác zjednotenia.

 

Z Vietnamu do Kambodže

Z Vietnamu je to len na skok do Kambodže, krajiny mystických kamenných chrámov. Preto keď sa už budete nachádzať vo Vietname, odporúčame vám navštíviť aj susednú Kambodžu. Hlavné mesto Siem Reap je vybudované v klasickom francúzskom koloniálnom štýle, no značný vplyv tu zanechala aj čínska architektúra.

Top atrakciou celej Kambodže je starobylý chrám Angkor Wat, ktorý je prirovnávaný aj k antickým pamiatkam. Patrí medzi najnavštevovanejšiu pamiatku na celom svete a je aj na zozname svetového dedičstva UNESCO. Predstavuje mýtickú horu, ktorá bola sídlom bohov. Ako jediný z chrámov v komplexe Angkor Thom je orientovaný na západ, pričom ostatné sú otočené na iné svetové strany. Priamo v strede tohto komplexu stojí hlavná svätyňa Bayon s bohatou reliéfnou výzdobou.

Absolvovať sa oplatí aj plavbu po najväčšom sladkovodnom jazere v celej Ázii – Tonle Sap. Unikátom tejto oblasti je tzv. „Plávajúca dedinka,“ v ktorej nájdete napríklad plávajúcu školu či policajnú stanicu.

Vydajte sa spoznávať nové dobrodružstva do Vietnamu, Kambodže či ďalších krajín s CK Satur!

 

Zážitky a dovolenku môžete aj darovať. Obdarujte vašich blízkych darčekovou poukážkou, ktorej hodnotu a dizajn si môžete sami navoliť.

Advertoriál pripravený v spolupráci s CK SATUR.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 24. jún. 2024. Meniny má Ján.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa