Trnava má na námestiach skvosty: Stĺpy so sochami vznikli kvôli moru

Trnava
2021-04-03 12:00:00

Výstavba pamätných stĺpov na námestiach miest má v celej Európe stáročnú tradíciu. Trnava patrí svojimi pamiatkami tohto druhu k významným mestám na Slovensku. Na území mesta nájdete nielen stĺp, ktorý je vďakou za prekonanie morovej epidémie, ale aj stĺp chrániaci mesto pred morom. viac »

Slovensko má novú národnú kultúrnu pamiatku, patrí medzi ikonické stavby Myjavy

Myjavský viadukt
2021-03-27 12:00:00

Pamiatkový úrad SR vyhlásil Myjavský viadukt - železničný most Myjava za národnú kultúrnu pamiatku. Informoval o tom hovorca mesta Myjava Marek Hrin. viac »

Vzácny objav v Trnave: Pri synagóge našli archeológovia unikátnu gotickú pivnicu

Pri synagóge v Trnave
2021-03-23 08:00:00

Po zime sa archeológovia v Trnave vrátili na pozemok na Halenárskej ulici pri synagóge, kde má vzniknúť nový mestský oddychový priestor. Hneď v úvode archeologického výskumu našli v uličnej čiare pozostatky zhruba 16 metrov dlhej pivnice gotického domu palácového typu. Podľa vedúceho archeológa Andreja Žitňana ide o významný nález z obdobia okolo roku 1400, jeho analógiu možno nájsť v západnom krídle trnavskej historickej radnice. viac »

V srdci Slovenska otvoria nové múzeum: Ukáže, ako sa žilo za socializmu

Múzeum v Galérii Jabloň
2021-03-22 12:00:00

Život za socializmu priblíži expozícia v novom múzeu pod názvom Vtedy, ktoré dokončujú v Galérii Jabloň v Prievidzi. Múzeum ponúkne zbierku starých telefónov, repliku bytu či obchodu spred niekoľkých desaťročí. Jeho prvú časť si budú môcť návštevníci pozrieť ešte v tomto roku. viac »

Na zámku v Bojniciach bola kedysi hradná mučiareň, svedčia o tom aj nápisy na stenách

Bojnický zámok
2021-03-15 12:00:00

Niekdajší hrad v Bojniciach v sebe ukrýval i hradnú mučiareň. Po poslednej prestavbe objektu na prelome 19. a 20. storočia zanikla, no o jej existencii svedčí niekoľko záznamov. viac »

Tribečské múzeum oslavuje 60-ku: Vzniklo vďaka nálezu mastodonta

Tribečské múzeum
2021-03-10 08:00:00

Tribečské múzeum v Topoľčanoch si pripomína 60. výročie svojho vzniku. Pri tejto príležitosti pripravilo výstavu Čriepky času, ktorá dokumentuje činnosť múzea a prezentuje výber zbierkových predmetov získaných do prírodovedných i spoločenskovedných zbierok, informoval Ľubomír Opáth z Tribečského múzea. viac »

Pajta na Grúni: Originálna drevenica v Malatinej je lákadlom pre Slovákov i cudzincov

Pajta na Grúni
2021-03-02 08:00:00

Obnovenú pajtu na Grúni, symbol oravskej obce Malatiná, si prichádzajú obzrieť slovenskí i zahraniční turisti. Drevená stavba sa nachádza na poľnej ceste asi hodinu chôdze medzi Malatinou a Veľkým Borovým v lokalite Grúň. Televízni diváci ju poznajú ako rodný dom hlavného hrdinu vo filme Sokoliar Tomáš. viac »

Nádhera nad Detvou: Čaro ľadopádov v Mačinovej ocenia nielen zbehlí turisti

Prírodná lokalita nad Detvou,
2021-02-27 20:00:00

Prírodná lokalita nad Detvou, ktorú miestni turisti nazývajú Mačinová, je pre mnohých ľudí neznáma, čaro jej ľadopádov však počas zimy ocenia nielen zbehlí turisti. Vodopád, ktorý je skrytý v divokej hore Poľany, ponúka v zime pohľady na čarovne zamrznutú vodu, ktorá sa pýši na vysokých skalách. Z tohto miesta vznikajú počas zimy najoriginálnejšie fotografie. viac »

Ďalšie lákadlo čarovných Bojníc: V Bencovje grunte spoznáte život v meste pred 150 rokmi

Bojnický Bencovje grunt je
2021-02-17 08:00:00

Bencovje grunt v Bojniciach je TOP inováciou v cestovnom ruchu v Trenčianskom kraji za minulý rok. V každoročnej súťaži Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Trenčín región sa na tom zhodla odborná porota. Múzeum tradičných remesiel otvorili len vlani v auguste, jeho návštevnosť ovplyvnila pandémia nového koronavírusu. viac »

Miesto, kde sa slzy tisnú do očí: Krypta v Osadnom ukrýva pozostatky nezmyselne zabitých chlapcov

Krypta s ostatkami padlých
2021-02-11 10:00:00

Krypta s ostatkami padlých vojakov z prvej svetovej vojny v obci Osadné v okrese Snina zaznamenáva čoraz väčší záujem verejnosti. Rekordný počet domácich návštevníkov počas uplynulého roka pripisuje jej duchovný správca Peter Soroka jednak protipandemickým opatreniam a tiež zapojeniu sa do marketingového projektu krajskej organizácie cestovného ruchu. viac »

Svetové hviezdy na dotyk: V týchto slovenských hoteloch nocovali tie najslávnejšie celebrity

Aj na Slovensku môžete
2021-02-08 08:01:00

Stretnúť svojho obľúbeného speváka, herca či športovca je obrovským snom mnohých ľudí, splní sa však len málokomu. Aj v našich podmienkach sa ale dá dostať do kontaktu so svetovými hviezdami – napríklad pobytom v rovnakom v hoteli. My sme zisťovali, kam sa vybrať v prípade, že túžite spať v podobnej posteli ako váš hrdina. viac »

Termálny prameň v Lukavici: Teplučká voda miestnym slúži na rekreáciu

Termálny prameň v Lukavici
2021-02-06 12:00:00

Termálny prameň v Lukavici, kedysi samostatnej obci a dnes mestskej časti mesta Žarnovica, objavili vďaka prieskumnému vrtu na začiatku 80. rokov minulého storočia. Vrt však nikto správne nezabezpečil a termálnu vodu tak miestni obyvatelia dlhodobo využívajú na rekreáciu. Ako pre TASR uviedol primátor Žarnovice Kamil Danko, s rozvojom tejto lokality počítať nemožno, celé územie patrí do vysokého stupňa ochrany európskeho významu. viac »

Lodný mlyn v Kolárove - nádherný držiteľ rekordov

Vodný mlyn, Kolárovo
2021-02-01 12:00:00

Lodný mlyn v Kolárove v okrese Komárno je posledným exemplárom plávajúceho mlyna a jediným lodným mlynom na Slovensku. Je funkčnou replikou bývalého vodného mlyna v Radvani nad Dunajom, ktorý existoval od roku 1920 do roku 1945, keď za záhadných okolností vyhorel. viac »

Tajomstvo hradiska v Karpatoch: Vrch nad Smolenicami mohli obývať kanibali

Halštattské hradisko Molpír
2021-01-29 12:01:00

Niekedy v 6. storočí pred naším letopočtom zaniklo na kopci nad dnešnou obcou Smolenice pri Trnave významné mocenské a politické centrum, ktoré niekoľko storočí ovládalo územie juhozápadného Slovenska. Stalo sa to náhle, možno pri nájazde nepriateľa či boji o moc. Molpír odvtedy až do nášho veku uchovával vzácne tajomstvo, svedectvo doby, kedy v hradisku o rozlohe asi 12 hektárov žila skupina vyvolených žien a mužov s vysokým sociálnym postavením, ktorému zodpovedala aj ich životná úroveň. viac »

Zaujímavý útvar nad Detvou: Melichovu skalu vidieť z diaľky, najkrajšia je zasnežená

Svojou majestátnosťou vzbudzuje Melichova
2021-01-27 08:00:00

Svojou majestátnosťou vzbudzuje Melichova skala nad Detvou pozornosť už z diaľky, táto prírodná pamiatka je však najkrajšia, keď je zasnežená. Skala je 30 metrov vysoká a je to zvyšok čela lávového prúdu so zachovanými tvarmi tečúcej lávy. viac »


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa