Fantastická správa: Medzi 5 najkrajších filmárskych lokácií v Európe patrí aj slovenské mesto!

Banská Štiavnica
2020-11-24 00:00:00

Medzi piatich finalistov súťaže o najkrajšiu európsku filmovú lokáciu bola zaradená aj naša Banská Štiavnica. Slovenská filmová agentúra (SFA) Banskú Štiavnicu do súťaže prihlásila na základe minisérie Dracula, ktorú minulý rok v meste spoločne natáčali štáby televízie BBC a streamovacej služby Netflix. O víťazovi súťaže neziskovej organizácie The European Film Commissions Network (EUFCN) rozhodne verejnosť v online hlasovaní. viac »

To je ale nádhera! Tento rok má tatranský ľadový dóm podobu chrámu v Petrohrade

Tatranský ľadový dóm na
2020-11-20 12:00:00

Tatranský ľadový dóm na Hrebienku vo Vysokých Tatrách je tento rok inšpirovaný Chrámom Kristovho vzkriesenia v Petrohrade. Návštevníci ho budú môcť obdivovať od piatka 20. novembra. Jeho sprístupnenie je spojené s oficiálnym otvorením zimnej turistickej sezóny vo Vysokých Tatrách. viac »

Kúsok exotiky v srdci Slovenska: V starom mlyne ochutnáte dobroty ďalekého Peru

Starý mlyn, v ktorom
2020-11-19 12:00:00

Domácu kuchyňu v Tužine (okres Prievidza) doplnila pred časom i tá z Peru. Tradičné jedlá z juhoamerického kontinentu doniesol do niekdajšieho nemeckého sídla na hornej Nitre slovensko-peruánsky pár, manželia Pariachi. Kuchyňu, v ktorej dominuje mäso a ryža, si miestni pochvaľujú. viac »

Novinka pre odvážnych: K najdlhšiemu lanovému mostu Slovenska pribudla presklená vyhliadka

Kremnica: Na Skalke pribudla
2020-11-14 00:00:00

Ferratový svet na Skalke má ďalšiu atrakciu. Na konci visutého lanového mosta, ktorý bol otvorený v auguste, teraz pribudla aj vyhliadková lávka s preskleným zakončením. TASR o podrobnostiach informoval primátor Kremnice Alexander Ferenčík. viac »

V stopách stredovekých predkov: Vyšehrad láka milovníkov histórie už viac ako 100 rokov

Vyšehrad, dnes už zaniknutý
2020-11-09 12:00:00

Predovšetkým svojou bohatou históriou je známy Vyšehrad v pohorí Žiar. Vďaka jeho strategickej polohe na rozhraní Horného Ponitria a Turca mohli ľudia kontrolovať dôležitú obchodnú trasu, takzvanú jantárovú cestu. Kedysi sa na ňom nachádzalo hradisko. Vrcholovú časť Vyšehradu vyhlásili za národnú prírodnú rezerváciu, lokalitou vedie i náučný chodník venovaný histórii, archeológii či prírodným pomerom. viac »

Zaujímavosti obce Vyšná Myšľa - zaniknutý gotický kostolík aj neobvyklé močidlo

Vyšná Myšľa
2020-10-26 08:00:00

Obec Vyšná Myšľa leží v okrese Košice–okolie na úpätí Slanských vrchov pri rieke Olšava, v súčasnosti má 965 obyvateľov. Jej dominantou je rímskokatolícky kostol z roku 1894, no turistom ponúka aj ďalšie zaujímavosti - základy zaniknutého stredovekého kostolíka aj zachované močidlo, kam kedysi chodili ženy prať a močiť ľanové snopy. viac »

Skryté poklady Slovenska: Novou turistickou atrakciou by sa mala stať štôlňa v Železníku

Vchod do štôlne Ladislav
2020-10-23 08:00:00

Novou turistickou atrakciou by sa mala stať desaťročia nevyužívaná banská štôlňa Ladislav v Železníku, časti obce Sirk v Revúckom okrese. TASR to potvrdil starosta Daniel Fakla, podľa ktorého pracujú na jej sprístupnení. viac »

Pred 50 rokmi ich sledoval celý svet: RETROFOTO z najlepšej doby v dejinách Vysokých Tatier

Pred 50 rokmi ich
2020-10-20 12:00:00

V roku 1970 sa vo Vysokých Tatrách konali 28. Majstrovstvá sveta v klasických severských disciplínach. Ich centrom bol areál na Štrbskom Plese, ktorý kvôli tomuto podujatiu prešiel rozsiahlymi úpravami. Pozrite sa na archívnych fotografiách, ako vyzerala pýcha Slovenska pred päťdesiatimi rokmi. viac »

Korňa: Čiernu vodu v ropnom prameni stráži čert z reťazí

Korňa: Čiernu vodu v
2020-10-16 08:00:00

Ropný prameň v kysuckej obci Korňa stráži od stredy (14. 10.) čert z reťazí od sochára a architekta Stanislava Mikovčáka. Podľa starostky obce Marianny Bebčákovej korešponduje nové umelecké dielo s povesťou o ropnom prameni zo 17. storočia. Tá hovorí, že v lesoch pri Turzovke vyvierala "čierna voda", z ktorej chodili piť čerti. viac »

Oravský Podzámok: Pltníci vozia turistov po rieke Orava už osemnásť rokov

Oravský hrad v obci
2020-10-11 12:00:00

Vyhliadková plavba plťou po rieke Orava je zážitkom, ktorý by nemal vynechať žiadny návštevník obce Oravský Podzámok, okres Dolný Kubín. Z nástupnej stanice v Hornej Lehote sa turisti vydávajú na približne hodinovú plavbu nasýtenú históriou a výhľadmi na okolitú prírodu i Oravský hrad. Ročne tu pltníci prevezú tisíce ľudí. viac »

Cestička lásky v Banskej Štiavnici: Vydajte sa po stopách Sládkoviča a Maríny

Rodný dom Maríny Sládkovičovej,
2020-10-07 12:00:00

Či bol pád Sládkovičovej múzy Márie Pischlovej do jazera Klinger nad Banskou Štiavnicou len nešťastnou náhodou alebo pokusom o samovraždu, sa už nikdy nedozvieme, no známe je, že ju po tejto udalosti začali domáci označovať za bláznivú. Tento, ale aj ďalšie, menej známe príbehy zo života zaľúbenej dvojice približuje Cestička lásky v Banskej Štiavnici, ktorou záujemcov sprevádza miestna literátka a bývalá slovenčinárka Mária Petrová. viac »

Košice: V Múzeu letectva po rekonštrukcii vystavia lietadlo L-39 Albatros

V košickom Múzeu letectva
2020-10-01 08:08:00

V košickom Múzeu letectva od konca minulého roka reštaurujú prúdové cvičné lietadlo L-39 Albatros. V pripravovanej expozícii zameranej na československé letectvo sa stane dominantným exponátom. Podľa predpokladov si ho návštevníci budú môcť pozrieť koncom roka 2021. viac »

Poklad v Žiline: V nenápadnej budove uvidíte fascinujúcu zbierku ikon

Expozícia originálnych IKON
2020-09-30 12:00:00

Nenápadná budova len kúsok od centra Žiliny ukrýva mimoriadny poklad – vzácne ikony z Ruska, Grécka, Bulharska či Rumunska, z ktorých najstaršia pochádza zo 16. storočia. Nechajte sa starodávnymi obrazmi vtiahnuť do očarujúcej hry farieb, biblických postáv a príbehov, ktoré na dreve zaznamenali majstri ikonopisci. viac »

Chodník korunami stromov oslavuje tri roky: Navštívilo ho už vyše milióna ľudí

Chodník korunami stromov, Bachledova
2020-09-30 08:00:00

Chodník korunami stromov v Bachledovej doline oslavuje koncom septembra už tretie narodeniny. Od jeho otvorenia ho navštívilo vyše milión návštevníkov. Pre TASR to uviedla marketingová koordinátorka strediska v Bachledovej doline Kristína Jakubová. viac »

Serényiho cisterna na Plešiveckej planine - technická pamiatka, akej niet páru

Serényiho cisterna na Plešiveckej
2020-09-29 12:00:00

Serényiho cisterna na Plešiveckej planine v Rožňavskom okrese by mala byť v blízkej budúcnosti národnou kultúrnou pamiatkou (NKP), vďaka čomu bude možné na jej obnovu čerpať peniaze z grantových schém. Zástupca jej majiteľa Martin Pribola odovzdal v piatok príslušný podnet na vyhlásenie objektu za NKP pracovníkom Krajského pamiatkového úradu Košice. viac »


Streda, 1. máj. 2024. Dnes je Sviatok práce,

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa