Navštívte Estónsko: Toto sú jeho najkrajšie mestá

2022-04-13 12:00:00 |   |    | 

Pobaltie patrí medzi stále málo prebádané oblasti. Celá krajina ponúka nádherné mestá, ktoré prinášajú zaujímavú históriu, pamiatky, ale aj úžasnú prírodu. Týchto päť by ste si istotne mali pridať na cestovateľský zoznam, pretože sa kvôli nim oplatí zostať tu na dlhšiu dovolenku.



 

Pärnu

O dovolenke v Estónsku málokedy premýšľame aj ako o možnosti oddýchnuť si na pláži a užiť si more. Pärnu je však na to ako stvorené. Nachádzajú sa tam krásne pieskové pláže, ktoré už lákajú nielen domácich dovolenkárov. Ročne tam počas hlavnej sezóny putujú aj tisíce turistov.

Najobľúbenejšia je pláž, ktorá nesie rovnaké pomenovanie ako samotné mesto. Veľkou výhodou je, že voda tam nie je veľmi hlboká. Musíte zájsť trochu ďalej od pobrežia, aby ste si zaplávali v oblasti, kde už nedosiahnete na dno. Vďaka tomu je to ideálne miesto aj na plážové dovolenky s deťmi. Keďže tam často fúka vietor, vyhľadávajú ho aj fanúšikovia windsurfingu.

Po dobrom relaxe sa môžete vybrať na prechádzku mestom, kde na vás čakajú krásne historické stavby. Veľmi vzácna je najmä budova hotela Ranna, ktorá pochádza z roku 1937. Pärnu má aj silnú kúpeľnícku tradíciu, keďže používajú najmä liečivé bahno.

 

Kuressaare

Hlavnou atrakciou tohto mestečka je rovnomenná pevnosť Kuressaare. Postavili ju v 14. storočí, ale v nasledujúcich rokoch spravili viacero úprav. V súčasnosti je v nej situované historické múzeum, ktoré pravidelne ponúka zaujímavý program pre deti i dospelých. Môžu sa tam zahrať na hľadanie pokladu alebo si obzrú niektorú z putovných výstav.

V centre uvidíte sochu mýtického tvora, ktorý kedysi žil na tomto ostrove a staral sa o neho. Zo sakrálnych pamiatok dominuje Kostol svätého Mikuláša. Na hlavnom námestí majú viaceré pôvodné budovy a nachádza sa tam tiež príjemná oddychová zóna s fontánou a záhonmi kvetov.

Neďaleko mesta uvidíte aj jeden zaujímavý prírodný zázrak. Pred viac ako 7000 rokmi padol na toto miesto meteorit, po ktorom zostal veľký kráter. V súčasnosti má už Kaali podobu jazierka.

 

Haapsalu

Len dve hodiny od Tallinu sídli mesto Haapsalu. Táto oblasť vás milo prekvapí svojím šarmom. V minulosti ho obľubovala ruská šľachta, ktorá si tam postavila svoje letné dovolenkové sídla. Mesto síce rozlohou nie je veľké, ale z kultúrneho hľadiska patrí medzi veľmi významné lokality.

Počas celého roka sa tam totiž konajú rozmanité akcie, festivaly a podujatia, ktoré sa tešia veľkej obľube. V meste uvidíte viacero starých dreveníc. Vzácna je malá radnica, biskupský hrad a pôvodná budova reštaurácie Kuursaal, ktorá je situovaná pri pobreží.

Aj Haapsal je známy kúpeľníckou históriou, keď hlavnú úlohu taktiež zohráva liečivé bahno. Prvé liečebné domy tam otvorili v roku 1825 a tie sa stali magnetom pre bohatých turistov, ktorí priniesli veľa peňazí a prispeli k rozvoju mesta.

 

Talin

Povinnou zastávkou počas dovolenky je hlavné mesto Talin. Vaše prvé kroky istotne povedú do centra. Nájdete tam päť historických kostolov, vstupnú bránu Viru a budovu radnice.

Starými uličkami sa dostanete až k hlavnému námestiu, kde uvidíte najstaršiu nepretržite fungujúcu lekáreň v Európe. Ešte stále si tam môžete kúpiť aj domáce čajové zmesi. Najvyššou budovou v meste je Talinská televízna veža, v ktorej majú aj vyhliadkovú plochu.

V meste nemôže chýbať ani vzácna katedrála, ktorá je postavená v typickom ruskom sakrálnom štýle. Hrad vás privíta historickou prehliadkou a na predmestí je situovaný veľký skanzen.

 

Tartu

Tartu domáci nazývajú Polievkovým mestom, pretože jednotlivé ulice nesú názvy, ktoré sa pridávajú do tohto jedla. Najzaujímavejšia štvrť patrila kedysi chudobným obyvateľom - žili tam napríklad študenti alebo rodiny nižšej vrstvy.

Väčšina domov pochádza z predvojnového obdobia a sú postavené z dreva. Z turistického hľadiska sú zaujímavé ruiny katedrály Toomemäe a radnica.

Veľmi obľúbená je aj historická budova univerzity a priamo v uliciach si obzrite streetartové umenie, ktoré zdobí viaceré štvrte. Krásne je aj námestie Raekoja, kde uvidíte obľúbenú fontánu s bozkávajúcimi sa študentmi.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 20. máj. 2024. Meniny má Bernard.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa