Ľadopád pri ceste na Bánovo - neoficiálna zimná atrakcia Tisovca

Neoficiálnou zimnou atrakciou Tisovca
2021-01-17 12:00:00

Ľadopád, ktorý sa v zimnom období zvykne tvoriť pri ceste I/72 medzi mestom Tisovec a jeho časťou Bánovo v Rimavskosobotskom okrese, sa v posledných rokoch stal akousi neoficiálnou turistickou atrakciou. TASR to potvrdila primátorka Irena Milecová. viac »

Zoo inak: V bratislavskom Šrotparku sa zvierat báť netreba

Neďaleko Cyklomostu slobody v
2021-01-15 08:00:00

Neďaleko Cyklomostu Slobody v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves nájdu návštevníci prírodnú galériu s názvom Šrot park, v ktorej sa nachádza viac ako šesť desiatok zvierat vyrobených zo šrotu. Autor projektu Branislav Pokorný uviedol, že pôvodná myšlienka bola založiť galériu so zvieratami žijúcimi na Slovensku, avšak v posledných týždňoch pribudli do expozície viaceré bonusy, ako je napríklad terárium či socha žirafy. viac »

Nosiči patria k symbolom Tatier: Hory sú preplnené ľuďmi, ktorí tam chodia pre sociálne siete

Nosiči patria k symbolom
2021-01-07 12:00:00

Horskí nosiči vo Vysokých Tatrách majú dlhoročnú tradíciu. V začiatkoch nosili batožinu klientom horských vodcov a koncom 19. a začiatkom 20. storočia ako profesionáli pomáhali pri vzniku vysokohorských chát. Najprv boli potrební pri ich budovaní a neskôr pri zásobovaní. Nosiči dokonca vypomáhali aj pri výstavbe lanovky na Lomnický štít. Tradícia nosičstva pretrvala až dodnes a táto profesia sa ocitla aj v zozname nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. viac »

Korňa na Kysuciach - obec siedmich divov

Kaplnka Panny Márie Kráľovnej
2021-01-05 12:00:00

Návštevníci kysuckej obce Korňa môžu obdivovať sedem divov, ktoré spolu s množstvom kultúrnych pamiatok uchovávajú históriu a život obyvateľov. viac »

Vozokanský lev - jediný slovenský pamätník na boje s Turkami

Jediný pamätník pripomínajúci boje
2021-01-05 08:00:00

Jediný pamätník pripomínajúci boje kresťanských vojsk s Turkami na Slovensku sa nachádza v obci Veľké Vozokany v okrese Zlaté Moravce. Socha bronzového leva na mramorovom podstavci z roku 1896, ktorá sa opakovane stáva terčom vandalov, by mala prejsť obnovou. viac »

Štefanová - prvá lyžiarska osada v Terchovej

Štefanová - prvá terchovská
2021-01-02 12:00:00

Štefanová bola prvou terchovskou "lyžiarskou osadou". Už v predvojnových rokoch ju hojne navštevovali slovenskí i moravskí turisti - lyžiari. Od nich sa dalo "čo-to odkukať z lyžiarskeho kumštu" i zaopatriť si základné lyžiarske vybavenie. Takto si podľa zástupcu starostu Terchovej Mariána Zajaca zaspomínal Vladimír Križo v 90. rokoch minulého storočia na začiatky lyžovania v rodisku Juraja Jánošíka. viac »

Záhadný nález neďaleko Piešťan: Hubár objavil zvláštne liturgické predmety

Pri obci Hubina boli
2020-12-29 14:01:00

Dve nádoby z medeného plechu, ktoré majú upravený lesklý povrch, pravdepodobne zlátený červeným zlatom s veľkým obsahom medi a tepanou výzdobou, objavil hubár nad obcou Hubina v okrese Piešťany. Informoval o tom Krajský pamiatkový úrad (KPÚ) v Trnave na webovej stránke. viac »

V Senici otvorili nové múzeum, sú v ňom aj hroby objímajúcich sa ľudí

Múzeum Senica vzniklo v
2020-12-16 08:00:00

V meste Senica v tomto roku ukončili rekonštrukciu budovy Letohrádku, ktorého zaužívaným názvom bola Sokolovňa. Po dokončení v priestoroch národnej kultúrnej pamiatky vzniklo Múzeum Senica. viac »

Na Železnej studničke opravili historické ľadovne, pochádzajú z čias Ferdinandových kúpeľov

Na Železnej studničke opravili
2020-12-14 08:00:00

Na bratislavskej Železnej studničke zrekonštruovali dve vzácne historické ľadovne z čias Ferdinandových kúpeľov. TASR o tom informoval Marek Páva z Mestských lesov v Bratislave. viac »

Štiavnické Bane: Obec láka turistov na tajchy, známe osobnosti aj školu, akú nikde inde nenájdete

Štiavnické Bane
2020-12-06 12:00:00

Obec Štiavnické Bane vyhľadávajú turisti najmä pre tajchy. Kým počas letnej sezóny ich tu počítajú v tisícoch, v zime patria menším skupinám, korčuliarom a otužilcom z radov ľadových medveďov. Najväčšie investície sa samospráva snaží získavať na obnovu národných kultúrnych pamiatok (NKP). Kým v jednej už zriadila múzeu, v iných plánuje kultúrny stánok či nájomné byty. viac »

Krásna cisárovná Sissi nebola len filmová hrdinka: Na východe Slovenska nechala kus svojho srdca

Na cisárovnú a kráľovnú
2020-12-05 12:00:00

Viete, čo majú spoločné chodník, pamätná izba, apartmán, liečebný dom, kaviareň, socha, obraz, prameň a jeden deň v roku v Bardejovských Kúpeľoch? Všetky nesú meno cisárovnej Alžbety, zvanej Sisi a sú pripomienkou jej trojtýždňovej návštevy v Bardejovských Kúpeľoch v roku 1895. Sisi sem prišla ako päťdesiatosemročná 1. júla a zotrvala tu do 22. júla 1895. viac »

Nová atrakcia Bytče: V mestskej časti Hrabové otvorili netradičnú rozhľadňu

Nová vyhliadka nad mestom
2020-12-02 08:00:00

Náučný chodník Za krásami bytčianskej prírody, ktorý končí výhľadňou, sprístupnili v stredu v mestskej časti Bytče Hrabové. Oba prvky infraštruktúry sú hlavným výstupom spoločného projektu Bytče a poľského partnera Gminy Strumień. viac »

Tužina – obec zlatokopov i storakých remesiel

Kostol sv. Jakuba
2020-11-29 12:00:00

Ako dedinu storakých remesiel charakterizuje monografia obce Tužinu. Písomné dejiny sídla v Hornonitrianskej kotline siahajú do 14. storočia, v minulosti i dnes je späté s ťažbou zlata i pôvodným nemeckým obyvateľstvom. Kultúru karpatských Nemcov tam dnes dopĺňajú svojimi aktivitami i mladí, ktorí do obce priniesli okrem iného i peruánsku kuchyňu. viac »

Prvá turistka a diabol ako hlavný staviteľ: Poznáte známe slovenské legendy?

Hrad Beckov
2020-11-28 00:00:00

Na prehliadkach hradov vám môže sprievodca akokoľvek zaujímavo prezentovať podstatné fakty z ich histórie, napriek tomu si ich nezapamätáte a rýchlo ich pustíte z hlavy. No akonáhle príde reč na povesti a legendy, s obľubou zbystríme pozornosť a pozorne počúvame každý detail týchto príbehov. viac »

Obec na strednom Slovensku má zaujímavú atrakciu - mimoriadne priateľské nutrie

Nutrie v Skačanoch
2020-11-24 08:30:00

Obec Skačany (okres Partizánske) sa môže pochváliť zvieracou atrakciou. Nutrie, ktoré žijú v blízkosti miestneho jazera, chodia sledovať nielen miestni, ale i ďalší ľudia z blízkeho či vzdialenejšieho okolia. Ľudská prítomnosť zvieratám neprekáža, nechajú sa i nakŕmiť. viac »


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa