Strechu kaplnky na symbolickom cintoríne obnovili podľa starej fotografie

Symbolický cintorín pri Popradskom
2021-11-19 08:00:00

Strechu kaplnky na symbolickom cintoríne vo Vysokých Tatrách nedávno obnovili podľa starej fotografie. "Mohlo by sa zdať, že ide o nepodstatný detail. No práve zašpicatený koniec šindľa prinavrátil národnej kultúrnej pamiatke pod Ostrvou pôvodný ráz zo 40. rokov minulého storočia," uvádzajú Štátne lesy Tatranského národného parku (ŠL TANAP-u) na sociálnej sieti. viac »

Unikát na východe: Lupkovský tunel bol v čase svojho vzniku najdrahším na svete

Lupkovský tunel
2021-11-13 10:01:00

Lupkovský tunel, ktorým sa ukončila výstavba prvej uhorsko-haličskej železnice, bol v čase svojho vzniku najdrahšou stavbou svojho druhu na svete v prepočte na jeden meter dĺžky. Pri jeho realizácii nenarástli len predpokladané náklady, ale i doba, za ktorú sa dielo podarilo postaviť. viac »

Kôrová kaplnka - zaujímavý unikát v srdci Slovenska

Kôrová kaplnka v Hornej
2021-11-09 12:00:00

Kôrová kaplnka v Hornej Bzovej pod Poľanou je slovenským unikátom a aj vo svete dreva je raritou. Pre TASR to uviedla Nikola Sibylová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Turistický Novohrad a Podpoľanie s tým, že všetky steny interiéru a aj exteriéru kaplnky sú obložené jedľovou kôrou. viac »

Kúpele v Smrdákoch - jedna z najnavštevovanejších destinácií Záhoria

Kúpele Smrdáky, Liečebný dom
2021-11-02 12:00:00

Jednou z najnavštevovanejších destinácií na Záhorí sú kúpele v Smrdákoch. S využitím sírovodíkovej minerálnej vody a sírneho bahna sa zameriavajú predovšetkým na liečbu kožných ochorení v kombinácii s chorobami pohybového aparátu. TASR o tom informoval výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Záhorie Martin Lidaj. viac »

Sása zachraňuje dom tradícií, príspevok na obnovu prišiel v poslednej chvíli

Sása zachraňuje dom tradícií
2021-11-02 08:00:00

V Sáse v okrese Zvolen sa po dvoch rokoch zrejme dočkajú rekonštrukcie krovu Domu ľudových tradícií. O finančné prostriedky vo výške 23.306 eur na jeho obnovu požiadala obec ešte na jeseň 2019 Miestnu akčnú skupinu (MAS) Verejno-súkromné partnerstvo Hontiansko-Dobronivské. viac »

Veľká Čalomija - obec, ktorú stojí za to navštíviť

Pozostatky vzácneho, takmer 1000
2021-10-23 12:00:00

V obci Veľká Čalomija v okrese Veľký Krtíš môžu turisti priamo v obci navštíviť vojenský bunker z roku 1938. TASR o tom informovala manažérka Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus Zuzana Jóbová. viac »

VIDEO: Ihráčske kamenné more je vzácnou kamennou pamiatkou

Ihráčske kamenné more
2021-10-17 12:00:00

Ihráčske kamenné more je geologická lokalita vyhlásená za prírodnú pamiatku. Ide o rozpadajúci sa sopúch, zvyšok lávového prúdu vytečeného zo sopky, ktorá v týchto miestach pred mnohými tisícročiami vyúsťovala. viac »

Nitra bude 18. mestom na svete, kde budú umiestnené časti Berlínskeho múru

Berlínsky múr
2021-10-12 08:00:00

V Nitre vznikne Pamätník i Námestie slobody. Jeho hlavnou súčasťou budú fragmenty Berlínskeho múru. „Nitra tak bude 18. mestom na svete, ktoré dostalo do daru tri autentické kusy z betónového symbolu neslobody a komunistického vraždenia na hraniciach,“ uviedol Tibor Ujlacký, ktorý je iniciátorom myšlienky. viac »

OBRAZOM V Bratislave zrekonštruovali vzácnu tepláreň Dušana Jurkoviča

OBRAZOM V Bratislave zrekonštruovali
2021-10-03 12:00:00

Dušan Samuel Jurkovič je pravdepodobne najúspešnejším slovenským architektom. Jeho stavby sa vyznačujú osobitým, tzv. národným štýlom s odkazmi na slovenskú ľudovú kultúru. Patria k tomu najkrajšiemu, čo môžete vidieť u nás, ale aj na Morave a v Čechách. Jedno z diel prešlo rekonštrukciou. viac »

Demänovská Dolina získa novú dominantu (FOTO): Základný kameň požehnal pápež

Na snímke výhľad z
2021-09-28 12:00:00

Návšteva pápeža Františka na Slovensku zostane nezabudnuteľná aj pre Demänovskú Dolinu. Navždy ju bude pripomínať základný kameň kostola Svätého Jána Pavla II., ktorý Svätý Otec požehnal počas slávnosti Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne. Ekumenický kostol obec plánuje začať stavať už čoskoro, slúžiť bude jej obyvateľom i turistom. viac »

Tip na výlet v Podpoľaní: V Klokoči uvidíte zvonicu, prameň i múzeum v starej škole

Múzeum v starej škole,
2021-09-26 12:00:00

Múzeum v starej škole, zvoničku na cintoríne i minerálny prameň môžu navštíviť turisti v podpolianskej obci Klokoč v Detvianskom okrese. Ako pre TASR povedal bývalý starosta obce Jozef Výbošťok, prvé zmienky boli o tom, že do zvoničky ukladali zosnulého, pretože je tam kamenný múr. „Následne sa osadil aj zvon a ten plnil úlohu umieračika, ktorý oznamuje úmrtie našich obyvateľov,“ spomenul. viac »

Vzácnosť v Bratislave: Na Rudnayovom námestí svietia lampáše z roku 1909

Dóm svätého Martina v
2021-09-24 07:00:00

Na Rudnayovom námestí v Bratislave, pri Dóme sv. Martina, rozsvietili po obnove lampáše z roku 1909. Projekt ich rekonštrukcie realizovalo oddelenie osvetlenia, sietí a energetiky na bratislavskom magistráte, aby boli dôstojne zachované pre budúce generácie Bratislavčanov. Na sociálnej sieti o tom informuje hlavné mesto. viac »

Hotel Thermia Palace - miesto, kde sú zázraky samozrejmosťou

Hotel Thermia Palace
2021-09-14 12:01:00

Zahaľte sa do hodvábu, ktorý sa bude ako vzduchom letiace vlákna jemných pavučín babieho leta kĺzať po vašej opálenej pokožke. Splyňte s luxusom, ktorý je svetoznámou ikonou slovenského kúpeľníctva. Strávte prelom leta a jesene na mieste, kde 5* znamená 5* so všetkým, čo k tomu patrí. viac »

Detva: Expozíciu pod kalaváriou tvorí približne 30 drevených krížov

Približne 30 náhrobných krížov
2021-09-06 08:00:00

Približne 30 náhrobných krížov je súčasťou expozície pod kalváriou v hornej časti detvianskeho cintorína. „Jej zámerom je nielen pripomínať a sprístupniť autentické tradičné hodnoty Podpoľania širokej verejnosti, ale ju aj dopĺňať, rozširovať a odborne sa starať o jej zachovanie,“ povedala pre TASR vedúca Podpolianskeho múzea Renáta Babicová. viac »

Kysucké Nové Mesto má novú atrakciu: Centrum zdobí Lavička lásky

Lavička lásky pri Kostole
2021-09-03 08:00:00

Lavičku lásky z rúk miestnych umeleckých kováčov odhalili v utorok pri Kostole sv. Jakuba v Kysuckom Novom Meste. Podľa primátora mesta Mariána Mihaldu má ľuďom ponúknuť možnosť zastaviť sa, sadnúť si, byť k sebe úprimnejší a mať voči sebe viac rešpektu. viac »


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa